Industry and Air Expert Team

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Advertisements

Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Institut environmentálního inženýrství 546
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
IMPEL-TFS NCP Exchange Day Vídeň,
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
3. Valné shromáždění IMPELu Praha 3.6. –
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
FIREMNÍ SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST SKUPINY ČEZ 5. prosince 2014 JUDr. Michaela Chaloupková, M B A člen představenstva ČEZ, a. s.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Setkání expetního týmu pro přesahové nástroje a přístupy
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Valné shromáždění v Bratislavě ( – )
Česká inspekce životního prostředí
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
IRI ve Štýrsku ( – ) Lenka Němcová.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Odbor životního prostředí MHMP
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Nový zákon o ochraně ovzduší
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
IMPEL Water Conference ,
ZPRÁVA O VÝVOJI Rob Bakx
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
II. Setkání se starosty obcí
IED Implementace Vzájemné společné návštěvy průmyslu inspektory a povolovateli za účelem rovných podmínek při implementaci IED.
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
V. Setkání se starosty obcí
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Industry and Air Expert Team Ghent, Belgie (Vlámsko) 6. – 7. října 2016

Shrnutí setkání s EK Pravidelné roční setkání Prezentace 4 expertních týmů Horst tlumočil hlavní závěry z tohoto setkání: Práce IMPELU je velmi ceněna (snaha překlenout mezery v implementaci Směrnice) Oceněna nová organizační struktura Rovněž byla pozitivně zmíněna podpora IMPELu novým přístupům Zákon upravuje např. i požadavky na vzdělání inspektora a že mu mají být poskytnuty OOP

Shrnutí setkání s EK Zmíněny nové oblasti zájmu Kvalita ovzduší v sídlech (městech) Nedostatek vhodné infrastruktury pro odpadní vody (včetně průmyslových odpadních vod) Implementace závěrů o BAT Projeven zájem o výsledek projektu zabývajícího se Závěry o BAT Inspektoři místní samosprávy údajně moc nefungují

Hlavní témata BREF cyklus ve Vlámsku Postavení inspekce v BREF cyklu resp. v implementaci Závěrů o BAT Postupy při kontrolách zařízení z IED ve Vlámsku Zpráva z „Joint inspection“

BREF cyklus ve Vlámsku Belgie 3 vysoce autonomní regiony Vlámsko 1600 IPPC zařízení (z toho cca 800 zemědělci) Odbor životního prostředí, přírody a energie (oddělení inspekce, oddělení ochrany ovzduší, oddělení vydávání environmentálních povolení) Vlámská technická pracovní skupina Snaha překlopit Závěry o BAT do GBR

Pozice inspekce v rámci BREF Potvrzují smysl a prosaditelnost návrhu legislativy Místní Vlámské BREF Podílí se široká paleta účastníků (Env. Agency, Public Waste Agency of Flanders, průmysl apod.) Implementace Závěrů o BAT: Fáze 1 – doplnění GBR pro IPPC zařízení Fáze 2 – individuální posouzení souladu se Závěry o BAT jednotlivých povolení

Pozice inspekce v rámci BREF Problémy: Poznámky pod čarou Nejasné nebo příliš obecné BAT Široký rozsah BAT-AEL Rozdílné vztažné podmínky v GBR a BAT-C (vztažné podmínky, koncentrační limity vs. MVE) Snaží se maximum rozporů vyřešit v GBR, případně „report of evaluator“ , kde je vysvětleno, jak byly vybrány limity, vztažné podmínky apod.

Kontrola zařízení s IP (Vlámsko) Plánování založeno na IRAM, ale adaptováno na vlastní situaci 43 typů kontrol rozdělených do 6 tematických bloků Obecné kategorie (EMS, procedura vydání apod.) Oblast ochrany ovzduší Oblast ochrany vod Oblast odpady a suroviny Oblast ochrany půdy a podzemních vod Administrativní část (E-PRTR apod.)

Kontrola zařízení s IP (Vlámsko) 26 inspektorů naplno, další jako pomoc Kontrola na IPPC zařízení zahrnuje výhradně oblast IP Frequency of inspection Industry Agriculture No of blocks 1 165 2 168 7 3 469 811 SUM 800 801  

Joint Inspection 2x Portugalsko, Nizozemí, Španělsko Galloo Group, Menen Rozsáhlé zařízení na hranici Belgie a Francie (v obou zemích) 5.3. b) Zařízení na využití nebo odstranění ne nebezpečných odpadů … Kapacita 350 000 tun/rok, 250 zaměstnanců PCB

Prezentace projektů Postup při práci na BREF a přijímání Závěrů o BAT Narrative BAT Horizontální aspekty povolování (IT) Nástroje použitelní při inspekcích Průmyslové odpadní vody (nová) Základní zpráva

Prezentace projektů DRTR Povolování Výjimky z BAT

IMPEL: Strategie pro roky 2016-2020 Shrnuto 5 priorit: Zaměřit se na překonání obtíží spojených s implementací evropské legislativy v oblasti ŽP Zabývat se potřebami členů a reagovat na ně Dále rozvíjet 5 tematických programů a projektových týmů Rozšiřovat síť a aktivně hledat nové členy Spolupráce s dalšími organizacemi

Program IAET na roky 2017-2020 Souhrn běžících témat, počtu zmínění Návrhy na doplnění nových Zmíněna velká podpora EK pro projekt zabývající se kvalitou ovzduší ve městech (Horst zmínil zkušenost s obtíží získat pro tyto projekty lidi).

Děkuji za pozornost Judita Adamová judita.adamova@cizp.cz www.cizp.cz