Náboženství a fanatismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Advertisements

Víc než 60% obyvatel světa žije v Asii Hustota obyvatel – nerovnoměrná  nejvíc Čína, Japonsko, údolí Gangy, ostrov Jáva  „mraveniště lidstva“  nejmíň.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ Bc. Alžběta Haalová, , Ov + Čj.
Rastafariánství. Rastafariánství či rastafari je náboženské hnutí pocházející z Jamajky, kde vzniklo ve 30. letech 20. století. Toto náboženství kombinuje.
Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Náboženství. Nejrozšířenější náboženství ▪ křesťanství ▪ židovství (judaismus) ▪ islám ▪ budhismus ▪ hinduismus.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
AC Bučovice, Boží povolání člověka AC Bučovice,
Od počítače za mříže 2016 Uvědomte si, že vulgarismy na Internet nepatří. Jde především o prezentaci vaší osoby.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_10_ Světová náboženství Číslo projektu:
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: kultura, školství, náboženství Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 6/2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ISLÁM Obr.1. ISLÁM je monoteistické náboženství bylo založené prorokem Muhammadem (politický a náboženský vůdce v 7.stol.) narozeným v Mecce „Islám“ =
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Co znamená, že je „vdechnuté Duchem“, tedy inspirované?
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Náboženství a církve 1.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
Která náboženství znáš?
CESTA KE ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ HARMONII
Vznik náboženství Petr Machala.
Islám.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Náboženství a fanatismus
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA
Mýty a pověsti Tematická oblast
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_06
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Misijní modlitby 12/2016 Evangelium se stává dobrou zprávou jedině tehdy, dorazí-li na místo včas. J. F. Henry.
Úzká brána a cesta k životu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Genové technologie v zemědělství
Šablona Islám VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-35_ OpakovánÍ Starověká Palestina, INDIE, Čína.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
PRAVĚK.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
PRAVĚK.
Člověk a zdraví Bc. Kateřina Cuperová
Psychologie test.
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Práva a povinnosti členů rodiny
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
1. Rady pro udílení svátosti smíření
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Egyptští bohové Matyáš Toušek Leden 2016.
Transkript prezentace:

Náboženství a fanatismus Člověk a společenství

Náboženství Je pojem pro jednání, symboly a představy, kterými různá společenství vyjadřují životní a osobní vztah k mimosmyslové zkušenosti. Každé náboženství má své společné rituály nebo bohoslužby.

Víra a Věřící člověk Víra je schopnost lidského ducha vnímat mimosmyslové skutečnosti Ten, kdo je věřící, raději než náboženství používá slovo víra. Může mít i svou vlastní víru a nepatřit do žádného společenství.

Druhy náboženství Křesťanství Islám Judaismus – židovství Hinduismus Budhismus Taoismus Ústava zajišťuje svobodu vyznání a také další zákony přispívají k obecně svobodnému praktikování náboženství.

Křesťanství taoismus Taoismus znamená „cesta“ Nad všemi bohy stojí Lao-c V taoismu nalezneme prvky magie, alchymie a šamanismu Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše Působení Ježíše a počátky křesťanství zachycuje Nový zákon, mladší část Bible.

Islám hinduismus Je náboženství založené na učení proroka Muhammada Stoupenec islámu se nazývá muslim, což znamená „ten, kdo se podřizuje Bohu“ Hinduisté uctívají mnoho bohů, ale nejdůležitější je Brahma, Višna a Šiva. Společnou vírou je reinkarnace - převtělování.

Judaismus budhismus Je náboženství židovského národa - Izraele. Judaista uctívá jediného Boha. Nesmí se uctívat sochy, jiné předměty nebo místa. Je náboženský systém, vytvořený Buddhou Bohové jsou považováni za běžné bytosti jako lidé, pouze nás převyšují svou moudrostí a dlouhověkostí.

Fanatismus z latinského slova fanaticu, posedlý, je slepá víra Když se fanatik cítí být ohrožený ve svém výjimečném vztahu k Bohu, pak jeho netolerance a hněv může vést až k násilí S fanatismem bývá spojená touha po moci /Nelze zapomenout na náboženské islámské fanatiky, co unesli veliká dopravní letadla plná civilistů a tato letadla zabila mnoho lidí ve dvou mrakodrapech v New York/