Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze
Digitální knihovna AV ČR
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – skener
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
Web: Komunikujte efektivně Inzerce Originál Čistý formát: 203x275 Zrcadlo sazby: 170x237 K datům je nutné dodat jako závazný vzor barevnosti.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Jiří Herman Elsyst Engineering Digitalizace a nástroje pro podporu digitalizace v knihovnách Jiří Herman Brněnská 10, 682.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Digitalizace a dlouhodobá ochrana digitálních dokumentů
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Jak se dělá digitální matematická knihovna Miroslav Bartošek Vlastimil Krejčíř ÚVT MU Brno.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
Nové nástroje pro digitalizaci knihovních dokumentů
Digitalizace knihovních dokumentů Jiří Polišenský.
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Digitální repozitář eVŠKP na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2007 Mgr. Eva Březinová Brno,
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Užití skeneru.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Digitalizace a ukládání Zpracoval: Jiří Hošek Datum:
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Ortofotomapa Jihočeského kraje Krajský rok informatiky Zlín 6. – 7. října 2005.
Walter Schorge Digitalizace jako součást procesu poskytování informačních služeb Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Národní digitální knihovna
Projekt Národní digitální knihovny Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2009, Praha, Mgr. Tomáš Foltýn Digitalizace novodobých dokumentů.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Digitalizace úvod do problematiky Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 14. dubna 2011.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
17. KVĚTNA 2016, BRNO. Kdo jsme?  Sociální firma  Vznik prosinec 2013  Počátek – dotace z projektu financovaném z OP Lidské zdroje a zaměstnanost.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Memoriae mundi series Bohemica digitalizace rukopisů a starých tisků Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o. dceřinná společnost Albertina icome Praha s.r.o.
Historické a hudební fondy. Organizační struktura.
Skenování obálek a obsahů v praxi NK ČR Seminář účastníků SK ČR,
Výstupní zařízení počítače - skener
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Historické fondy VKOL - ukázky
Převod objektů mezi formáty
Digitalizace knihovních dokumentů
Digitalizace textů obsahujících matematickou symboliku
Transkript prezentace:

Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20 Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20. století z fondů knihovny ETF UK www.digitool.is.cuni.cz

Výběr - sbírka biblí 16. – 18. století - sbírka doposud nedigitalizovaných starých tisků (převážně 16. století) - sbírka evangelických časopisů (19. století)

Technické vybavení - poloautomatický skener maximální formát A2 tloušťka hřebu až 15 cm rozlišení až 600 DPI korekce zakřivení písma u hřbetu a nerovností na předloze OCR s podporou více jazyků formáty výstupních souborů před OCR: TIFF, PNG, JPEG, PDF, PDF/A po OCR: EPUB, ODT, DJVU

Parametry rozlišení 300 DPI šedá škála vše OCR, tedy plnotextově prohledatelné

Proces digitalizace Příprava (kontrola s Aleph, dojednání standardů a formátů s ÚVT UK, oznámení do „registrdigitalizace.cz“ záměr digitalizovat Převod dokumentu do digitální podoby – ořez a narovnání dokumentů během skenování – software OMNISCAN Finalizace Kontrola skenů (počty stran, posloupnost stran) Provedení OCR (program FineReader) Rozřezání/rozčlenění skenů do finální podoby pro vystavení v repozitáři, nařezání na čísla, na titulní strany, na obsahy, na přílohy Zpřístupnění mimo ETF – univerzitní repozitář Digitool, (přechod na Dspace)

Uložení TIFF – co nejdříve po uložení se vytvoří kontrola dat MD5 (funkce, která vytváří kontrolní součet dat, abychom věděli, zda je soubor zkopírován bez chyb a uložená informace úplná PDF – ve FineReader projet OCR a po finalizaci uložení do PDF-A

Problémy Technická náročnost – nutnost spolupráce s externím partnerem Nutnost soutěžit ve výběrovém řízení Časová nesouslednost procesů Obtížné dokončení celého projektu Hrozba sankcí

Co dál?