Václav a Boleslav Obrázek dostupný na:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Sv. Václav 907 †28. září 935.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
Počátky českého státu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Václav, sv. Ludmila Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace.
Mgr. Miloslava Pucandlová
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Oprava testu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svatý Václav 28.září.
První přemyslovští králové
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Vznik Svaté říše římské
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Volba nového českého krále po roce 1306 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za prvních Přemyslovců
Počátky českého státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Převody jednotek času – 2. část
Transkript prezentace:

Václav a Boleslav Obrázek dostupný na: http://www.znojemskarotunda.com/images/121314.jpg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

„Dějiny vznikajícího českého státu jsou vlastně rodinnou historií Bořivoje a Ludmily, jejich synů a vnuků. Nevěděli bychom o ní téměř nic, kdyby Boleslav nebyl dal zabít Václava a Drahomíra Ludmilu a kdyby se obě tyto oběti nezařadily do zástupu svatých. O světcích musely být psány legendy a právě tyto spisy jsou hlavním pramenem, z něhož čerpáme své vědomosti ... Legendy však nejsou životopisy, jsou to pobožné příběhy, kde má legendista za úkol světcův život vylíčit jako potvrzení jeho svatosti. Sepisovaly se podle zavedených předloh, často bez ohledu na skutečnost.“ TŘEŠTÍK, D. Počátky Přemyslovců. 1. vyd. Praha: NLN, 1998. ISBN 80-7106-138-7. s. 7. (upraveno a zkráceno) TŘEŠTÍK, D. Dvojí život knížete Václava. National Geographic. 2006, č. 10, s. 32, ISSN 1213-9394 (upraveno a zkráceno)

Středověká legenda musela ………………………. „Legendy nejsou životopisy, jsou to pobožné příběhy, kde má legendista za úkol světcův život vylíčit jako potvrzení jeho svatosti. Sepisovaly se podle zavedených předloh, často bez ohledu na skutečnost.“ Středověká legenda musela ………………………. Středověká legenda nemusela ….………………… Některé písemné prameny o událostech smrti knížete Václava: Staroslověnské legendy o Sv. Václavu Kristiánova legenda Crescente fide (Když šířila se víra křesťanská) zapište si sami zapište si sami TŘEŠTÍK, D. Počátky Přemyslovců. 1. vyd. Praha: NLN, 1998. ISBN 80-7106-138-7. s. 7. (upraveno a zkráceno) TŘEŠTÍK, D. Dvojí život knížete Václava. National Geographic. 2006, č. 10, s. 32, ISSN 1213-9394 (upraveno a zkráceno)

Napište příběh o životě a smrti knížete Václava v roli: a) středověkého legendisty (základní úroveň) b) středověkého kronikáře (pokročilejší úroveň) c) moderního historika (obtížný úkol) a) Legendista měl za úkol popsat Václavův život v „růžových barvách“, podle církevních představ o tom, jaký život by měl vést světec. b) Kronikář byl historikem středověku, usiloval o pravdivost, ovšem často byl ovlivněn pánem u něhož byl službou. Řekněme, že jste osobním kronikářem knížete Boleslava I. a zářijové události na Staré Boleslavi se budete snažit popsat tak, aby z toho váš pán nevyšel jako bratrovrah, nebo se alespoň pokusíte najít nějakou omluvu pro jeho jednání… c) Moderní historik se snaží být naprosto nestranný. Jeho práce spočívá ve studiu všech dostupných pramenů a literatury. Využijte následujících faktů, textů v učebnici a historikové navíc obdrží další studijní materiály. Doplňkové materiály pro roli historiků: např.: KVIRENC, J., KUNSTOVÁ, E. České dějiny do roku 1914. Dějiny v dokumentech. Liberec: Dialog, 2006. ISBN 80-86761-43-6. s. 22 - 23

Některá historická fakta: Václav a Boleslav byli bratři, členové vládnoucího rodu Přemyslovců, vnukové prvního křesťanského vládce Čech Bořivoje I. Václav byl prvorozený a vládl v letech 925 - 935. Přemyslovské území za Václava nebylo velké (zhruba dnešní střední Čechy). Václav platil saskému vévodovi Jindřichovi I. tribut - daň za mír, podobně jako Moravané kdysi Východofrancké říši. Václav se v září roku 935 účastnil sněmu a hostiny na bratrově hradě ve Staré Boleslavi a byl zde zabit. Po Václavově smrti vládl Boleslav (935 – 972). Upevnil a rozšířil moc Přemyslovců po celých Čechách (dokonce do Polska a k hranicím Kyjevské Rusi). Boleslav I. odmítl platit Sasům tribut a 14 let s nimi bojoval. Přes některé výborné vojenské úspěchy nakonec nezvítězil a musel platit dále. Boleslav I. nechal bratrovy ostatky převést ze Staré Boleslavi do Prahy a podporoval jeho uctívání... Jeho synovi Boleslavu II. se v roce 973 podařilo založit v Praze biskupství (pomohlo také to, že Čechové měli své domácí svaté).

Rozsah: min. A5 rukopisu nebo 250 slov v textovém editoru. Čas: 60min. (+ libovolně doma do příštího dějepisu) Doplňkové materiály pro roli historiků: např.: KVIRENC, J., KUNSTOVÁ, E. České dějiny do roku 1914. Dějiny v dokumentech. Liberec: Dialog, 2006. ISBN 80-86761-43-6. s. 22 - 23

Vlastní hodnocení: 1 2 3 Předem jsem si vybral(a) jednu z možností a podařilo se mi splnit úkol podle zadání Můj příběh má logiku Nedopustil(a) jsem se věcných (faktografických) chyb Využil(a) jsem možnosti konzultovat se spolužáky Konzultace mi pomohla