C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jištění kvality technologických procesů
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Interakce 2,4-D a etylénu v růstu tabákové BY-2 suspenze
Systémy chovu ryb.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Reakční kinetika enzymových reakcí; regulace činnosti enzymů
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Kinetika chemických reakcí
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Využívání druhotných zdrojů energie
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Digitální učební materiál
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Metabolismus bakterií
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Laboratoř Fermentačních technologií Biotechnologická hala Laboratory of Fermentation Technologies Institute of Microbiology ASCR Prague ALEŠ PRELL Mikrobiologický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Iontová výměna Změna koncentrace kovu v profilovém elementu toku Faktor  modelově zohledňuje relativní úbytek H + v roztoku související s vymýváním dalších.
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PRŮMYSLOVÁ CHEMIE Doc. Ing. Jaromír Lederer, CSc..
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Jištění kvality technologických procesů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Základy chemických technologií
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
19_Metabolismus sacharidů 19a_Polysacharidy
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
10-Redoxní pochody, dýchací řetězec FRVŠ 1647/2012
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 02 – Obecné rysy fermentačních výrob Petr Zbořil

Osnova prezentace 2.2 Typy fermentací Proces konverze substrátu Vztah S – P , cesty a etapy

Fáze fermentačního procesu Zaočkování Zásobní kultura – uchování, způsoby Lyofilizáty – nejčastější Ochranná prostředí – tuhé půdy, převrstvení oleji (silikon) Zamražené kultury Skladování za chladu Fermentace Propagace – fáze Oživení kultury – zaočkování hl. tanku – objem, geometrie zařízení Media nemusí být stejná – preferované požadavky (růst x produkce, kvantita, kvalita produktu – limitace v hlavním tanku apod.) Opětovné užití Podmínky – T, p, aerace, míchání, pH …

Doby revitalizace mikroorganizmů Kultury rostou na kapalných nebo tuhých půdách Chlazené, 2 – 6 oC Zmražené, -18 – -196 oC Lyofilizované Bakterie 6 – 24 hod. 6 – 48 hod. 4 – 10 dní Aktinomycety 1 – 3 dny 1 – 5 dnů Houby 1 – 7 dnů

Typy procesů Periodický, vsádkový (batch) Kontinuální (průtokový) Smíchání všech komponent v celém objemu Časová změna parametrů v celém objemu Výsledné parametry – konec cyklu, odběr, nový cyklus Jednodušší vybavení, snadnější kontrola, více manuální obsluhy, méně efektivní Kontinuální (průtokový) Míchání komponent na počátku Všechny fáze přítomny současně, prostorově odlišné parametry Složitější vybavení, kontrolní body, automatická regulace, efektivnější Přítokový, „příkrmový“ Periodický (?) + přidání komponenty v určité fázi – najednou, přítokem Kombinace – podle uvažovaného rozsahu Dílčí etapa – sterilizace, konverze, zpracování Jako celek

Tvorba produktu Cesta od substrátu (suroviny) k produktu Přímočará, jednoduchá či složitější Větvená, paralelní cesty Fáze metabolizmu Souvislost s růstovou křivkou Zahrnuté metabolické dráhy – jejich poměr Efektivita procesu – znalost metabolických vztahů Využití suroviny pro tvorbu produktu Vedlejší cesty nezbytné a zbytné Růst, energetický metabolismus

Typy reakcí a fermentací Cesty od substrátu k produktu Metabolické vztahy – dráhy a jejich účast na produkci Technologicky významné vztahy mezi spotřebou substrátů (zdroje C a energie), růstem buněk a tvorbou produktu Reakce – souvislost s fermentacemi Fermentace Roztřídění – Elmer J. Garden, Jr.: Fermentation Process Kinetics. Biotechnology and Bioengineering, 1, (4) 413-429, 1959 Typ I – III, někdy obtížné zařadit – překryv typů

Typy reakcí Reakce jednoduché S P, méně nebo více složek, ale nemění se poměr Nehromadí se meziprodukty, stechiometrický vztah Reakce zdrojem energie i cestou syntézy Mléčné a etanolové kvašení, etanol – acetát, růst biomasy, konverze předem připravenou suspenzí mikroorganizmů – glukosa – glukonát (A. niger) apod.

Typy reakcí Souběžné reakce Několik produktů podle proměnlivých stechiometrických vztahů Relativní rychlosti se mění v závislosti na S Rhodotorula glutinis Biomasa Koncentrace Sacharid Tuk Bílkovina Čas

Typy reakcí Následné reakce Nahromadí se jeden nebo více meziproduktů Následně se z nich tvoří finální produkt Kys. glukonová, butanol-acetonové kvašení, metan, antibiotika Koncentrace Glukosa Kys. glukonová Glukonolakton Čas

Typy reakcí Postupné reakce Rychlosti reakcí jsou regulovány indukcí enzymů Medium se 2 substráty – diauxický růst, 2 lagfáze Induktorem je meziprodukt – projev podobný následným Typ reakce resp. průběh fermentace lze ovlivnit Přítokem Limitací N, kovy aj. Prekurzory

Typy fermentací Roztřídění – Elmer J. Garden, Jr.: Fermentation Process Kinetics. Biotechnology and Bioengineering, 1, (4) 413-429, 1959 Typ I – III, někdy obtížné zařadit – překryv

Typy fermentací Typ I, přímý vztah S – P, resp. S – A – B … – P Substrát slouží jako energetický zdroj Glukosa – laktát (etanol) Růst biomasy Spotřeba substrátu Tvorba produktu - Vše rychlost!

Typy fermentací Typ II Produkt tvořen primárním metabolismem Dráha paralelní k energetickému metabolismu S – A – B … S – M – N – … P Růst biomasy Spotřeba substrátu Tvorba produktu - Vše rychlost!

Typy fermentací Typ III Rozdílné cesty Produkt vzniká z nahromaděných metabolitů Sekundární metabolismus Růst biomasy Spotřeba substrátu Tvorba produktu - Vše rychlost!

Fáze fermentačního procesu Zpracování Extra- a intracelulární produkt Výhoda extracelulárního Dezintegrace, separace Koloidní mlýn, tlakové dezintegrátory, ultrazvuk Centrifugace, extrakce – též purifikační Purifikace, speciální úpravy Dle potřeby čistoty, požadavků na produkt Chromatografie, ultrafiltrace, destilace …

Příklady fermentačních výrob Rozdělení Podle typu produktů (org. kyseliny …) Podle účelu (rozpouštědla, léčiva, pesticidy …) Podle typických reakcí (ketonové kvašení) … Podle ekonomických hledisek – uplatnění na trhu Metabolické základy Předpoklad znalostí obecné biochemie Další speciální metabolismus

Ekonomický význam fermentačních výrob Jaký to má smysl – zpráva Fincentra 2003 - 03 Akciové fondy – nadprůměrné biotechnologie Průměrná hodnota pro všechny akciové fondy není zrovna nejpříznivější a vypovídá o tom, že akciové trhy zakončily měsíc mírně ve ztrátě. Z následující tabulky vyplývá, že alespoň jeden sektor byl v březnu úspěšný. Fondy zaměřené na sektor biotechnologií jsou totiž na prvních třech místech ve výkonnosti, s tím, že na ostatních předních místech figurují další biotechnologické fondy (např. Credit Suisse EF (LUX) Global Biotech, ABN Amro Funds Biotech Fund) a fondy zaměřené na farmaceutické společnosti (Erste Sparinvest Stock Pharma, Capital Invest Pharma Stock) a venture kapitálové firmy.

Technologické akcie - ano! Ale jen biotechnologie Akciové fondy Nejlepší Nejhorší název výkonnost ING (L) INVEST BIOTECHNOLOGY 10,95% Templeton Korea A -14,29 CI BIOTECH STOCK 10,53% CI Gold Stock -10,08 Franklin BIOTECH DISC BX ACC 10,12% PARVEST HOLLAND -8,49

Ekonomický význam fermentačních výrob V sektoru biotechnologií je viděn veliký potenciál. Podle McKinseyho by mohl v roce 2010 činit podíl biotechnologií na chemické výrobě celých dvacet procent, tedy přibližně 280 mld. dolarů. Ačkoli biotechnologie - rozlišujeme tři druhy biotechnologií: tzv. červenou – medicína, léky; zelenou – zemědělství a bílou – průmysl (plasty, paliva) - byly jedním ze sektorů, u nichž splaskla bublina z konce devadesátých let, současné výzkumy (např.: lidský genom, geneticky modifikované potraviny,…) dávají tušit výraznému rozvoji tohoto odvětví, které je kriticky závislé na investicích.