Digitální měřící přístroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální měřící přístroje
Advertisements

Digitální měřící přístroje
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Experimentální metody oboru – FYZIKÁLNÍ PRINCIPY SNÍMAČŮ 1/30 Fyzikální principy snímačů © Zdeněk Folta - verze
MĚŘENÍ NA INTEGROVANÝCH OBVODECH ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Modulátory.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 3.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel.
Detekce kolejových vozidel Počítače náprav Kamenický Dušan.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Zapalování – 14 Šíření rušení Ing. Jiří Špička. 14. Šíření rušení b)Zářením Kapacitní vazbou Induktivní vazbou Vyzařováním.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII- 6.1 ZAPOJENÍ VF ELII-
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Tuhost pružiny.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Krokový motor.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Senzory pro EZS.
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základy automatického řízení 1
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Zpětná vazba v zesilovačích 2
Proudové chrániče.
Modulace a kódování digitálního vysílání
Digitální měřící přístroje
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Zesilovače VY_32_INOVACE_36_723
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Metody zpracování fyzikálních měření - 1
Digitální měřící přístroje
Senzory pro EZS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ Regulace
Krokový motor.
Elektromagnetická slučitelnost
Elektromagnetická slučitelnost
FM- frekvenční modulace
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Elektromagnetická slučitelnost
Číslicové měřící přístroje
Měření osciloskopem.
Číslicové měřící přístroje
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Číslicové měřící přístroje
Měření elektrického odporu
Jak postupovat při měření?
Analogové násobičky.
Příkon, výkon, účinnost, účinník, elektroměr, harmonická
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ
Kmity.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Počítačové sítě Základní pojmy
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
TRANZISTOROVÝ JEV.
Elektrické měřící přístroje
Tato prezentace byla vytvořena
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
1. Typy spojitých modulací
DOCSIS, kabelové modemy
Transkript prezentace:

Digitální měřící přístroje Známé ze ZFP…  Pozor na rozdíl mezi rozlišením a přesností!!!

Digitální měření ve fyzice Dříve : Převod fyzikální veličiny na elektrickou 2. A/D převod Dnes : Někdy viz Dříve 2. Snímač často součástí integrovaného obvodu 3. Někdy může být čidlo integrované do zpracující i komunikační jednotky (bezdrátová čidla) Příklady integrované snímače zrychlení (vibrací), tlaku (výškoměry), teploty, vlhkosti, magnetických polí (Hallovy sondy od jednotek T až po zemské magnetické pole) ………

IO ADXL202/210 Integrované obvody ADXL202 a ADXL210 jsou dvouosé akcelerometry s měřícím rozsahem zrychlení ± 2g v případě ADXL202 a ± 10g v případě ADXL210 a s rozlišením až 5 mg ve frekvenčním pásmu 60Hz.

Tenzometry Převodník neelektrických veličin Kovové Elektrický tenzometr je pasivní součástka používaná k nepřímému měření mechanického napětí na povrchu součásti prostřednictvím měření její deformace. Převodník neelektrických veličin Analýza namáhání konstrukcí Součást přístrojů a zařízení – siloměry, váhy, tlakoměry… Kovové Foliové – menší citlivost, uspořádání do můstku Polovodičové

Tenzometry drátkový foliový

Integrované bezdrátové senzory tlaku Sensonor SP400 Řada integrovaných křemíkových senzorů tlaku pro měření v rozsazích 150 kPa až 2 MPa obsahuje integrovaný vyhodnocovací mikrokontrolér (MCU) i bezdrátové komunikační rozhraní v podobě RF vysílače pro vysílání dat na větší vzdálenosti a LF přijímače pro nastavení / naprogramování součástky. Vysílač podporuje frekvence 315 a 433 MHz s regulací výkonu +5 až +8 dBm pro nastavení optimálního dosahu. Externí anténa se připojuje na k tomu určený RF Tx vývod. Přijímací část je pak nízkofrekvenční s nosnou frekvencí 125 kHz a amplitudovou ASK modulací.

Digitální měřící přístroje I v kategorii jednoduchých měřících přístrojů se prosazují modely vybavené připojením na PC.Příkladem na obrázku multimetr fy. METEX 3610D, vybavený rozhraním RS232 (USB). Pro dosažení dobrého oddělení od okolí je rozhraní odděleno pomocí optických vazebních členů. Takto lze například jednoduše automatizovat měření průběhu napětí, teploty aj.

Chyby měření digit. přístrojů 1. část vztažená k měřené veličině % … ppm ( parts per milion, 10-6) 2. část vztažená k rozsahu konkrétní jednotky, digity Např. sourcemeter Keithley 2400 U – 20V : programovatelný zdroj 0,02% + 2,4mV měření 0,015% + 1,5mV I – 100uA : programovatelný zdroj 0,03% + 20nA měření 0,025% + 6nA

Digitální měřící přístroje „dynamické“ Paměťové osciloskopy Logické analyzátory Spektrální analyzátory

Zobrazení elektronických signálů v časové / kmitočtové oblasti Fourierova transformace signál je zpravidla definován jako funkce času – časová doména - v kmitočtové doméně se signál nazývá spektrum Oba popisy jsou jednoznačné a vzájemně ekvivalentní. Algoritmem pro vzájemný převod je tzv. Fourierova transformace – Fourierův integrál

Měření v časové doméně - blokové schéma analogového osciloskopu

Měření v časové doméně - blokové schéma digitálního osciloskopu

Základní pojmy Další pojmy Synchronizace průběhu analog.osc. Vícekanálové zobrazení s časovou souvislostí Y-kanál (y) , X-kanál / časová osa Zobrazení periodických/jednorázových dějů (dosvit) Časová základna – auto / norm / jednorázová Spouštění (trigger),úroveň spouštění (trigger level) Triggování do určitého kanálu Synchronizace interní / externí Časová lupa Další pojmy kurzory, možnosti připojení I/O, sondy Maximální délka záznamu < > kapacita paměti Možnosti zpracování signálu – averaging (středování) Synchronizace průběhu analog.osc. Způsob zobrazení digitálního osciloskopu

Princip vzorkování signálu

Zkreslení způsobené vzorkováním

„Aliasing“ efekt Zjednodušeně je to vznik signálů s kmitočtem: fa = fs – f kde f je kmitočet měřeného signálu,fs vzorkovací kmit. Vztah platí, když (fs / 2) < f < fs. Pro rozsah kmitočtů fs < f < (3*fs / 2) platí: fa = f – fs Pro vyšší kmitočty se tento jev opakuje vždy s periodou fs. Tak např. pro vzorkovací kmitočet 1MHz se harmonické signály s kmitočtem 1.1 MHz, 2.1 MHz, 3.1 MHz atd.. zobrazí jako signál s kmitočtem 100 kHz. Pro stejné vzorkování se signály s kmitočtem 600 kHz, 1400 kHz, 1600 kHz, 2400 kHz, 2600 kHz a 3400 kHz zobrazí s kmitočtem 400 kHz.

Vznik falešného signálu aliasingem

Vzorkování periodických dějů

Nejen měřící přístroj,ale i PC

SONDY

Funkce kursorů časový odečet (osa x) úroveň signálu (osa y) Měření náběžné hrany

Ovlivnění zkoumaného objektu měřením Vliv připojení kapacity sondy Vliv uzemnění sondy Měření s použitím koaxiálního kabelu Zchar = 50 ohm x Rvst = 1 Mohm Vlastnosti čtvrtvlnného vedení Výsledek – pro obor RF nutno vedení přizpůsobit, tj. zatížit na konci jeho char. Impedancí (50 ohm)

Logické analyzátory

Spektrální analyzátory měření v kmitočtové doméně dnes bývá modul spektrální analýzy součástí digitálních osciloskopů (FFT analýza) obvyklý rozsah měření do GHz určení nežádoucích rušivých signálů měření elmg pozadí Spektrum signálu, dole pomocí averagingu zlepšený poměr signál / šum

Frekvenční spektrum „zabrané“ signálem Přenos informace vyžaduje odpovídající rozsah frekvencí (šířku pásma signálu) Například nemodulovaná telegrafie (nosná vlna fo buď je, nebo není) potřebuje tím větší šířku pásma, čím rychleji informaci přenáší (analogie proměnné amplitudy a modulace nf signálem) Výkon šumu úměrný šířce zpracovávaného pásma Filtr charakteru delta-funkce neumožní získat ze signálu informaci – signál buď není, nebo je přítomen s konstantní amplitudou…

Tektronix TDS 2004 B