Pozorování hmyzu uvězněného v jantaru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Systémy pro výrobu solárního tepla
Tato prezentace byla vytvořena
The world leader in serving science Infračervená spektroskopie Princip, aplikace a souvislosti se správnou výrobní praxí Ing. Martin Hollein, Nicolet CZ.
Fyzikální týden 2002 na FJFI ČVUT v Praze
Elektromagnetické vlnění
Fotoelektrický jev Jeden z mechanizmů přeměny primárního záření (elektromagnetické) na sekundární (elektronové = beta) Dopadající foton způsobí ionizaci.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_19  Název materiálu: Fyzika elektronového obalu atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace:
Je-li materiál polovodič, vede proud?
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Rentgen Ota Švimberský.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Atomová absorpční spektroskopie (AAS)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Jan Břečka, Lukáš Folwarczný, Eduard Šubert Garant: František Batysta
N. Hlaváčová, Gymnázium Olomouc, Čajkovského 9 P. Vanický, Gymnázium Broumov.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Ionizující záření v medicíně
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Rentgenová fluorescenční analýza Ráchel Sgallová Školitel Tomáš Trojek Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Analýza rentgenového spektra Cu a Mo anody
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_Látky AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Neutronové účinné průřezy
Algoritmy pro počítačovou grafiku Mikšů Vojtěch, Gymnázium Dr. A. Hrdličky, Humpolec Dobeš Václav, Soukromé Gymnázium AD Fontes, Jihlava Větrovský Lukáš,
Měření rentgenového spektra Mo anody
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Měření nanotvrdosti wolframu
Spektrometrie gama záření
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Opakování Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Zelené fluorescenční světlo odhaluje ionty uranu
RTG fázová analýza Tomáš Jirman, Michal Pokorný
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
METODY ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_20_ Fotografický přístroj a filmová kamera.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu v polovodičích (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Digitální učební materiál
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Rentgenfluorescenční analýza
ZÁKLADY SDĚLOVACÍ TECHNIKY
VLASTNÍ POLOVODIČE.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Člověk a technika – PRINCIPY PŘÍSTROJŮ
Transkript prezentace:

Pozorování hmyzu uvězněného v jantaru Eduard Heřmánek, Tomáš Doležal, Vít Řezáč Gymnázium Velké Meziříčí

Cíle naší práce Zobrazit vlas a mušku uvízlou v jantaru Ke splnění cíle využít rentgenového záření Výsledky vyfiltrovat tak, aby bylo dosaženo nezkresleného a čistého obrazu K zisku čistého obrazu využít možnosti výpočetní technologie

Úvod Rentgenové záření je elektromagnetické vlnění pocházející z atomového obalu Rentgenové záření má spektrum čárové a spojité Záření se spojitým spektrem vzniká bržděním elektronů v látce Záření s čárovým spektrem (charakteristické záření) vzniká při rekombinaci atomového obalu

Úvod čárové spektrum je charakteristické pro každý prvek (je vhodné pro prvkovou analýzu) Elektromagnetickým vlněním je také záření gamma Záření gamma vzniká deexcitací atomového jádra Má pouze čárové spektrum, které je charakteristické pro každý izotop (je vhodný pro izotopovou analýzu)

Využití rentgenového záření Necharakteristické záření se používá při rentgenovém zobrazování běžných předmětů Uplatnění nachází např. v medicíně, průmyslu (strojírenský, hutnický...) nebo ve výzkumu Charakteristického záření se dá využít při krystalové analýze

Pojmy - Rentgenka Rentgenka je zařízení sloužící ke generaci rentgenového záření Ve vakuové trubici jsou urychlovány elektrony, které jsou po dopadu na anodu (v našem případě wolframovou) prudce brzděny srážkami s atomy látky, tímto prudkým zpomalením se energie elektronu vyzařuje jako rentgenové záření Záření X dopadá na zkoumaný předmět, kde je částečně absorbováno a tím předmět vrhá stín na detektor

Pojmy - Přijímač V našem případě používáme pixelový detektor (pixel-picture element), jehož senzor je vyroben z křemíku Pixely ve formě diod jsou uspořádány v mřížce (matice), podobně jako CCD senzory ve fotoaparátu Každá dioda je zapojena v závěrném směru Při dopadu rentgenového záření na tuto diodu dojde k uvolnění elektron-děrových párů (volných nosičů náboje) v diodě

Pojmy - Přijímač elektronika reaguje na toto uvolnění přičtením jedničky do paměti čímž je registrován foton rentgenového záření Detektor typu Medipix používáme v modu počítání jednotlivých událostí (intenzita záření je dána počtem registrovaných fotonů) Pro zobrazení předmětů jsme použili dvě techniky: Transmisní radiografii (snímá se stín předmětu) a techniku využívající fázového posunutí

Transmisní radiografie Principem transmisní radiografie je sledování míry absorpce záření ve zkoumaném vzorku Čím má předmět vyšší hustotu, tím je absorpce významnější, výsledný obrázek je kontrastnější Absorpce zvyšuje radiační zátěž (dávku), kterou pacient obdrží Nezáleží na vzdálenosti předmětu, vrhaný stín bude vždy stejně sytý

Phase-shift contrast technique technologie založená na vychýlení fotonu vychýlené fotony tvoří snadno rozpoznatelnou linku mezi zkoumaným předmětem a prostředím

Popis aparatury Aparatura se sestávala z následujících součástí: zdroje rentgenového záření pohyblivého zajišťovacího mechanismu detektoru rentgenového záření Medipix technologie pro zpracování výsledných dat

Postup měření Mezi vysílač a přijímač záření byl vložen pozorovaný předmět tak, aby se na detektoru objevil jeho stín Následně jsme pořídili sérii 600 snímků, každý s expozicí 2 s Hodnoty ze všech měření jsme zprůměrovali a podělili jsme je průměry z referenční série 600 snímků bez jakéhokoliv předmětu Tento podíl jsme poté převedli na grafickou podobu

Ověření správnosti výsledku Použitou metodu jsme ověřili tak, že jsme pořídili sérii 600 snímků hliníkového kolečka o průměru 3 mm vypleteného drátem o průměru 8 μm Dále jsme postupovali výše zmíněným způsobem Shodou našeho zobrazení s předpokladem jsme dokázali správnost námi použité metody

Výsledky Na grafu zobrazujícím vlas je jasně vidět absorpce rentgenového záření Na snímku byl vidět fázový posun na okrajích stínu vlasu Na zobrazení samotné mouchy je dobře vidět její tělo, hlava, nohy

Shrnutí Ověřili jsme, že pomocí rentgenu lze zobrazit i velmi malé předměty uvnitř jiných objektů V průběhu se nám podařilo potvrdit užitečnost rentgenového vlnění při zobrazování i velmi malých objektů Dále jsme potvrdili použitelnost metody při jejím použití i na nekovové objekty

Poděkování Touto cestou bychom chtěli poděkovat panu Ing. Vladimíru Linhartovi, Ph.D. za veškerou pomoc, kterou nám v průběhu miniprojektu poskytl. Dále bychom chtěli poděkovat organizátorům týdne vědy za přípravu této akce a všem, kteří její konání umožnili.

Děkujeme za pozornost

Zdroje Phase-contrast X-ray imaging. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2016-06-21]. Dostupné z: en.wikipedia.org/wiki/Phase-contrast_X-ray_imaging Rentgenka [online]. In: . [cit. 2016-06-21]. Dostupné z: http://popular.fbmi.cvut.cz/biomedicina/PublishingImages/Rtg/rentgenka.jpg