Rostliny z našeho okolí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VÝROBKY Z OBILOVIN Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: výrobky, obiloviny, mlýnské, mouka, kroupy, vločky.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
AutorMgr. Ludmila Eisová Vytvořeno dne20. března 2012 Odpilotováno dne26. března 2012ve tříděIII.A Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Vzdělávací oborPrvouka.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poaceae (trávy) Tomáš Benda Hana Voběrková Kateřina Tomášková QA 2013/2014.
ČELEDI: LIPNICOVITÉ A VSTAVAČOVITÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOLTICE, OKRES PARDUBICE - "UČÍME SE PRO ŽIVOT" ŠABLONA: Č. III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY POMOCÍ.
Cizokrajné jednoděložné rostliny Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_57_Co se p ě stuje v jiných zemích Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_09_Př7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: čeleď bobovité.
Náročná na zařazení v osevním postupu, výnos 6 t zrna/ha, nahá obilka, pšeničná bílkovina je lepek.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na louce.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníkvěten 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 32) Rozmanitost.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
VY_32_INOVACE_08- Netřesk výběžkatý Přírodověda - 5. ročník
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
TÉMA: Rostliny-opakování
Hvězdnicovité (Asteraceae)
Živá a neživá příroda IV
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rostliny z našeho okolí
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 10 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Čeledi: lipnicovité a vstavačovité
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
HOSPODÁŘSTVÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Slunečnice.
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_09_4. ročník _Podzim na polích
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_OLEJNINY
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
Zemědělství.
LES Les hraje v životě každého člověka důležitou roli.
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Suroviny pro výrobu piva
VY_32_INOVACE_12 12 Polní plodiny autor: Mgr. Soňa Kubíčková
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY _52_INOVACE_24_Jaro – rostliny na jaře
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Transkript prezentace:

Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo Na poli

Hospodářské plodiny

Ječmen setý Jsem jednoletá až 100 cm vysoká obilnina. Můj stonek se nazývá stéblo a květenství klas. Klasy mají vždy dlouhé osiny. Plody jsou obilky. Pěstuji se na polích. Spolu s pšenicí jsem nejdéle pěstovanou a šlech-těnou obilninou. Z mých obilek se vyrábí mouka, využívají se pro výrobu krup a sladu (základní surovina pro výrobu piva). Jsem také výborné krmivo.

Pšenice setá Jsem jednoletá (někdy i dvouletá) až 150 cm vysoká obilnina. Můj stonek se nazývá stéblo a květenství klas. Plody jsou obilky. Pěstuji se na polích. Spolu s ječmenem jsem nejdéle pěstovanou a šlech-těnou obilninou. Jsem základ-ním zdrojem lidské potravy. Z mých obilek se mletím vyrábí různé druhy bílé mouky. Jsem také důležitým krmivem pro hospodářská zvířata.

Oves setý Jsem jednoletá 40-120 cm vysoká rostlina. Můj stonek se nazývá stéblo a květenství lata. Plody jsou obilky. Pěstuji se na polích. Jsem nejmladší kulturní plodinou. Mám ráda chladnější a vlhčí oblasti. V minulosti jsem byl důležitou hospodářskou plodinou. Moje obilky byly obvyklou potravou koní (obrok). I nyní jsem nejvíce využíván ke krmení hos-podářských zvířat. V poslední době jsem se stal zajímavou surovinou pro potravinářský průmysl.

Kukuřice setá Jsem robustní jednoletá rostli-na 150-300 cm vysoká. Stonek mám hodně pevný a přímý. Lidé ze mě využívají ztuhlý klas (někdy nazývaný palice), který se skládá z mnoha řad obilek. V každém klasu je od 60 po více než 1000 obilek. Mám rozmanité využití - v potravi-nářství (mouka, kaše, škrob, pochutiny – popcorn, lupínky) i jako krmivo. Patřím mezi tři nejdůležitější plodiny světa.

Lilek brambor Jsem vytrvalá rostlina 60-100 cm vysoká. Jsem bylina s bohatě větvenou lodyhou. Moje plody jsou kulaté, zelené bobule. Patřím mezi hospo-dářské plodiny, rostu na polích. Jsem významná potravina, která má pro člověka velký význam. Jsem využívána také k výrobě škrobu a lihu i ke krm-ným účelům pro hospodářská zvířata. Pocházím z Jižní Ameriky.

Řepa krmná Jsem dvouletá bylina. V prv-ním roce vytvářím pouze tlustý kořen – bulvu načer-venalé barvy. Z bulvy v prv-ním roce vyrůstá přízemní růžice listů. Jsem polní plodi-na. Sklízím se na podzim a sloužím jako potrava pro hospodářská zvířata.