Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Michael Jackson Heal The World Originál obal alba 1982 to Thriller.
Advertisements

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_11 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
KAREL KRYL (1944 KROMĚŘÍŽ – 1994 MNICHOV).  zpočátku chtěl být hrnčířem po pradědečkovi, brzy se ale rozhodl věnovat hudbě a poezii  první vydanou.
VY_32_INOVACE_ČJ.9.04_Karel Kryl Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM : Jazyk a jazyková komunikace_Český jazyk.
Jan Werich Jiří Voskovec
Autor: Květa Stejskalová
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zajímavost: Narozen v Tupelu 8.ledna 1935 v 3.30 jako dvojče o půl hodiny dříve narozeného Jesse Garona, který se ovšem narodil již mrtvý. Rodiče Gladys.
Karel Kryl – „básník s kytarou“
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_23_CJL_L ROČNÍK: IV. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Reálie - bankovky.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Česká literatura 2. poloviny 20. století
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Karel Čapek.
K AREL K RYL Dan Jehlička, V8A, GJO,
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_52_Jarek Nohavica – představitel folklorní hudby TémaJarek Nohavica.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Divadla malých forem Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Jan Skácel (1922 – 1989) : Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_13:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: léta 20.století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Kryl Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
PF 2016 Co by tomu řekl Kryl? PF 2016 Co by tomu řekl Kryl? Déšť z fasády pravdu smyl.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Test k ověření znalostí z HV
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Prezentace od Mervina Flandery
50. a 60. léta – divadla malých forem
Název školy: Základní škola Netvořice
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/12
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
Jan Neruda Open Presentation.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
tato práce je šířena pod licencí cc by-sa 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Transkript prezentace:

Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Karel Kryl

Datum vytvoření projektu únor 2012 Ročník 9. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s životem Karla Kryla. Napíší si zápis do sešitu.

Karel Kryl (12. 4. 1944 – 3. 3. 1994)

Do svého textu doplňte tato slova: záda železné maringotky Německo básník sovětská vojska Bratříček 25 redaktor infarkt láska vrátka zpěvák Svobodná Evropa kytara zrada 22. srpna 1968 emigrovat Sametová revoluce

Zápis do sešitu: básník zpěvák zádech lásce kytarovým sovětských vojsk Český písničkář, a potulný , jehož písně si lidé nahrávali z magnetofonu na magnetofon, a navzdory špatné technické kvalitě poslouchali s mrazením v . Karel Kryl zpíval o , ale hlavně o své době poznamenané vpádem okupačních vojsk do Čs. Jeho písně s doprovodem odhalovaly pravdu o vpádu básník zpěvák zádech lásce kytarovým sovětských vojsk

Zápis do sešitu: zrady Bratříčku vrátka a dokázaly přesně vyjádřit pocity a bolesti. V roce vydal svou první dlouhohrající desku , zavírej . Titulní písnička vznikla naprosto spontánně , jako okamžitá reakce na příjezd „ ”. zrady Bratříčku vrátka 22. srpna 1968 železných maringotek

Zápis do sešitu: Ve svých letech, na podzim 1969, musel do sousedního , kde později působil jako rozhlasové stanice Nikdy se nevzdával se naděje na svobodnou vlast. Domů se vrátil až po . Karel Kryl zemřel 3. března 1994 na . . Na pohřeb mu přišlo několik tisíc fanoušků. 25 emigrovat Německa redaktor Svobodná Evropa. Sametové revoluci infarkt

Zápis do sešitu: Český písničkář, básník a potulný zpěvák, jehož písně si lidé nahrávali z magnetofonu na magnetofon, a navzdory špatné technické kvalitě poslouchali s mrazením v zádech.  Karel Kryl zpíval o lásce, ale hlavně o své době poznamenané vpádem okupačních vojsk do Československa. Jeho písně s kytarovým doprovodem odhalovaly pravdu o vpádu sovětských vojsk, dokázaly přesně vyjádřit pocity zrady a bolesti. V roce 1969 vydal svou první dlouhohrající desku Bratříčku, zavírej vrátka. Titulní písnička vznikla naprosto spontánně 22. srpna 1968, jako okamžitá reakce na příjezd „železných maringotek”.  Ve svých 25 letech, na podzim 1969, musel emigrovat do sousedního Německa, kde později působil jako redaktor rozhlasové stanice Svobodná Evropa.  Nikdy se nevzdával naděje na svobodnou vlast.  Domů se vrátil až po Sametové revoluci. Karel Kryl zemřel 3. března 1994 na infarkt. Na pohřeb přišlo několik tisíc fanoušků.

Tvorba: Desky: Knihy: Bratříčku, zavírej vrátka Kníška Karla Kryla

Otázky: Kdo je Karel Kryl? Na jaký hudební nástroj hrál? O čem ve svých písních zpíval? Jak se jmenuje jeho první deska, kterou nazpíval? Jak se jmenuje titulní píseň této desky? Kdy vznikla? Kam musel emigrovat a proč? Kdy se vrátil do vlasti a proč?

Použité zdroje: http://kultura.idnes.cz/pisnovy-odkaz-karla-kryla-zije-i-15-let-po-jeho-smrti-fxu-/hudba.aspx?c=a090303_174845_hudba_ob http://harmonicky.blog.cz/0801/karel-kryl http://www.karelkryl.cz/