ADOBE DREAMWEAVER CS6 Formátování HTML vs. CSS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S2_15.
Advertisements

Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Vkládání hypertextových odkazů Co se všechno naučíme??? Co je to hypertextový.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Jednoduchá HTML stránka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
HTML HyperText Markup Language Je to značkovací jazyk používaný na tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými odkazy. Je hlavním z.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky Co se všechno naučíme???
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_9B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skenování fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/57 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
ANOTACE MATERIÁL SLOUŽÍ K SEZNÁMENÍ S VKLÁDÁNÍM OBRÁZKŮ PŘI TVORBĚ INTERNETOVÉ STRÁNKY.
ZÁKLADY JAZYKA HTML Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Grafická úprava prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
ArchiCAD nástroj Střecha 1
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ADOBE DREAMWEAVER CS6 Úvod
Lineární rovnice a nerovnice III.
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Iniciála Autor: Mgr. Jiří Maršík
Informatika – Test č.4 VY_32_INOVACE_18
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název: Word pokračování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_04
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Tvorba webových stránek - hyperlink
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Název.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Co se všechno naučíme??? MS WORD Obrazce Obdélníky Šipky Hvězdy
Nový dokument v Adobe Photoshop
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Informační a komunikační technologie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno,
Tvorba webových stránek - úvod
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Informatika – Základní operace s buňkami
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ADOBE DREAMWEAVER CS6 Formátování HTML vs. CSS Autor: Ing. Vladimír Műller

Adobe Dreamweaver CS6. Porovnání formátování HTML a CSS. Tematický okruh ADOBE DREAMWEAVER CS6 Anotace Studenti 3. ročníku, obor Ekonomické lyceum, předmět Informační a komunikační technologie, Adobe Dreamweaver CS6. Porovnání formátování HTML a CSS. Metodický pokyn Žáci se prakticky seznámí s oběma druhy formátování. Pochopí, že formátování pomocí CSS je mnohem efektivnější a méně náročné na čas. Druh materiálu prezentace Datum tvorby 1. 2. 2014 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_Mu1_4 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Co je to vlastně CSS Kaskádové styly, neboli CSS, zajišťují zformátování kódu webové stránky do vizuální podoby tak, aby stránka ve webovém prohlížeči vypadala stejně jako v grafickém návrhu. Pokud například často měníme barvu textu nebo zarovnávání odstavců a nadpisů, znamená to, že musíme napsat mnoho parametrů ke každé značce. Nakonec se ale stejně rozhodneme, že vše bude jinak. Potom nám nezbyde, než celý dokument prolistovat a přepsat hodnoty parametrů u každé značky zvlášť. Určitě by bylo jednodušší, kdybychom vše definovali pouze jednou. Právě k tomu slouží kaskádové styly. Styly definujeme už v hlavičce <head> …</head> dokumentu a tuto definici uzavíráme mezi značky <style>...</style>. K této značce by se však měl přidat parametr type, který udává druh stylů. V budoucnosti by se totiž mohl objevit nový druh stylů. Hodnota "text/css" udává, že se jedná o kaskádové styly. EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Nejdříve to zkusíme bez stylů CSS… Spustíme Dreamweaver a otevřeme soubor formatovani_html.html, který získáme kliknutím na následující odkaz (případně zkopírováním do prohlížeče): http://knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=115084 Všimněte si, že každý prvek obsahu je formátovaný zvlášť značkou <font> Změňte barvu textu tak, že místo „blue“ napíšete „red“ u jmen postav Je to pomalé, pracné a ještě nesmíme udělat chybu. EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Nyní to zkusíme pomocí stylů CSS… Otevřeme soubor formatovani_css.html, který získáme z http://knihy.cpress.cz/?p=actions&action=download/file&value=files&id=115084 Soubor je podobný. Rozdíl je v hlavičce <head>. Je do ní vložena značka <style>, ve které jsou nastaveny parametry značek h1 a p platné pro celý dokument ať už je jakkoliv dlouhý. EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Změňte barvu textu z „blue“ na „red“ u značky h1 Změňte barvu textu z „blue“ na „green“ u značky p Jednoduchou změnou dvou parametrů jsme dokázali naráz změnit barvu textu nejdříve u jmen postav a pak u jejich dialogů. V případě formátování HTML a použití značky <font> bylo nutné přepsat hodnotu barvy textu pro každý řádek textu zvlášť. Už je vám jasné proč organizace World Wide Web Consortium (W3C) - mezinárodní konsorcium, jehož členové společně s veřejností vyvíjejí webové standardy pro World Wide Web – zavrhla značku <font> ve prospěch kaskádových stylů CSS? EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154

Použité zdroje: Adobe DreamWeaver CS6. Computer press, 2013 Použité zdroje: Adobe DreamWeaver CS6. Computer press, 2013. ISBN 978-802-5137-352. Adobe Dreamweaver CS6. Knihy.cpress.cz [online]. [cit. 2014-02-01]. Dostupné z: http://knihy.cpress.cz/adobe-dreamweaver-cs6-oficialni-vyukovy-kurz.html# EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0154