Nové pojetí zprávy auditora a dopady na činnost RVDA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Advertisements

Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK VYBRANÝCH ORGANIZACÍ.
Plánování auditu 3. cvičení.
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Riziko a významnost v auditu
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
 Poprvé se objevila v USA v souvislosti s Securities Act 1933  Pojem Due Diligence byl tehdy použit jako jistý druh ochrany pro makléře při nákupu cenných.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Vztah externích auditorů k podvodným jednáním
Audit seminář CGI duben 2014.
Zpráva auditora Zpráva auditora představuje vysoce koncentrovanou informaci pro uživatele účetních závěrek.
Plzeňského a Karlovarského kraje
Regulace auditingu – 2.část Právní úprava v ČR Směrnice o povinném auditu ročních a konsolidovaných účetních závěrek (pokračování)
Seznámení se s KPMG KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství. V jejích členských společnostech.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi
Registr klinických laboratoří Seminář pro registrované laboratoře Lékařský dům, Praha 5. dubna 2007 Bilyk I., Sedláková J.
Hospodaření MAS Šluknovsko Výnosy : - Hlavní činnost: ,94 - Hospodářská činnost: ,86 - Výnosy celkem: ,80 Náklady : - Hlavní činnost:
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí Ing. Pavla Kvapilová
Plánování auditu ISA 300 Plánování práce auditora
ČNB jako uživatel auditorských služeb a její postoj k Zelené knize Rada pro veřejný dohled nad auditem Praha, 31. května 2011 Miroslav Singer guvernér,
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Audit nevýdělečných organizací (Auditovaná) výroční zpráva jako zprostředkovatel informací mezi neziskovou organizací a zainteresovanou veřejností.  nástroj.
Auditorské postupy Cílem auditorských postupů je získání důkazních informací, na základě kterých auditor dospěje k přiměřeným závěrům pro vyjádření výroku.
Mezinárodní federace účetních - IFAC
Obsah A. Due diligence I. Základní vymezení II. Vymezení zadání
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Závěrečný audit projektu kapitola rozpočtu 8 – Náklady vyplývající přímo ze smlouvy Denisa Kolouchová
Asociace pro evropské fondy, z.s. Evropské fondy 2014 – 2020 Příležitosti a výzvy Miloš Blaškovan.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
SP4 - RD PROVÁDĚCÍ v ARCHICADU ing. arch. Vladimíra Jínová 13 - TEXTOVÁ ČÁST.
KVALITNÍ OBCHODNÍK... není prodavač
The content of this presentation is confidential and should not be distributed to a third party without prior authorization from Edwards. © Edwards Limited.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Základy marketingu část 4. Ing. Monika Dobešová Univerzita Pardubice FEI Letní semestr 2012/2013.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Implementace nástrojů pro zlepšování jakosti ve vybrané firmě
Kapitola 3 směrnice 36/INA-VOK Zásad vztahů Změny navrhované OE
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
SEMINÁŘ K VYHLÁŠENÉ VÝZVĚ 02/2007 REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Olomouc Zlín Uherské Hradiště 18.
Nová zpráva auditora Implementace v ČR Jiří Pelák Komora auditorů ČR.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Mezinárodní federace účetních - IFAC
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Edukační standardy Beharková Natália.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Jak se nedostat před kárnou komisi
Veřejný dohled nad auditem
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Transkript prezentace:

Nové pojetí zprávy auditora a dopady na činnost RVDA Ing. Monika Vítová Předsedkyně Kontrolního výboru RVDA 23. listopadu 2016

Nejde pouze o auditory Revize ISA řady 700 a nový ISA 701 , revize ISA 570 a ISA 260 Zvýšit důvěru v audit a auditované účetní závěrky Zvýšit vypovídací schopnost zprávy auditora Zlepšit komunikaci mezi investory a auditorem a auditorem a osobami pověřenými správou Zvýšit pozornost osob pověřených správou Zvýšit profesionální skepticismus auditora

Nejzásadnější dopad – ISA 701 – Hlavní záležitosti auditu Vydané IAASB pro účely auditu kótovaných společností (pro účetní období počínající 15.12.2016 nebo později) Aplikační doložka KAČR k ISA 700 (Rev.) povinnost reportovat podle ISA 701 i pro audity SVZ pro účetní období počínající 17.6.2016 a později a zároveň končící po 15.12.2016 nebo později)

Cíle ISA 701 Zvýšit vypovídající hodnotu zprávy auditora Umožnit uživatelům ÚZ porozumět záležitostem , které jsou dle odborného úsudku auditora nejvýznamnější Umožnit porozumět uživatelům ÚZ auditované jednotce a oblastem , které jsou z pohledu ÚZ předmětem významného odborného úsudku vedení Cílem RVDA je a musí být, aby byly cíle ISA 701 naplněny a je nepochybné, že praktická aplikace ISA 701 bude jedním z významných bodů kontrol kvality auditů SVZ (většinou poprvé u auditů za rok 2017)

Kontrola kvality prováděná RVDA SPIS AUDITORA Srozumitelná dokumentace záležitostí diskutovaných s osobami pověřenými správou Srozumitelná a průkazná dokumentace úsudku auditora ohledně záležitostí, které v rámci auditu vyžadovaly významnou pozornost Jasná vazba závěrů auditora ohledně HZA na oblasti auditu nesoucí vyšší riziko významné nesprávnosti a rizika identifikovaná podle ISA 315, na oblasti přirozeně vyžadující významný odborný úsudek vedení společnosti a/nebo auditora, významné transakce a události auditovaného účetního období Zdůvodnění, zda a proč byly či nebyly výše uvedené oblasti auditorem klasifikovány jako hlavní záležitosti auditu

Kontrola kvality prováděná RVDA ZPRÁVA AUDITORA Forma zprávy auditora strukturovanost v duchu ISA 701 důslednost při oddělení HZA a zdůraznění skutečnosti, výhrady… Reference na zveřejnění v příloze ÚZ Obsah HZA Srozumitelnost (eliminace univerzálního jazyka), respektování hlavního cíle standardu ISA 701 Výrok nenahrazuje zveřejnění v účetní závěrce

Největší výzvy Celý systém klade velký důraz na odborný úsudek – vedení, auditora, ale i kontrolorů kvality Není vždy jednoduché odborný úsudek dokumentovat, formulovat jasné a srozumitelné závěry (v prohlášeních, spisech auditora, ve zprávě auditora) a stejně tak není jednoduché dokumentaci a aplikaci odborného úsudku kontrolovat Praxe ukazuje, že není samozřejmé udržet konzistentnost mezi skutečně provedenými auditními procedurami, jejich dokumentací a formulacemi v auditní zprávě Každý auditor/auditorská firma bude jinak detailní v popisech a vyhodnoceních rizik Budeme hledat best practice

Zpráva auditora po změně 684 4 182 7 300 45 628 První obrázek ukazuje počet slov a znaků ve zprávě auditora Rolls Royce Group za rok 2010, druhý pak počet slova a znaků výroku stejného auditora u stejné společnosti za rok 2015

Děkuji za pozornost