Hutnický průmysl Učivo 8. ročníku Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nerostné suroviny České republiky
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zpřísňující balíček Moravskoslezského kraje v rámci smogových situací Ostrava, dne Miroslav Novák.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Vítek Urban prosinec 2004 kvarta
Hutnický průmysl Odvětví zabývající se získáváním a zpracováním kovů a jejich slitin černá metalurgie = výroba železa, oceli, válcovaný materiál Ostravsko,
Česká republika-5 Průmysl
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_73_ČR – průmysl AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM: 8.,
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
PRŮMYSL.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Společenské a hospodářské prostředí
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Zpracovatelský průmysl
Nerostné bohatství 4. ročník
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Chemický průmysl.
Základy chemických technologií 2009
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Hutnický průmysl Opakování Hutnický průmysl-výklad, zápis
Vypracoval: Jakub Šmídek
Jižní amerika Nerostné suroviny
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Socioekonomická sféra
HUTNICTVÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_483.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Porcelán Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_09_Z8_Porcelán.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Nejvýznamější firmy Moravskoslezského kraje. Mapka Kraje, údaje Obyvatelstvo: Rozloha: 5427 km ² Krajské město: OstravaPočet okresů: 6.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Sklářský průmysl Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_10_Z8_Sklářství.
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace RUDY – železné rudy Název : VY_32_inovace_01 - PŘ - RUDY - ŽELEZNÉ.
Světový průmysl sekundární sektor
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Název vzdělávacího materiálu Železo
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_13_Nerostné bohatství
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
BANÍCTVO A HUTNÍCTVO.
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Hutnický průmysl Učivo 8. ročníku Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor Mgr. Vladimír Zeman Datum 10.1.2013 Název VY_32_INOVACE_19_Z8_Hutnictví Téma Hutnický průmysl Hutnický průmysl Učivo 8. ročníku Anotace: Materiál je připraven jako materiál pro sdílení ve školní síti pro samostudium nebo pro prezentaci na projektoru.

Charakteristika hutnictví železa Suroviny: železná ruda, koks, vápenec, voda, kovový šrot, vzduch Nejčastější výrobky: trubky, roury, ocel, kolejnice, traverzy, strojní součásti, odlitky, dráty, plechy, ocelové profily a nosníky Geograficky: Třinec, Frýdek-Místek, Ostrava, Nový Bohumín a okolí, v minulosti též Kladno Doprovodné obory : koksárenství, plynárenství, slévárenství, těžké strojírenství

Hutnictví u nás Hutnictví se především soustředí na těžbu železné rudy a černého uhlí. V současnosti jsou v Česku pouze dvě společnosti s úplným hutním cyklem Arcelor Mittal Ostrava působící v areálu Nová huť v Ostravě Třinecké železárny. Dále zde působí ocelářská společnost Evraz Vítkovice Steel, která pro výrobu oceli nakupuje surové železo především v tekutém stavu od firmy ArcelorMittal Ostrava, případně v pevném stavu od jiných dodavatelů.

Těžba v České republice Černé uhlí Hnědé uhlí Ropa a zemní plyn Těžba kamene Písky a štěrkopísky Sklářské písky

Historie hutnictví Metalurgie (česky též hutnictví; z řeckého metallourgos (pracovník s kovem)je věda a výrobní odvětví zabývající se získáváním a zpracováním kovů a jejich slitin Prvním opracovaným kovem bylo s největší pravděpodobností zlato V jeskyních, jež se dnes nacházejí na území dnešního Španělska, byla nalezena malá množství metalurgicky nezpracovaného zlata ze starší doby kamenné Používání metalurgických postupů při zpracovávání kovů je doloženo u mnoha kultur a civilizací antická a středověká království říše Středního a Blízkého východu antický Egypt, Anatolie (dnešní Turecko) Incká říše Řecká i Římská říše v antické Evropě středověká Evropa staré i středověké Japonsko, Čína a Indie Dlouho před tím, než se staly běžnými v Evropě, byly mnohé výrobní postupy a zařízení používané v metalurgii známé v Číně (jde například o vysokou pec, lití železa, výrobu oceli, ale i hydraulické kovací lisy) Období, kdy na našem území bylo největší rozšíření tohoto průmyslu, je 17. a 18.století.

Vznik železářství Z počátku se železo vyrábělo za nízkých teplot Prvotní železo se vyrábělo za poměrně nízkých teplot přímo z rudy a ne zkujňováním tekutého železa, jak je tomu dnes V průběhu doby bronzové se začala projevovat vyčerpanost dosud známých ložisek, což byla jedna z příčin, proč se lidé začali ohlížet po jiném kovu, který by uspokojil stále se zvětšující poptávku Na základě velice ojedinělých nálezů lze předpokládat, že první setkání člověka s kovovým železem, nastalo již dávno před rokem 3000 Do střední Evropy se znalost zpracování železa dostala až v halštatském období, okolo 8.st. př. n. l.

Schéma výroby železa

Hutnictví stříbra (Kutná hora) Významné naleziště stříbra se nacházelo v dnešní Kutné Hoře počátkem 14.století Havíři, jak byli nazýváni, pracovali ve velmi špatných podmínkách Životy havířů ohrožovaly průvaly vody, nedostatek vzduchu nebo zasypání a neustálý pocit nebezpečí blízkost smrti proto vedl u havířů k zvláštní zbožnosti Proto si později postavili chrám svaté Barbory Občas se nacházely kousky stříbra v blízkém okolí například ve vodě nebo po kamenech

Po roce 1990 Od r. 1968 byla činnost českých a slovenských podniků hutnictví železa řízena a koordinována z úrovně Generálního ředitelství hutnictví železa se sídlem v Praze Bylo zrušeno k 1. 7. 1989

Současnost (aktualita) Hutnictví je jako jiné obory poškozeno ekonomickou krizí, za prvních osm měsíců roku 2009 byla výroba železa meziročně nižší o více než 37 procent, výroba oceli pak o téměř 39 procent. Nicméně na začátku podzimu 2009 začalo hutnictví růst. Ostravský kraj Region je celostátním centrem hutní výroby a představuje 100 % výroby ČR surového železa, 92 % oceli a 98 % koksu. Nejdůležitější hutě jsou dva ostravské giganty Vítkovické železárny a Nová Huť

Firmy, které se zaměřují na hutnický průmysl. Jsou jimi firmy ArcelorMittal Ostrava působící v areálu Nová huť v Ostravě a Třinecké železárny. FERRUM PLZEŇ, spol. s r.o.(www.ferrum.cz) OCELPROFIL,s.r.o.(www.ocelprofil.cz) K & L Profily s.r.o.(www.klprofily.cz) UnionOcel, s.r.o.(www.unionocel.cz) FOINIA STEEL, spol. s r.o. (www.foiniasteel.cz) Železárny Velký Šenov s.r.o.(www.zelezarnyvs.cz) RST - dea s.r.o.(www.rst-dea.eu) ALICO s.r.o. Ředitel:Ing. Milouš Mihovský Kolín

Významná jména(metalurgové) Bain, Edgar (1891–1971) Martens, Adolf (1850–1914) Roberts - Austen, William Chandler (1843–1902) Ledebur, Adolf (1837–1916) Austenit

Citace Vysoká pec: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alto_horno_antiguo_Sestao.jpg Schéma výroby železa: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schema_kopie.jpg Vyskoká pec: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:VysokePece1.jpg Těžba: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ZM-Nkana-headgear-Kitwe.jpg Austenit: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stainless-steel-304-austenite-fracture.jpeg