Textový editor Lada Juráňová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Textový procesor (MS Word)
MATURITNÍ OKRUH Č. 15 TEXTOVÝ EDITOR
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Informační a komunikační technologie
X EXEL.
Office 2003/2007/2010. Pás karet 1.Karty: Existuje sedm základních karet, které se nacházejí v horní části pásu. Každá představuje určitou oblast 2.Skupiny:
Školení počítače Excel
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Objekty mohou být vytvořeny buď pomocí prostředků Wordu nebo je můžeme vytvořit na jiném místě a do dokumentu Wordu vložit. Všechny objekty se vloží na.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Referát č. 15. Hledání textu  Čím delší a obsáhlejší je textový dokument, tím je v něm orientace obtížnější. V takových situacích přijde vhod funkce.
Nabídka karty Soubor Soubor. Nabídka karty Domů Domů práce se schránkou formátování písma zarovnávání formát čísel práce se styly práce s buňkami vyhledávání.
(další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – č tení a tvorba)
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
Jak vytvořit prezentaci
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
Word – Struktura dokumentu
EDITOR ROVNIC Mgr. Alena Tichá.
TEXTOVÝ EDITOR (vkládání dalších objektů do textu a jejich vlastnosti, textové tabulky, šablony,) Lol.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Microsoft Powerpoint Microsoft Word.
FORMÁT PÍSMA V MS Word 2010.
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
1.První spuštění a popis hlavní obrazovky Tla č ítko Office – nejpou ž ívan ě jší volby, seznam posledních dokumentu Panel rychlý p ř ístup – p ř idání.
Jak vytvořit prezentaci
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Power Point– popis prostředí
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.4 (Videosekvence)
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
VKLÁDÁNÍ OBRÁZKŮ, KLIPARTŮ, OBRAZCŮ
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.
WORD Vkládání obrázků. Pokud potřebujete doplnit své dokumenty o obrázky, není to pro Word žádný problém. Tyto obrázky můžete libovolně vkládat do dokumentu.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Textový editor Maturitní téma č.12 (prostředí textového editoru, nastavení zobrazení dokumentu, zásady pořizování textu v počítači)
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
T EXTOVÝ EDITOR ( VKLÁDÁNÍ DALŠÍCH OBJEKTŮ DO TEXTU A JEJICH VLASTNOSTI, TEXTOVÉ TABULKY, ŠABLONY, JEJICH VYUŽITÍ A TVORBA )
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY
Textový Editor.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Textový editor Lada Juráňová

Textový editor - obecně je software, kterým je možné editovat (upravovat) prostý text neobsahuje žádné informace o formátování, jako je třeba použití tučného písma, kurzívy nebo různých druhů písem  Word nejčastěji používá.docx a poznámkový blok.txt

Poznámkový blok

Textový procesor - obecně software, který dokáže zpracovat text podle požadavků uživatele, včetně formátování složitější procesory (dokážou vkládat obrázky, zvuky, tabulky, grafy, vývojové diagramy a výsledný text ukládat do různých formátů jako například DOCX, ODT, DOC, RTF, případně exportovat do PDF, HTML nebo TXT.)  .pdf často spojujeme s Acrobat Readerem

MS Word nejrozšířenějším nástrojem pro tvorbu textů na profesionální úrovni  je součást balíčku programů Microsoft Office  mnoho verzí, které však mají podobné ovládání a v nich vytvořené dokumenty jsou vzájemně přenositelné Verze: MS Word 97, MS Word 2000, MS Word XP a MS Word 2003, MS Word 2007, MS Word 2010, Microsoft Office 2013 a dále Microsoft Office 2016,který byl vydán roku 2015 a jeho součástí je Office 365.

Vkládání symbolů a speciálních znaků: kamkoliv do dokumentu lze vložit nějaký symbol, který nám Word nabízí(nejjednodušší způsob výběru a vložení symbolu je prostřednictvím okna Symbol) Klepněte na položku Vložit v hlavní nabídce Wordu. V otevřené podnabídce klepněte na položku Symbol -  Word zobrazí stejnojmenné okno se se dvěma záložkami. Uprostřed okna se zobrazí čtverečky se symboly. Po klepnutí na symbol levým tlačítkem myši bude zobrazen zvětšený, po dvojitém kliknutí bude vložen do dokumentu. 

Pravopis Umožňuje nám kontrolu nad daným textem pravopis a gramatika - auto. oprava textu(ve vícero jazycích), slovník synonym (tezaurus), kontrola pravopisu lze sledovat provedení změn při každém otevření dokumentu Slovník synonym  Menu > Revize > Tezaurus  Zobrazí synonyma k označenému slovu

Označení, export a import dat – kopírovat a vložit do dokumentu lze vkládat obrázky, texty, citace, grafy – potřeba povolit úpravy dokumentu Jak na to? : Domů – vložit, Pravé tlačítko – možnosti vložení Text označit myší nebo klávesnicí – CTRL+C , CTRL+V

Uložení nebo převedení do PDF pomocí aplikací Office lze své soubory ukládat ve formátu PDF  ty pak lze sdílet nebo tisknout prostřednictvím komerčních tiskáren Formát PDF použijte, když chcete soubor s těmito vlastnostmi: Vypadá stejně na většině počítačů. Má menší velikost souboru. Vyhovuje oborovému formátu.

Rozdíl mezi PDF a ostatními formáty: typickým příkladem je chování při zvětšování dokumentu, např. pro lepší čitelnost pro osoby s vadou zraku: Při zvětšení PDF dokumentu se pouze zvětšuje měřítko, vzhled dokumentu zůstává zachován; při vysokém zvětšení se na obrazovku nevejde celý sloupec textu a je třeba horizontální posuv pro čtení celého řádku.  pro zvětšení HTML dokumentu stačí zvětšit velikost použitého písma, text se přeformátuje tak, aby vešel do šířky okna prohlížeče, při tom se vzhled změní, řádkové zlomy jsou mezi jinými slovy, dokumentu se zvýší počet řádků textu atd.

Druhy formátů: TXT - pro uchování prostého elektronického textu(Pzn. Blok) ODT - určený pro ukládání a výměnu dokumentů vytvořených kancelářskými aplikacemi RTF - Rich Text Format - pokus o univerzální formát, který by s sebou oproti formátu txt nesl také informace o formátování DOC - přípona formátu aplikace MS Word nese všechny informace o formátování dokumentu a jeho relativní rozšířenost  DOCX - formát souborů aplikace Word 2007 není možné upravovat a ukládat v předchozích verzích aplikace Word 

Zdroje gymst.wz.cz/referaty/12b.ppt https://cs.wikipedia.org/wiki/Textov%C3%BD_editor http://referaty.aktuality.cz/textovy-editor-nastroje-editora-upravy-dokumentu/referat-3956 www.mgplzen.cz/download/ivt/ivt_word.pdf Obrázky: google + vlastní