NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Půdy v ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Autorem podkladu materiálu je Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
TYPY KRAJINY.
Povrch dnešní krajiny povrch ČR je pestrý – střídají se roviny, pánve, kotliny a vysočiny nejvyšší pohoří se rozkládají při státní hranici.
České a moravské řeky. Pohoří v ČR. VY_32_INOVACE_13 Napiš své jméno:
Jihomoravský kraj. Poloha Leží v jihovýchodní části republiky, u hranic Rakouskem a Slovenskem obyvatel (2003) Skládá se z původních 7 okresů.
VY_32_INOVACE_Vac_III_02 Povrch ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nela Šulcová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ CAJS.4.A.04_mapy Název: Mapy – 2. část Číslo operačního programu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Vodní nádrže TÉMA SADY: Vlastivěda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Šumava Český les Krušné hory Českomoravská vrchovina České středohoří Lužické.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová MAAVOR SLEZ SKO.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – POHRANIČNÍ POHOŘÍ, PODNEBÍ
Česká republika Olomoucký kraj.
Nížiny, pohoří a nejvyšší hory
Povrch České republiky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Identifikátor materiálu: EU
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vzdělávací materiál: Olomoucký kraj Operační systém:
Pohoří ČR Učivo 8. třídy Název školy
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Povrch České republiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ČESKÁ REPUBLIKA. ČESKÁ REPUBLIKA Rozloha… km2, počet obyvatel…10,2 mil., hlavní město…Praha Nejvyšší pohoří Nejvyšší vrchol Nejnižší místo Nejhlubší.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_NASE_HORY.
Povrch ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Základní škola, Hradec Králové
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR – POHRANIČNÍ POHOŘÍ, PODNEBÍ
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_POVRCH ČR Mgr. Petra Kukuczková
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_VLASTIVĚDA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Zeměpis, Liberecký kraj Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Pohoří a nejvyšší hory VY_52_INOVACE_27
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní společenstva – skály a hory
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Výukový materiál pro 8.ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
ŠABLONA III/2 POHOŘÍ - OPAKOVÁNÍ
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
ČR - procvičování Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Rosice, okres Chrudim
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Nížiny, pohoří a nejvyšší hory
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: 03.05.2013 NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_24_Povrch České republiky ZŠ praktická, 5. r . - TÉMA: Česká republika ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07 /1.4.00/21.1737

Anotace V této prezentaci si mají žáci stručně zopakovat, jaké barvy najdeme na mapě, jak vypadá povrch České republiky.Důraz je opět kladen na správné přečtení stručného textu a jeho zapamatování. Žáci si znovu připomenou názvy našich nejznámějších pohoří a hor, názvy nížin a jejich přibližné umístění na mapě ČR. Zároveň pracují i s mapou a všechny údaje zároveň vyhledávají na nástěnné nebo v příruční mapě. Některým dětem stále dělá při pilotování značné problémy orientace na mapě, dobře už si pamatují používané barvy. Jenom těm nejschopnějším žákům se podařilo najít i nížiny a vyhledat nejvyšší hory jednotlivých pohoří.

Povrch České republiky Povrch České republiky je rozmanitý. Tvoří ho pohoří, vrchoviny i nížiny. Na mapě najdeme zakreslené hory hnědou barvou a jejími odstíny. Nížiny jsou na mapě vybarveny zelenou barvou.

Povrch České republiky Podél hranic s ostatními státy má Česká republika většinou pohoří: Krkonoše (nejvyšší hora – Sněžka) Beskydy (nejvyšší hora - Lysá hora) Jeseníky (nejvyšší hora – Praděd) Šumava (nejvyšší hora – Černá hora) Krušné hory (nejvyšší hora – Klínovec)

Povrch České republiky Krkonoše Jeseníky Krušné hory Beskydy Šumava Česko-moravská vrchovina

Povrch České republiky Počasí v horách se často mění, bývá chladnější a vlhčí než v nížinách. Na horách roste mnoho lesů – hlavně jehličnatých. Území bývá většinou chráněno (Krkonošský národní park, Chráněná krajinná oblast Beskydy).

Povrch České republiky Vrchoviny a pahorkatiny – největší je Českomoravská vrchovina. Počasí je teplejší než na horách, chladnější než v nížinách. Půda se využívá k pěstování méně náročných plodin (brambory). Daří se tam chovu dobytka.

Povrch České republiky Hory a pohoří navštěvuje mnoho turistů a sportovců. Lidé se jezdí do hor rekreovat. Při pobytu v horách musíme být opatrní : chráníme své zdraví neničíme přírodu řídíme se pokyny Horské služby

Povrch České republiky Největší nížiny jsou v povodí velkých řek. Podél Labe – Polabí. Podél Moravy a Dyje – Moravské úvaly. Hornomoravský a Dolnomoravský úval Polabí Dyjskosvratecký úval

Povrch České republiky V nížinách je úrodná půda vhodná pro zemědělství - pěstování obilí, zeleniny a ovoce. Počasí je teplejší než na horách.

Použité zdroje Ilustrace : www.office.microsoft.com