7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2d Praha, Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
„Vzdělávejte se pro růst
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
Systémy odměňování a hodnocení. K čemu slouží odměňování?
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
0.0 Projekt Odborné vzdělávání pracovníků zemědělství v oblasti financí a procesů (opatření I.3.1) Podkladové materiály ke školení FINANCE.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
CZECH STATISTICAL OFFICE Tvorba hrubého fixního kapitálu za sektor vládních institucí Jaroslav Sixta ČSÚ Odbor ročních národních účtů.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_02.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Marketingový plán podniku
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Povolání logistický manažer
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Příliv investic do České republiky
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Změny na trhu práce?.
Expandujte s námi! Jak financovat s 0% úrokem?
Transkript prezentace:

7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc. muzik.jaroslav@ujak.cz

Investice do lidského kapitálu dle šetření CzechInvestu: Náklady na získání a tříměsíční adaptaci nového zaměstnance například na pozici výkonného pracovníka se pohybují kolem 175 000,-Kč. U manažera střední úrovně v podnikové sféře jde o částku pohybující se kolem 250 000,-Kč. (údaje za rok 2009)

CVTS ČSÚ a EUROSTAT 1999 Celková výše nákladů na podnikové vzdělávání 5,09 mld. Kč (11mld. Kč) Podíl nákladů na vzdělávání z ceny práce (0,9 % v roce 1994; EU 1,6 %) 1,13 % Náklady na jednoho účastníka 5 239 Kč Jednicové náklady/výuková hodina 208 Kč Příjmy podniků ze vzdělávání (2 %) 57 mil. Kč

CVTS ČSÚ a EUROSTAT 1999 Struktura nákladů podle odvětví: Výroba a rozvoj plynu, vody, elektřiny 1 mld. Kč Peněžnictví a pojišťovnictví 756 mil. Kč Textilní, oděvní, kožedělný průmysl 62 mil. Kč Dřevozpracující, nábytkářský prům. 44 mil. Kč Pohostinství, ubytování 33 mil. Kč

CVTS ČSÚ a EUROSTAT 1999 INTERNÍ PODÍL VZDĚLÁVÁNÍ 50,6 % NĚJAKÉ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ SE ZÚČASTNILO 41 % PRAC. INTERNÍ PODÍL VZDĚLÁVÁNÍ 50,6 % Na trhu mají dodavatelé toto postavení: Soukromé (tržní) vzdělávací instituce 44 % Neziskové organizace 30 % Dodavatelé strojů, zařízení, software 12 % Podíl VŠ 3,7 % Podíl vzdělávání na obratu firem nezjišťován země OECD 4-5 % Výtěžnost investic do vzdělávání : Horalíková: 1 USD v USA přináší výnos 3 USD.

PRŮZKUM POTŘEB ORGANIZAČNÍHO A OSOBNOSTNÍHO ROZVOJE PRACOVNÍKŮ V ČR (ATKM1999) Roční výdaje na podnikové vzdělávání Průměr na jednoho zaměstnance 3 141 Kč (čím větší počet SS a VS, tím vyšší výdaje) Srovnání trendů CVTS (Eurostat a ČSÚ-1999) přes 5 tisíc Kč MPVS náklad na jednoho účastníka rekvalifikace přes 10 tisíc Kč

PRICE-WATERHOUSE COOPERS 1999 ČR - ZÁPADNÍ EVROPA 40 % respondentů se domnívá, že u VŠ nejsou znalosti a dovednosti horší než v EU chybí větší znalosti cizích jazyků 25 % nejsou podstatné rozdíly u VŠ a SŠ u SŠ kromě cizích jazyků chybí: PC dovednosti, schopnost řešit problémy Vyučení 30 % se domnívá, že nejsou rozdíly se středoškoláky 70 % vnímá tyto rozdíly: znalost cizích jazyků, ochota k flexibilitě (prací přesčas), spolehlivost a přesnost, poctivost, čestnost a loajalita, PC dovednosti

Nejčastější zaměření odborného vzdělávání ČSÚ 2005 ochrana životního prostředí bezpečnost při práci výuka cizích jazyků odborné vzdělávání podle specifik firem (logistika, vedení, pracovního kolektivu) technické kurzy (např. svářečský) osobnostní rozvoj, pracovní prostředí obchod a marketing finance, účetnictví práce s výpočetní technikou osobní služby, ochrana majetku

Český statistický úřad 2005 České firmy investují ročně do vzdělávání 6,7 miliard Kč (CVTS 1999 5,09 mld. včetně mimopodnikové sféry) 70% firem vzdělávání zajišťuje 30% nikoliv Proč firmy vzdělávání neposkytují? dostatek kvalifikovaných sil dosavadní V a D vyhovují požadavkům tzv. náklady ušlé příležitosti