Inf Cykly ve vývojových diagramech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Algoritmy I Cvičení č. 3.
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Informatika I 2. přednáška
C – strukturované příkazy
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Typy cyklů Do...Loop For...Next For Each...Next.
Cykly Cykly umožňují provádět určitou část kódu opakovaně až do nastaveného počtu cyklování nebo splnění podmínky. Cykly umožňují provádět určitou část.
2 PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ VĚTVENÍ if podmínka příkazy end Příklad 1 - chtěli bychom vypsat gratulaci jen v tom případě, kdy žák bude mít jedničku. Vyzkoušíme.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Matematika Kulová úseč a vrchlík. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_inf3_prg10 Označení materiáluprg10_vyvoj_diagram.pptx Název školyGymnázium Kladno.
Technická mechanika – Čepové tření
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Převody čísel. soustav - opakování
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Matematika Kulová vrstva, kulový pás
Inf Bezpečný počítač.
Inf Elektronická komunikace
Inf Princip streamování videa a hudby
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Inf Prezentace informací
PICTURES FOR DESCRIPTION
Fyzika – Zesilovač.
Inf Algoritmus.
Inf Tabulkový procesor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Informatika – Funkce KDYŽ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - Opakování
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Číselné soustavy
Matematika Variace.
Inf Formáty grafických souborů
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Absolutní hodnota reálného čísla
Inf Vývojový diagram.
Matematika Parabola.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
© Copyright Radim Štefan
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Fyzika – Usměrňovače.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

Inf Cykly ve vývojových diagramech

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_03_32_INOVACE_10

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Cykly Předmět: INF Ročník: 4. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Anotace: Žák se seznámí příklady použití podmíněných příkazů a cyklů WHILE…DO a REPEAT…UNTIL. Klíčová slova: podmíněný příkaz, IF, ELSE, THEN, cyklus WHILE…DO, cyklus REPEAT…UNTIL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podmíněný příkaz podmíněný příkaz umožňuje větvení programu podle podmínek velmi často potřebujete, aby se při splnění nějaké podmínky vykonal příkaz A, a při jejím nesplnění příkaz B(nebo se nevykonal příkaz žádný a program pokračoval dál) to umožňuje podmíněný příkaz, často realizovaný příkazem IF (jestliže platí), THEN (potom udělej) a ELSE (pokud neplatí, udělej)

Podmíněný příkaz Příkaz A Příkaz B Podmínka Např. X>0 Podmínka je splněna, proměnná X má hodnotu například 5. Podmínka Např. X>0 Ano Ne Příkaz A Příkaz B Podmínka není splněna, proměnná X má hodnotu například 0. Příkaz B není povinný. Pokud podmínka neplatí, nemusí se provést nic. THEN ELSE Příkazem A může být posloupnost příkazů, může tedy obsahovat stovky příkazů včetně větvení

Podmíněný příkaz v programovacím jazyku by potom program zjišťující, zda je zadané číslo menší než 0 vypadal takto: cislo=input("Zadejte číslo: ") if cislo<0: print "Číslo ", cislo, "je záporné" else print "Číslo ", cislo "je kladné"

Cykly cyklus představuje opakování příkazu do té doby, než se splní nějaké podmínky nebo po dosažení určitého počtu opakování např.: chci zapsat do třídního výkazu všem žákům jedničku z informatiky buď ručně vložím z klávesnice každému jedničku, nebo použiju cyklus – zapiš jedničku a jdi na další záznam, zapiš jedničku, dokud není konec

Cyklus WHILE…DO označuje se také jako cyklus s podmínkou Příkaz A WHILE (Pokud) Podmínka Ano Do (Dělej) Příkaz A Podmínka může v tomto případě třeba znít: Toto není poslední záznam? Ne Dokud je podmínka splněna, tedy záznam není poslední, provádí se příkaz A. Jakmile bude záznam poslední, podmínka nebude splněna a cyklus se ukončí.

Cyklus REPEAT…UNTIL cyklus opakuj … dokud není splněna podmínka Příkazem A může být posloupnost příkazů Podmínka Ano Příkaz A REPEAT (Opakuj) Podmínka může třeba znít: Je toto poslední záznam? UNTIL (Dokud ne)

Cyklus FOR nepotřebuje žádnou podmínku, je však nutné zadat počet opakování Tento příkaz nastaví hodnoty proměnných I a N, třeba I=0, N=30 Příkaz A Podmínka I=<N Ano Do (Dělej) Příkaz 1 Dokud je podmínka splněna, tedy I je menší nebo rovno N, provádí se příkaz A. FOR Ne Jakmile je I větší než N, podmínka není splněna a cyklus se ukončí. Příkaz 2

Cvičení vyzkoušejte si algoritmizaci několika jednoduchých úloh z oblasti výuky

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Praktická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c2010. 102 s. ISBN 978-80-251-3227-2. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí z obsahu webu www.office.microsoft.com a Wikipedie Common. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.