Česká inspekce životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Nástroje územního plánování
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Eva Měráková, Lenka Jandová
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Právo na informace Tereza Danielisová,
W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Právní režim nakládání s odpady
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Národní cena ČR za jakost 2006 Pavel Ryšánek – listopad 2005.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Zpětná vazba k přípravě zákonů a povolování Gustaaf Biezeveld Státní zástupce v oblasti životního prostředí The Hague,
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Industry and Air Expert Team
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
Ekologická politika EU
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Česká inspekce životního prostředí Proces povolování dle IED, výjimky z BAT Informace o projektu v rámci mezinárodní sítě IMPEL RNDr. Helena Kameníčková Autor Fórum pro výměnu informací o nejlepších dostupných technikách 24.11.2016, Praha MPO

IMPEL European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law Mezinárodní neziskové sdružení institucí členských zemí EU a přístupových a kandidátských zemí (celkem 25 zemí, 36 organizací), které se zabývají prováděním právních předpisů EU v oblasti životního prostředí v praxi, a na základě svých zkušeností poskytují orgánům EU zpětnou vazbu ohledně proveditelnost a vymahatelnost evropské legislativy v oblasti životního prostředí. IMPEL cíle: podpora výměny informací a zkušeností mezi úřady, které se zabývají problematikou životního prostředí (např. ministerstvy, agenturami a inspektoráty) podpora rozvoje národních sítí úřadů zabývajících se životním prostředím s důrazem na spolupráci těchto úřadů na všech úrovních státní správy zajištění větší konzistence (souladu) přístupů jednotlivých členských zemí podporování dalšího zlepšování inspekcí, procesu povolování, nastavení monitoringu, podávání zpráv a prosazování práva životního prostředí EU……………..a další www.impel.eu Autor

Project IMPEL: Experience of Derogations from IED BAT-AELs Cíl projektu: Porovnání zkušeností členských zemí v rámci IMPELu v této oblasti od doby vydání prvních závěrů BAT Vytvoření vhodných postupů pro řízení, hodnocení a udělení nebo zamítnutí výjimek proti závěrům BAT při stanovení EL v souladu s článkem 15 směrnice o průmyslových emisích odst. 4 a 5 Směrnice IED Článek 15 Mezní hodnoty emisí, ekvivalentní parametry a technická opatření Odchylně od odstavce 3 (stanovení mezních hodnot EL), a aniž je dotčen článek 18 (normy kvality životního prostředí), může příslušný orgán v konkrétních případech stanovit mírnější mezní hodnoty emisí. Takovou odchylku lze použít, pouze pokud posouzení prokáže, že by dosažení úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami popsanými v závěrech o BAT vedlo k nákladům, jejichž výše by nebyla přiměřená přínosům pro životní prostředí, a to z důvodů: a)zeměpisné polohy daného zařízení nebo jeho místních environmentálních podmínek; nebo b) technické charakteristiky daného zařízení. Příslušný orgán doloží v příloze k podmínkám povolení důvody vedoucí k použití prvního pododstavce, včetně výsledku posouzení a odůvodnění uložených podmínek. …….. Autor Příslušný orgán v každém případě zajistí, aby nedošlo k závažnému znečištění a aby bylo celkově dosaženo vysoké úrovně ochrany životního prostředí. Na základě informací poskytnutých členskými státy v souladu s čl. 72 odst. 1, zejména pokud jde o uplatňování tohoto odstavce, může Komise v případě potřeby vyhodnotit a prostřednictvím pokynů dále upřesnit kritéria, jež mají být při použití tohoto odstavce zohledněna. Příslušný orgán znovu posoudí použití prvního pododstavce v rámci každého přezkoumávání podmínek povolení podle článku 21.

Závěry z projektu (návrhy) Je potřeba zlepšit srozumitelnost znění závěrů o BAT, (snížení počtu vyjímek ?!). Požadavek na vytvoření registru problematických závěrů BAT včetně udělených výjimek. Požadavek vypracování metodiky pro posuzování možných škod na ŽP v rámci udělování výjimek, zejména pro dopady z hlediska ochrany vod a pro širší škálu látek znečišťujících ovzduší, jejímž účelem by bylo zjednodušit rozhodovací proces , popř. posoudit vhodné investice pro soulad zařízení s BAT. Požadavek, aby byl vypracován výklad článku 15 (4) , a to, co lze považovat za náklady spojené s zeměpisnou polohou či místními podmínkami životního prostředí dotyčného zařízení, aby se zabránilo rozdílům v udělování mezi členskými státy. Návrh na vytvoření TPS IMPELu při uplatňování závěrů BAT v rámci BREFu Rafinace minerálních olejů a plynů Autor RNDr. Helena Kameníčková, ČIŽP Oblastní inspektorát Ostrava helena.kamenickova@cizp.cz