VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Advertisements

EXKURZE – ZA ARCHITEKTUROU A HISTORIÍ SEVEROVÝCHODNÍ ITÁLIE SPŠ A SOU UNIČOV –
Vánoce v 1. E. Celý týden před Vánocemi se nesl v duchu těchto svátků.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména konkrétní a abstraktní Název sady: Český.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Demus dokumentace a evidence muzejních sbírek Představení modulu Demus01 Archeologie Užší autorský tým Pavlína Kalábková, Pavla Jankovičová, Zdeněk Lenhart.
PREZENTACE. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 2 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu VY_32_INOVACE_14_02 Šablona III/2 Inovace a.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
SLOVNÍKY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_43 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník 2016/17. Základní informace – záložka „studentům“ 1.Studijní řády a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Věcné autority v roce 2016
Grafická úprava prezentace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
EVIDENCE DOCHÁZKY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Bojíte se francouzštiny?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
DOKUMENTACE ANEB CO CHCETE ZLEPŠIT
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
BOŽENA NĚMCOVÁ.
PB071 – Programování v jazyce C
Sémantické aspekty katalogizace VI
Ústřední knihovna FSS MU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
VIKMA05 Organizace znalostí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Výzkum přírodních geochemických a remediačních procesů a jejich využití pro sanace po těžbě nerostů GEOCHEM Kontrolní den ‘04 GEOCHEM – KD 2004.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VIKMA05 Organizace znalostí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Formální úprava rešerše
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Novinky v Záznamníku učitele
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
PROJEKT KNIHA Ateliér VDN DIFA JAMU v Brně.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_CERTOVSKE_RYMOVANI Název materiálu:
Magnetické vlastnosti látek
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová
UPOVÍDANÝ PAPOUŠEK VY_32_Inovace_10MD-2
Transkript prezentace:

VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost 1. 4. 2011: Přednáška P6: Praktické cvičení FF MU, jaro 2011 Mgr. Josef Schwarz 126172@mail.muni.cz schwarzjv@seznam.cz schwarzjv74@gmail.com

Úvodní poznámky Praktické cvičení tentokrát proběhlo jako série dotazů, které na první pohled vypadaly jednoduše, jejichž řešení si však vyžádalo složitější postupy, zahrnující různé typy rešeršních strategií. Hodina v počítačové učebně G02 měla tento průběh: Úvodní analýza uživatelského dotazu Aprílový dotaz Tři uživatelské dotazy prozatím pouze zadání, aby si jejich řešení mohli vyzkoušet i kombinovaní studenti a studenti nepřítomní

Úvodní analýza uživatelského dotazu Dotaz uživatele (přednášejícího) zněl: Co je to „mlň“? ZIPové (začínající informační specialisté = studenti) měli svými dotazy upřesnit, o co uživateli jde; padaly dotazy na: kontext (obor), ve kterém se slovo objevilo časové zařazení textů, ve kterých se slovo vyskytlo typ dokumentů, ve kterých by bylo možno hledat význam slova a další dílčí dotazy, které ZIPům umožnily zahájit vyhledávání, jež bylo už pouze doplňkovým krokem, nicméně v jeho rámci se postupně podařilo dospět k tomu, že výraz pochází z textů 19. století a jeho význam je nejvhodnější hledat v dobovém jazykovém slovníku, tj. Slovníku česko-německém Josefa Jungmanna (elektronicky na http://www.slownjk.cz/ ). Novější jazykové slovníky shrnující českou slovní zásobu (popis viz http://lexiko.ujc.cas.cz/index.php?page=3 ): Kott, F. Š.: Česko-německý slovník zvláště grammaticko-fraseologický (nástupce Jungmanna; není dostupný elektronicky jako prohledávatelný zdroj) Příruční slovník jazyka českého – elektronicky na http://bara.ujc.cas.cz/psjc/ Slovník spisovného jazyka českého (po registraci dostupný zde: http://deb.fi.muni.cz/debdict/index-cs.php , zde http://www.lexiko.ujc.cas.cz/heslare/ alespoň identifikace výrazů dodatek: většina podstatných slovenských jazykových slovníků zde: http://slovniky.juls.savba.sk

Aprílový dotaz Uživatel zadal dotaz: Divadlo Járy Cimrmana připravuje novou hru, údajně nazvanou Májový deštík. Zjistěte o ní něco více ZIPové, ať se snažili, seč mohli, nic nenacházeli – žádná taková hra se nepřipravuje Nešlo jen o aprílový žertík, ale o obecné poučení: pokud při pátrání po řešení dotazu nic nenacházíte ani po veškerém úsilí, někde je zřejmě chyba – a může se stát, že právě v zadání

Uživatelský dotaz 1 Kdy byl publikován druhý svazek prvního vydání pohádek Boženy Němcové?

Uživatelský dotaz 2 Jaké jsou signatury knihy Matyáš Lerch: Z počtu v integrálního v Knihovně Národního muzea, Knihovně Akademie věd a Moravské zeské knihovně?

Uživatelský dotaz 3 V Javornickém výběžku leží vrch, který se dříve nazýval Sandberg. kde přesně leží a jak se jmenuje dnes?