GBER – interpretace a často kladené otázky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Státní zemědělský intervenční fond. PGRLF 2016 Pokyny pro poskytování podpory a formulář žádosti o podporu – na internetový stránkách v.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Energetické úspory v bytových domech III
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

GBER – interpretace a často kladené otázky Ing. Václav Hromada Oddělení veřejné podpory, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Konference o veřejné podpoře 17. května 2017

Obsah Podnik jako skupina (group level) Přezkum kritérií podniku v obtížích Zahájení prací na projektu Odečítání provozního zisku Doba trvání programu a informační povinnost

GBER GBER = Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 Nejpoužívanější právní titul – 90% objemu VP Přímo aplikovatelné členskými státy Účinné od 1. 7. 2014, připravuje se revize

Interpretace GBER Web ÚOHS: http://www.uohs.cz/cs/verejna-podpora/obecne- narizeni-o-blokovych-vyjimkach-gber.html, Návod na administraci GBER – Frequently asked questions (čvn 2015, bře 2016) http://ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/practical_guide _gber_en.pdf Konzultace, stanoviska ÚOHS Dotazy na DG COMP (prostřednictvím ÚOHS): Platforma e-State aid Wiki Konzultace / prenotifikace

1. Podnik jako skupina (group level) Dle judikatury Podnik = celá hospodářská entita se společným zdrojem kontroly Přezkum podniku v obtížích, inkasního příkazu, „jediného investičního projektu“ (u regionální podpory) Posouzení všech subjektů ve skupině ≈ „propojené podniky“ podle čl. 3 (3) Přílohy I – Definice MSP ≠ „jeden podnik“ podle Nařízení č. 1407/2013 ! Přičemž „kontrolu“ EK vykládá jako „moc řídit finance a provoz entity za účelem získání prospěchu z jejích aktivit“

2. Přezkum kritérií podniku v obtížích Kritéria v čl. 2 (18) – A) až E) Přezkum jak u žadatele, tak u celé skupiny Pokud skupina v obtížích  nelze poskytnout VP Pokud pouze žadatel v obtížích  lze poskytnout VP za podmínky dodatečného financování skupinou Konsolidované finanční výkazy, případně metoda sčítání údajů jednotlivých subjektů U programů s velkým počtem žadatelů stačí čestná prohlášení, ale je nutné provádět kontroly věrohodnosti

3. Zahájení prací na projektu Motivační účinek = žádost je předložena před zahájením prací na projektu  čl. 6 (2) Zahájení prací = zahájení stavebních prací / první právně vymahatelný závazek objednat zařízení či jiný závazek, v jehož důsledku se investice stává nezvratnou  čl. 2 (23) Zahájení prací ≠ nákup pozemků, přípravné práce

3. Zahájení prací na projektu První právně vymahatelný závazek, v jehož důsledku se investice stává nezvratnou? NENÍ vypsání výběrového řízení, pokud jej zadavatel může jednostranně zrušit, aniž by vybral dodovatele NENÍ podpis smlouvy s dodavatelem prací, pokud smlouva umožňuje před zahájením plnění jednostranné odstoupení bez sankce, případně její účinnost je podmíněna obdržením podpory

4. Odečítání provozního zisku U některých kategorií podpor: Max. intenzita = způsobilé náklady – provozní zisk z investice Provozní zisk se odečte ex ante nebo se uplatní claw back mechanismus distribuční sítě dálkového vytápění (čl. 46) energetická infrastruktura (čl. 48) kultura a zachování kulturního dědictví (čl. 53) sportovní a multifunkční rekreační infrastruktura (čl. 55) místní infrastruktura (čl. 56)

4. Odečítání provozního zisku Provozní zisk = diskontované výnosy – diskontované provozní náklady za dobu životnosti investice  čl. 2 (39) Doba životnosti = doba po kterou investice bude přinášet hospodářský užitek (ekonomická životnost); doba odepisování dle běžných účetních standardů Umožněn přiměřený zisk – použitím vhodné diskontní sazby (EK uvádí 4%, ale lze i vyšší, např. ve výši WACC) REASONABLE PROFIT

5. Doba trvání programu a informační povinnost Doba trvání – musí být vymezena pro účely oznámení programu podle GBER OD data vstupu programu (režimu) v účinnost Datum účinnosti právního předpisu, který vymezuje pravidla Datum zahájení poskytování podpory Datum vyhlášení první výzvy k podávání žádostí v programu DO data možného poskytnutí (nikoli vyplacení) podpory poslednímu příjemci

5. Doba trvání programu a informační povinnost Informační povinnost – každoročně do 30. 4. podat infomace o výši vyplacených částek veřejné podpory  čl. 11(b) a § 5(1)(a) z. 215/2004 Sb. Poskytnutí VP = účinnost právního aktu, kterým příjemce získává na podporu právní nárok Vyplacení VP = faktický převod finančních prostředků

5. Doba trvání programu a informační povinnost - příklad Oznámená doba trvání programu (režimu): Právní akt zakládající právní nárok na podporu poslednímu příjemci nabyde účinnosti nejpozději k 31. 12. 2020  ukončení opatření Poté dochází k faktickému proplácení podpor (do 31. 12. 2023) Informační povinnost k programu je tedy nutné plnit do 30. 4. 2024

Děkuji za pozornost!