Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světové jazyky. Na světě dnes existuje kolem jazyků Pouze maximálně 7000 je považováno za samostatné U většiny je obtížné určit hranici mezi jazykem.
Advertisements

VY_32_INOVACE_Fi_III_14 Název Státy světa podle původu a počtu obyvatel Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
JAZYKY. Základní prostředek dorozumívání mezi lidmi. Co to je jazyk ? Zdokonalováním mnoha generacemi uživatelů velmi rozrůznil a stal se jedním z hledisek.
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-19 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
VY_32_INOVACE_Fi_III_12 Název Svrchovanost státu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/18_Východní Evropa Téma: Státy východní.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název : PŘÍRODNÍ PODMÍNKY EVROPY - ČLENITOST POBŘEŽÍ.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Národnostní struktura obyvatelstva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Česká republika Obyvatelstvo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EVROPA JAKO JEDEN ZE SVĚTADÍLŮ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Státy Evropy a hlavní města prezentace 2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Ovládání operačního systému
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_108_M6
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
USA – MNOHONÁRODNOSTNÍ STÁT
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,2,4_50
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_120_M6
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VY_32_INOVACE_06_05_zeměpisná šířka a délka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a literatura (klíčová aktivita III/2) Téma Rozdělení jazyků Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Prezentace poskytuje základní přehled o rozdělení světových jazyků. Důraz je kladen na mezipředmětové vazby s geografií (prostorová rozšířenost). Podrobněji je pak rozebrána indoevropská jazyková rodina a její slovanská skupina. Datum tvorby 13. 9. 2012

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ © Dušan Kráčmar 2012

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ DEFINICE ZÁKLADNÍCH POJMŮ jazyk - systém znaků a zvuků, kterými se lidé dorozumívají, vyjadřují své myšlenky a city, pojmenovávají věci a akce jazyky jsou navzájem příbuzné – vyvíjely se ze společných prajazyků, jejichž dělením (díky lidským společnostem zdržujícím se v odlišných lokalitách) vznikaly nové jazyky, jde o takzvaný divergentní vývoj jazyků jazyky se však vždy (a v dnešním unifikujícím se světě zvlášť!) navzájem ovlivňují (přebírají navzájem slova, posouvají jejich smysl atd.), dochází k jejich sbližování – konvergentní vývoj jazyků

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ DEFINICE ZÁKLADNÍCH POJMŮ udává se, že na světě existuje asi 7 000 živých jazyků, toto číslo je však velmi sporné, neboť je velmi těžko zjistitelné (podobně jako u počtu národů – záleží vždy na přesné definici pojmu, která se ale velmi často liší, obtížně se např. rozlišuje mezi samostatným jazykem a nářečím - dialektem) mateřský jazyk – mnoho definicí, nejčastěji definován buď jako první osvojený jazyk nebo též jazyk, jehož prostřednictvím byla osoba vychovávána (mohou existovat i osoby se dvěma nebo dokonce i více mateřskými jazyky – sám takové lidi znám) světový jazyk – bývá takto označován jazyk, kterým (jako mateřským) hovoří více než 60 miliónů lidí (např. čínština, angličtina, španělština, francouzština, arabština, ruština atd.), udává se cca. 20 jazyků (čísla se opět liší)

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ JAZYKY SVĚTA údaje v tabulce hovoří o populaci, jež dotyčným jazykem hovoří jako mateřským (nikoli naučeným) vlajka se pak týká nejtypičtějšího státu, kde se danou řečí hovoří POZOR!!!

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ ROZŠÍŘENÍ NEJPOUŽÍVANĚJŠÍCH JAZYKŮ španělština čínština angličtina

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ TYPOLOGIE JAZYKŮ jazyky lze dělit podle několika hledisek, nejrozšířenější jsou např. morfologická (tvaroslovná), pravopisná nebo fonologická (zvuková stránka jazyka) podle původu – společných prajazyků – lze jazyky rozdělit do jazykových rodin jazyková rodina – skupina jazyků, které mají společného předchůdce, společný prajazyk, rodiny se pak dále dělí na jazykové skupiny, z nichž některé se ještě dále větví JAZYKOVÁ RODINA JAZYKOVÁ SKUPINA JAZYK čeština indoevropská slovanská

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ JAZYKOVÉ RODINY přesný počet jazykových rodin je opět obtížné určit – společný prajazyk je často sporný, je uměle rekonstruován, neboť o jeho existenci nejsou žádné prameny je však možno říci, že existují (včetně tzv. izolovaných jazyků) řádově desítky jazykových rodin nejvýznamnější jazykové rodiny indoevropská - viz další snímky semitohamitská – jazyky severní Afriky, východní Afriky a Arabského poloostrova (např. arabština, hebrejština, aramejština) čínsko-austroasijská – oblast Číny a poloostrova Zadní Indie (čínština) africká - saharská, střední a jižní Afrika (např. křovácké jazyky)

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ NEJROZŠÍŘENĚJŠÍ JAZYKOVÉ RODINY indoevropská indoevropská čínsko-austroasijská semitohamitská africká indoevropská

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ INDOEVROPSKÁ JAZYKOVÁ RODINA jazyková rodina rozsáhlých oblastí Evropy, Asie, Ameriky a Austrálie z hlediska plochy osídlené takto hovořící populací jde o nejrozšířenější jazykovou rodinu na světě Rozšíření indoevropských jazyků tmavě zelená - většina obyvatel hovoří indoevropským jazykem světle zelená - indoevropský jazyk je jedním z oficiálních státních jazyků

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ INDOEVROPSKÉ JAZYKY V EVROPĚ téměř ve všech státech Evropy hovoří většinová populace některým z indoevropských jazyků výjimkou (!!!) jsou následující jazyky maďarština, estonština, finština, laponština – patří mezi ugrofinské jazyky v uralské jazykové rodině baskičtina - tzv. izolovaný jazyk (viz předchozí snímky), hovoří s ním Baskové žijící při západní části hranice Francie a Španělska turečtina – patří do altajské jazykové rodiny (cca 3% území Turecka leží v Evropě)

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ EVROPA – INDOEVROPSKÉ A URALSKÉ JAZYKY V POROVNÁNÍ

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ EVROPA – INDOEVROPSKÉ A URALSKÉ JAZYKY V POROVNÁNÍ

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ INDOEVROPSKÉ JAZYKOVÉ SKUPINY V EVROPĚ germánské jazyky – němčina, angličtina, švédština, norština, vlámština, nizozemština, islandština románské jazyky – francouzština, španělština, katalánština, portugalština, italština, rumunština, moldavština, rétorománština (jazyk malé části populace ve Švýcarsku) keltské jazyky – irština, skotština, waleština, bretonština baltské jazyky - lotyština, litevština slovanské jazyky - viz další snímky řečtina (někdy označovaná jako helénský jazyk) albánština

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ SLOVANSKÁ JAZYKOVÁ SKUPINA západní slovanské jazyky – čeština, slovenština, polština, lužická srbština (téměř vymizelý jazyk na území dnešního Německa v okolí Budyšína a Zhořelce) východní slovanské jazyky - ruština, běloruština, ukrajinština jižní slovanské jazyky – bulharština, makedonština, slovinština, chorvatština, srbština

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ POROVNÁNÍ JAZYKŮ SLOVANSKÉ SKUPINY

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ POROVNÁNÍ JAZYKŮ SLOVANSKÉ SKUPINY POZOR NA OMYL! nejde o pohlavní zdrženlivost – polský název inzeruje nejlepší nabídku na trhu, proto není třeba hledat mezi jinými… nejde o záchod- nesmíte však kouřit… (slovinština) tohle je polský sklep (v ČR)… tohle je slovenská pivnica (v ČR)… a toto česká pivnice (na Slovensku…)

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ DĚKUJI ZA PORORNOST.

ROZDĚLENÍ JAZYKŮ ZDROJE MUŽÍKOVÁ, Olga. Odmaturuj z českého jazyka. Praha: Didaktis, 2007, ISBN 8073580829. KOLEKTIV AUTORŮ. Český jazyk I-IV. Praha: SPN, 1984, ISBN NEUVEDENO. HANUS, M. - ŠÍDLO, L.. Školní atlas dnešního světa. Praha: Terra, 2011, ISBN 978-80-902282-6-9. KOLEKTIV AUTORŮ. Školní atlas světa. Praha: Kartografie Praha, 2004, ISBN 80-7011-730-3. AUTOR NEUVEDEN. Státní vlajky světa [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.statnivlajky.cz/kontinent/asie AUTOR NEUVEDEN. Státní vlajky světa [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.statnivlajky.cz/kontinent/evropa AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%ADn%C5%A1tina#mediaviewer/Soubor:New-Map-Sinophone_World.PNG SPITFIRE19. Wikimedia Commons [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pan%C4%9Bl%C5%A1tina#mediaviewer/Soubor:Map-Hispano.png IAMVERED. Wikimedia Commons [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Anglospeak%28800px%29.png AMIC. Wikimedia Commons [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jazykov%C3%A1_rodina#mediaviewer/Soubor:Human_Language_Families_Map_%28Wikipedia_CS%29.PNG BRIANSKI. Wikimedia Commons [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Indoevropsk%C3%A9_jazyky#mediaviewer/Soubor:IE_countries.svg AUTOR NEUVEDEN. www.cedule.unas.cz [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.cedule.unas.cz/cedule.htm GROH, Honza. Wikimedia Commons [online]. [cit. 13.9.2012]. Dostupný na WWW: http://www.cedule.unas.cz/cedule.htm