Rozdělení číslicově řízených systémů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie NC stroje (ST53)
Strojírenství Strojírenská technologie NC stroje(ST53)
POČÍTAČOVÁ PODPORA PROCESU OBRÁBĚNÍ
Strojírenství Kontrola a měření Měření tvarů a vzájemné polohy (ST39)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky (ST52)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
ISO PROGRAMOVÁNÍ Frézování
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Soustružení (ST44)
Strojírenství Strojírenská technologie
PROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMEM
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Strojírenství Kontrola a měření Měření tvarů a vzájemné polohy (ST39)
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
Elektronické zesilovače
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Pohony NC strojů, odměřovací zařízení. Pohony pro obráběcí stroje musí splňovat mnoho náročných parametrů Nejdůležitější parametry: maximální přesnost.
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ CNC STROJŮ ŘÍDICÍ SYSTÉMY CNC OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Ing. Jiří Otipka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Nekonvenční technologie – závěrečný test. Nekonvenční technologie – závěrečný test Nekonvenční technologie – závěrečný test A tepelném zpracování (kalení,
Solidworks. Solidworks Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Surfcam Velocity. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a pracná,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Systémy automatické výměny nástrojů. Hlavní přínos systémů AVN: možnost automaticky řídit komplexní obrábění celého obrobku na daném stroji zkracují se.
Broušení na plocho a na kulato - test. Broušení na plocho a na kulato - test Broušení na plocho a na kulato - test A ● k dosažení vysoké geometrické přesnosti,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
VY_32_INOVACE_AUT2_14 Řídící tyče. přenos pohybu řízení vytvořených převodkou řízení na rejdová kola přenos síly a její změna podle potřeby nastavení.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ruční programování, SUF 16 CNC S2000. Ruční programování lze rozdělit do dvou základních fází: 1. Konstrukční příprava narýsování výkresu součásti narýsování.
Hřídele VY_32_INOVACE_31_ 621
Technologie – CNC programování
Tato prezentace byla vytvořena
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
CNC stroje ve strojírenské výrobě
„Řemesla s techniky začneme od píky“ Veletrh technických povolání
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tato prezentace byla vytvořena
Systémy automatické výměny obrobků
Hoblování a obrážení.
Systémy AVO - test.
Obrábění paprskem plasmy, laseru
Technologie – souřadné systémy CNC strojů
Řídící systém Mikroprog - SUSTRUH
Edgecam.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů - test
Hlavní části CNC strojů 2
VELETRH TECHNICKÝCH POVOLÁNÍ
VY_32_INOVACE_AUT2_09 Dynamika jízdy.
Druhy číslicově řízených systémů
Technologie – podstata NC řízení
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
Druhy číslicově řízených systémů - test
RUČNí programování - Větvení
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Rozdělení číslicově řízených systémů

Rozdělení číslicově řízených systémů Řídící systémy NC a CNC obráběcích strojů lze rozdělit podle následujících hledisek: Podle použití zpětné vazby: bez zpětné vazby – zadávací signál je převeden na pohyb, přičemž není zpětně hlášena skutečná poloha nebo rychlost pohybujících se částí se zpětnou vazbou – zadávací signál je stále porovnáván se zpětnovazebním signálem a odchylka zjištěná tímto porovnáváním je poté převáděna na pohyb

Rozdělení číslicově řízených systémů Podle pohybu v souřadnicích: hlavním úkolem NC stroje je zajistit vzájemný pohyb nástroje a součásti tyto pojezdy mohou být prováděny různými způsoby pokud však má být nástroj veden po libovolně zakřivené dráze, pak je nutný již složitější systém číslicového řízení

Rozdělení číslicově řízených systémů Podle způsobu programování řídící systém i simulační programová vybavení umožňují v základní konfiguraci nastavení do jednoho z obou typů programování vzhledem k nejvíce rozšířenému programování v absolutních souřadnicích lze očekávat, že většina ŘS je takto nastavena

Rozdělení číslicově řízených systémů Podle způsobu programování absolutní programování – popisuje cílový bod nástroje stanovený k předem zvolenému počátku souřadnic jedná se tedy o určení souřadnic cílového bodu vůči nějaké základně

Rozdělení číslicově řízených systémů Podle způsobu programování přírůstkové programování – souřadnice všech bodů se udávají v hodnotách měřených vzhledem k předchozímu bodu součet všech hodnot souřadnic je nula, pokud se nástroj vrací do výchozí polohy

Použité zdroje: MAREK, Jiří. Konstrukce CNC obráběcích strojů. Vyd. 2, přeprac., rozš. Praha: MM publishing, 2010, 420 s. ISBN 978-80-254-7980-3. ŠTULPA, Miloslav. CNC obráběcí stroje: obráběcí stroje a jejich programování. Vyd. 2, přeprac., rozš. Praha: MM publishing, 2006, 420 s. ISBN 80-730-0207-8. DILLINGER, Josef. Moderní strojírenství pro školu i praxi: obráběcí stroje a jejich programování. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 2007, 608 s. ISBN 978-80-86706-19-1.