Škrob a výrobky ze škrobu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Příprava a vlastnosti tuků
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Sacharidy ve výživě ryb
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Sacharidy - II. Obsah: Oligosacharidy Polysacharidy.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
CUKRY = SACHARIDY.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Potravinářské zbožíznalství
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Cukry Alice Skoumalová.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Polysacharidy
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Buňka  organismy Látkové složení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Biopotraviny.
Potravinářské zbožíznalství
Potravinářské zbožíznalství
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Význam a výskyt sacharidů
Potravinářské zbožíznalství
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Škrob a výrobky ze škrobu Potravinářské zbožíznalství Škrob a výrobky ze škrobu 1

Základní legislativa (stav k 10.7.2017) Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 329/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách 2

Základní dělení (s výjimkou modifikovaných škrobů) škrob z chemického hlediska = jako potravinářská komodita = = prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu = nejedná se o čistý škrob v chemickém slova smyslu = škrob jako potravina obsahuje i další látky = bílkoviny, popel, … bramborový pšeničný kukuřičný ostatní výrobky ze škrobu / viz  3

Základní dělení (s výjimkou modifikovaných škrobů) výrobky ze škrobu pudingy v prášku = polotovar učený pro kulinární úpravu, kromě škrobu obsahuje i další složky také varianta pro přípravu za studena (= předželatinovaný škrob) výroba ? maltodextriny = produkt získaný ze škrobu enzymatickou hydrolýzou  stupeň hydrolýzy určuje tzv. dextrózový ekvivalent, což je obsah redukujících cukrů v sušině v %,vyjádřený jako glukóza význam (důvod výroby) ? 4

Modifikované škroby = aditivní (přídatné) látky = ne dextriny určené k výrobě potravin, pražený nebo dextrinovaný škrob, škrob upravený působením kyseliny, alkálie, při jejichž použití nedochází ke změně  chemické struktury a amylolytických enzymů, bělené nebo fyzikálně pozměněné škroby, pokud jsou určeny k výrobě potravin E 1404 oxidovaný škrob E 1410 fosforečnanový monoester škrobu E 1412 fosforečnanový diester škrobu E 1413 monofosforečnan škrobového difosforečnanu E 1414 acetylovaný škrobový difosforečnan E 1420 acetylovaný škrob E 1422 acetylovaný škrobový adipan E 1440 hydroxypropylškrob E 1442 hydroxypropyldiškrobový difosforečnan E 1450 škrobový oktenyljantaran sodný E 1451 acetylovaný oxidovaný škrob E 1452 škrobový oktenylsukcinát hlinitý (povolen jen pro některé doplňky stravy) 5

Modifikované škroby důvod výroby modifikovaných škrobů ? energetická hodnota modifikovaných škrobů ? 6

Změny škrobu během vaření pudingu * nativní škrob  uložen v zásobních orgánech rostlin (= hlízy brambor, semena pšenice, …) ve formě škrobových zrn (ve studené vodě nerozpustných) + H2O  bobtnání škrobových zrn (= absorpce relativně malého množství vody, nedochází však k porušení škrobových zrn) + teplo  mazovatění (želatinace) škrobu (= rozpad škrobových zrn)  škrobový maz (= teplý puding) chladnutí škrobového mazu (= vytváření vodíkových vazeb mezi molekulami amylosy, amylopektinu a vody)  škrobový gel (= puding po vychladnutí = trojrozměrná struktura škrobu obsahující velké množství vody) skladování škrobového gelu  retrogradace škrobu (= vznik vodíkových vazeb přednostně mezi řetězci škrobu = vytlačování molekul vody ze struktury škrobového gelu)  objevování se kapalné vody (u pečiva pak její rychlejší odpařování) * - k těmto změnám dochází také při výrobě pečiva apod. – při skladování pečiva se pak retrogradace škrobu významně podílí na tvrdnutí pečiva 7

Význam škrobu ve výživě člověka škrob = hlavní zdroj energie  typický denní příjem ? maltodextriny – snadněji dostupný zdroj energie  zvláštní výživa při poruchách trávení apod. rezistentní škrob = v tenkém střevě nedochází k jeho hydrolýze = součást vlákniny = pomalu travitelný škrob = = jeho hydrolýza v tenkém střevě probíhá pomaleji  potraviny s nižším glykemickým indexem 8