Normativní dimenze mezigenerační solidarity při péči o seniory v rodinách Hynek Jeřábek Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut sociologických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Hodnotová orientace svobodné generace
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
PSYCHICKÉ STAVY.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Stáří a právo na důstojný život
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Sociální práce s rodinou 3
Konflikt sociálních rolí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B19_Rodinné_právo AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníDuben.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Psychologie II Sociální psychologie
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Výchova k občanství RODINA
Pečující osoby Barbora Uhlířová Transformace sociálních služeb: Příležitost pro lidi 4. Prosince 2012, Brno.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
Svědomí a vina Zámečník Martin, C4A. Svědomí „hlas svědomí“, „hlas uvnitř“ objevuje se, pokud nastane rozpor našich norem, ideálů nebo zásad podmíněno.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
S POLEČNOST A PEČUJÍCÍ OSOBY Konference Podpora pečujících osob Jan Michalík, Petra Tomalová.
Práva a povinnosti mezi manželi
Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
SOS dětské vesničky.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Čím chci být až vyrostu…
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Péče o závislého seniora v rodině a mezigenerační solidarita
Financováno Nadací Sirius
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Normativní dimenze mezigenerační solidarity při péči o seniory v rodinách Hynek Jeřábek Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut sociologických studií hynek.jerabek@gmail.com Konference „Hodnoty a normy v pozdně moderní společnosti“ OLOMOUC 22. října 2015

Jeden z výsledků první fáze výzkumu 2005 - 2008 Množství péče poskytované seniorovi v rodině je úměrné tomu, jakou péči potřebuje.

Poskytovaná péče ve skupinách podle potřebnosti v hodinách poskytované rodinné péče za týden hodiny péče za týden Potřeba péče medián průměr Podpůrná pomoc 22 30.9 Významná pomoc a péče 35 45.6 Nezbytná péče 48 61.8 Celkem 28 41.0

Rodiny se liší mírou rodinné soudržnosti Poskytování rodinné péče seniorovi není závislé na názorech a postojích. Čím je tedy podmíněno? Hypotéza Rodiny se liší mírou rodinné soudržnosti Rozdíly je možno sledovat v jednotlivých dimenzích „mezigenerační solidarity“

Výzkum „Mezigenerační solidarita v péči o seniory“ 2009 - 2012 Testovali jsme Bengtsonův šestidimenzionální model mezigenerační solidarity

Bengtsonův model mezigenerační solidarity Strukturní solidarita Normativní solidarita Citová solidarita Solidarita pomoci Solidarita kontaktů Solidarita souhlasu Bengtson, Silverstein (1997)

Nová operacionalizace dimenzí rodinné solidarity Možnosti pomoci Strukturní solidarita Citová blízkost Citová solidarita Minulé a současné kontakty Solidarita kontaktů Podobnost názorů Solidarita souhlasu Poskytování a přijímání pomoci Solidarita pomoci Sdílení hodnot a norem Normativní solidarita Bengtson, Silverstein (1997)

Výzkum „Mezigenerační solidarita v péči o seniory“ 2009 - 2012 Zkoumaná populace: rodiny pečující o seniora Respondenti: hlavní pečující osoba starající se o seniora staršího 75 let v rodině Použili jsme smíšený model výzkumu: focus groups – 7 skupinových zaměřovaných rozhovorů 413 standardizovaných face-to-face rozhovorů 27 hloubkových rozhovorů

Pečující rodina společně přijímá zodpovědnost, tj. potvrzuje „mechanickou rodinnou soudržnost“ přizpůsobuje se situaci péče, tj. potvrzuje „organickou rodinnou soudržnost“

Mechanická rodinná soudržnost Situace vyžaduje, aby členové rodiny byli jednotní, zda budou (nebo nebudou) pečovat o seniora v rodině Tato „mechanická rodinná soudržnost “ umožňuje rychlé a jednotné základní rozhodnutí „o přijetí situace péče“ Toto rozhodnutí má často podobu spontánního odmítnutí té druhé varianty: „TO PROSTĚ NEPŘICHÁZÍ V ÚVAHU“

Organická rodinná soudržnost role jednotlivých členů rodiny jsou nezbytné pro fungování celku pečující rodiny vzájemná závislost členů rodiny a její uvědomění tvoří z rodiny vzájemně si pomáhající soudržnou jednotku bez této „organické rodinné soudržnosti “ by přijaté „rozhodnutí pečovat“ mohlo zůstat „provozně neuskutečnitelné“.

Předpoklady osobní péče o seniory v rodinách silné citové vazby mezi členy rodiny časté kontakty vzájemná pomoc v rámci rodiny členové rodiny sdílejí hodnoty a názory cítí povinnost a odpovědnost za rodinu jako celek, za všechny její členy jsou ochotni pečovat o rodinu i za cenu osobních obětí ↑↑ toto jsou dvě dimenze normativní solidarity ↑↑

Pečování o seniora – výsledky výzkumu Proces pečování začíná přijetím zodpovědnosti za seniora; Pečující rodiny považují péči o seniora za samozřejmou; Rodina se zodpovědnosti nevzdává ani v případě, že péči poskytuje ambulantní služba nebo domov pro seniory; Institucionální péče je přijímána rodinou jen v kritické situaci. (Když to rodina již nezvládá.) Pečující dávají přednost péči o seniora před vlastními zájmy. Obětují svůj čas, kariéru a často i zdraví.

Výsledky z hloubkových rozhovorů Motivy rodinné péče o seniora: odpovědnost „Jo, prostě já se nevyspim, když … já se o někoho staram, tak já mam zodpovědnost a já v tu ránu nemusim spát. “ „… Říkám je hrozný, že vám umře doma, ale člověk si, ví, že prostě moh dělat, že do poslední chvíle mu pomoh, tak jako. “ „Jako nechcete to nechat na nikom jiném, abyste si nedělali sami výčitky, jo … “ Pocity zodpovědnosti hlavních pečujících jsou velmi intenzivní, silnější než strach ze smrti

Výsledky z hloubkových rozhovorů Motivy rodinné péče o seniora: osobní povinnost „To jsme s ní bydleli, tak … to je naše povinnost …jí posloužit.“ „No já tvrdím, že děti se mají vždycky postarat o svoje rodiče.“ „… Jsou to rodiče nebo moji příbuzný, je to povinnost, že jo. … Takhle to má bejt …“ Norma = osobní povinnost: pečovat, dokud je toho pečující osoba schopna

Výsledky z hloubkových rozhovorů Motivy rodinné péče o seniora: samozřejmost „Tak to je normální, … aby manželka se starala o manžela.“ „No asi jsme tak byly vychovaný,…že máme pomáhat těm blízkejm.“ „Mě to připadá úplně normální. „Normální? Jako samozřejmost?“ „No.“ Domácí rodinná péče je hodnotou: je zcela samozřejmé, že budou pečovat doma

Výsledky z hloubkových rozhovorů Proč nepoužijí „institucionální“ péči? „No to víte, to asi těžko, to on by otec nechtěl. … Tak já to svědomí nemám. “ „No tak já si myslím, že zas ještě nejsem tak nemožná, že, dokud můžu trochu, mu ráda posloužím, že jo.“ Pouze, pokud by to už nebyly schopny zvládnout

Výsledky z hloubkových rozhovorů “Co Vám péče o seniora bere ?” „Tož já bych řekla, že mě bere svobodu. ” „Tu energii. … To vyčerpává.“ … a co Vám dává ?” „Tož pocit, že prostě se o něho můžu postarat ještě.“ „Určité morální uspokojení, že jsem naplnil to svoje poslání. “ Norma - altruismus jako průvodní projev péče v rodině pečující obětují svůj čas a pohodlí pečují, přestože je péče spojena s obětí

Závěry rodinní pečovatelé a pečovatelky cítí odpovědnost, mají pocit splněné povinnosti, považují péči za zcela samozřejmou; na tom se shodne celá pečující rodina - norma odpovědnosti členové rodiny jsou na sobě vzájemně závislí; hodnoty a zájmy rodiny (a jejích seniorů) nadřazují individuálním zájmům a potřebám pečujících jednotlivců; pečují i za cenu vlastních obětí - altruismus jako norma

Děkuji Vám za pozornost! kontakt: hynek.jerabek@gmail.com