VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Autor Mgr. Hana Makovičková
HORNINY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
© copyleft Jiří Trávník
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Horniny přeměněné (Metamorfované).
Vyvřelé (magmatické) horniny
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
VYVŘELINY Mgr. Helena Tlapáková.
Př_137_Geologie_Vyvřelé horniny
Horniny Vladislava Zubrová.
Hlubinné vyvřelé horniny
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
HLUBINNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Výlevné vyvřelé horniny
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VÝLEVNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
Neživá příroda − horniny
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
Horniny vyvřelé Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z9-005 Předmět ZEMĚPIS.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
VYVŘELÉ HORNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
Geomorfologické členění České republiky 2
PETROLOGIE Přehled hornin
VY_32_INOVACE_P9-008 MINERALOGIE 8 – TEKTITY A ORGANOLITY Název školy
B) Výlevné vyvřeliny Vznikly utuhnutím magmatu vylitého na zemský povrch (lávy). Jsou jemnozrnné až celistvé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VY_32_INOVACE_C9-007 PALIVA 2 - HNĚDÉ UHLÍ Název školy
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, horniny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
VY_32_INOVACE_P9-007 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Neživá příroda − horniny
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
HORNINY A NEROSTY VY_32_INOVACE_XVII-C-01.
Škola:. Základní škola Kladruby
Jakub Šulc 9.B.   Magmatická nebo též vyvřelá hornina je termín z geologie.  Používá se pro označení horniny, která vzniká krystalizací z magmatu.
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Petrologie - úvod Název školy
VY_32_INOVACE_19_Horniny
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_06.43.10.22 9.ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_06.43.10.22 Předmět 9.ROČNÍK Téma VYVŘELÉ HORNINY Autor Mgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Petrologie, horniny, vyvřelé horniny, žula, gabro, čedič, znělec

VYVŘELÉ HORNINY = magmatické horniny Vznikly utuhnutím žhavé horniny Rozdělení Hlubinné vyvřeliny (plutonity) Výlevné vyvřeliny (vulkanity)

a) Hlubinné vyvřeliny Vznikly pomalým utuhnutím magmatu (za vysokých teplot a tlaků) → v hornině se stačily vytvořit patrné krystaly minerálů Magma je podpovrchová tavenina a je bohatá na minerály Zástupci :

Žula = granit Základní složky minerálů : křemen, živec, slída Kvádrovitá odlučnost (lom podle pravých úhlů) →

Základní mineralogické složky žuly

Žulový lom v Mrákotíně

Výskyt a těžba : tvoří žulovou (granitickou) vrstvu zemské kůry v ČR – pohoří (Krkonoše, Šumava, Jeseníky, ČMV …) svět : Švédsko (kvalita, vzhled)

Žulový obelisk – 3. nádvoří Pražského hradu Největší monolit žuly vytěžený na našem území, původně měl 20m, ale při transportu se rozlomil na dnešních 15,5 m. (váží 110 tun)

Využití : dlažební kostky, pomníky, náhrobky, stavební materiál, obklady ….

Gabro Tmavá hornina Užití : jako žula

b) Výlevné vyvřeliny Vznikly rychlým utuhnutím lávy → nestačily se vytvořit patrné krystaly minerálů Láva je povrchová tavenina ze sopek a je chudá na minerály Zástupci :

Čedič = bazalt Černošedá hornina Sloupcovitá odlučnost – 5-6boká

Panská skála – čedičové varhany, první NPP v ČR

Výskyt : Užití : je dokladem vulkanické činnosti tvoří čedičovou (bazaltovou) vrstvu zemské kůry u nás : z období třetihor - Doupovské hory, České středohoří Užití : jako štěrk, kamenivo do betonů, průmysl

Významné čedičové vrchy - poznej Trosky Říp

Jaký zelený nerost můžeme nacházet na čediči ? Olivín

Znělec = fonolit Zelenošedý Deskovitá odlučnost Při poklepu desek o sebe zní ( → znělec)

Využití : štěrkový kámen, výroba skla Výskyt : České středohoří (několik vrchů) Milešovka Bezděz Kunětická hora

Použité zdroje http://geologie.vsb.cz/jelinek/Nauka_o_Zemi_PTO_htm_files/307.jpg http://itras.cz/fotogalerie/pancavsky-vodopad/velke/pancavsky-vodopad-012.jpg http://departments.fsv.cvut.cz/k135/wwwold/webkurzy/obrazky/kvadr_k.jpg http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/pic/zula.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Fj%C3%A6regranitt3.JPG/800px-Fj%C3%A6regranitt3.JPG http://www.kamenickeprace.eu/foto/vzornik-kamene/zula/04-hlinec.jpg http://departments.fsv.cvut.cz/k135/wwwold/webkurzy/horniny/horniny.data/components/zula_lib.jpg http://departments.fsv.cvut.cz/k135/wwwold/webkurzy/horniny/horniny.data/components/zula_sve.jpg http://www.dedictvivysociny.cz/files/_legacy215/thumb-o/p1010024.jpg http://www.archiweb.cz/Image/zpravy/2010-08/lom-cina.JPG http://www.zula.cz/images/foto_lom/lom04.jpg http://www.kralovskacesta.cz/data/media/foto/large/zj7q9249.jpg http://lh6.ggpht.com/-k1bxRwdY2LY/UMZO83C0cfI/AAAAAAAAEKg/Yy8XSmyHeFk/s720/IMG_6709%252520gabbro.jpg http://www.manitoba.ca/iem/mrd/geo/of-pge/images/gabbro.jpg http://nd01.jxs.cz/773/772/b254653ccc_24883330_o2.jpg http://img.pauzicka.zoznam.sk/pictures/Prebudena_sopka.1.jpg http://www.taggmanager.cz/poi_images/477/620_cvznik_slo.jpg http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/977.jpg http://departments.fsv.cvut.cz/k135/wwwold/webkurzy/horniny/horniny.data/components/cedic.jpg http://i.idnes.cz/10/112/gal/TOM3714af_varhany3.JPG http://regiony.ic.cz/clanky/liberec/panska_v.jpg http://www.navzduchu.cz/user-data/20-luzick-panska-skala.jpg http://www.kudrna.cz/files/fotogalerie/francie/francie_sperky/sperky_francie_0008x.jpg?full http://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/51867521.jpg http://www.myguideireland.com/images/stories/Ireland/scenery/the-giants-causeway.jpg http://www.gweb.cz/soubory/clanky/geologie/jevy/sopky/crtercvulk.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Trosky002.jpg http://images.wikia.com/necyklopedie/images/1/1c/%C5%98%C3%ADp.jpg http://www.sberatel.info/public/clanky/kameny_l/26_b.jpg http://eu2009.cz/assets/czech-republic/architecture-and-design/significant-buildings/bezdez_4.jpg http://www.hrad-kuneticka-hora.cz/foto/hora1.jpg