Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Vznik Anglie.
VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,
Severské státy. Jazyková a kulturní blízkost podle jazykové blízkosti zde můžeme vyčlenit dvě skupiny – ze staré norštiny – z dánštiny finština.
 Je to ostrovní stát přiléhající k západu kontinentální Evropy.  Geograficky zahrnuje ostrov Velké Británie a část ostrova Irsko. Vlajka: Znak:
velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3608_Zeměpisné objevy_v_17_a _18_století.
KANADA 1. VYHLEDEJ V ATLASE, SE KTERÝMI STÁTY KANADA SOUSEDÍ : KANADA USA.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.6 Vikingové Název sady: Raný a vrcholný středověk Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
EGEJSKÁ OBLAST.
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
STŘEDOVĚK.
ANGLIE V 16. A 17. STOLETÍ, ANGLICKÁ REVOLUCE
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Rozpad a zánik říše římské
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Anglie Monika Trochtová.
III-01: Frankové za vlády Merovejců
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
VY_32_INOVACE_ZE7-09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
Křesťanství a středověká Evropa
PRVNÍ ŘEKOVÉ KRÉTA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Doba římská Germáni.
Západní Evropa VY_32_Inovace_03KR-7
Vikingové 9. – 11. století.
PRVNÍ STŘEDOVĚKÉ STÁTY
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Petr I. Veliký.
Rusko v 17. století Označení materiálu:
Člověk a společnost, Dějepis
Zrození středověké Anglie
EGEJSKÁ OBLAST.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Seveřané a vikingové Slované
MĚSTSKÉ STÁTY.
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
„Ó Bože, osvoboď nás od řádění Normanů.“
Čína Uč
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Název školy: Základní škola T. G
Anglická revoluce
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11-14_ Expanze Vikingů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?

Společnost - 3 stavy: 1. nesvobodní otroci 2. svobodní rolníci, řemeslníci a válečníci 3. „šlechta“ = jarlové - nade všemi: král – volený šlechtou omezovaný mocí thingu (shromáždění svobodných mužů) významné postavení ženy

Zejména mezi 8. – 11. st. pořádány loupeživé výpravy do okolních zemí: na západ po moři, na východ po řekách do evropského vnitrozemí. Důvody: přelidnění – nedostatek zemědělské půdy spory mezi vůdci obchod Lodě - Drakary

Směry expanze do Anglie, Skotska, Irska, na pobřeží Atlantiku, do Středomoří (kmeny dánské) Normandie 2. na východ do Ruska (švédské kmeny) rod Rurikovci 3. na západ (norské kmeny) osídlení Islandu, Grónska a břehů Severní Ameriky (kolem r. 1000)

https://www.youtube.com/watch?v=JTRAIvY3sLM Jak to vypadalo na dvoře anglického krále? https://www.youtube.com/watch?v=ZXHTcAJstuo Popište setkání Vikingů a Anglosasů

Anglie Doplň do textu vynechané pojmy ve správném tvaru. Vilém, La Manche, Normané, Alfréd Veliký, francouzština, Hastings, dávky z půdy, Anglové a Sasové, anglosaský. Dánské útoky na Britské ostrovy odrazil až …………………….. (871-900), který k obraně sjednotil kmeny ………… a ……….. . Tak vznikla Anglie, první silný stát na Britských ostrovech s vyspělou správou i kulturou. V polovině 11. století zesílily útoky …………….. přes kanál …………… a vyvrcholily ovládnutím země vévodou z Normandie ………….. . V bitvě u …………… roku 1066 porazil Vilém ……………. krále Haralda a nechal se korunovat králem Anglie. Přikázal obyvatelstvu platit do královské pokladny ……………….. . (Poprvé v Evropě k tomu účelu byla půda sepsána.) V této době král a jeho družina mluvili ………………, zatímco ostatní užívali utvářející se angličtinu.