Druh učebního materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od druhé republiky k protektorátu
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Zápas na obranu československého státu a demokracie
Číslo v digitálním archivu školy
MNICHOV NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ –
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Poválečný vývoj v Československu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMOpakovací test VY_32_INOVACE_16_ČSR,
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
Číslo v digitálním archivu školy
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mnichov 30. září 1938.
Česká literatura mezi válkami
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Počátky fašismu v ČSR.
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_14_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Mnichovská dohoda ozna č ována také jako Mnichovská zrada č i Mnichovský diktátMnichovská zrada č i Mnichovský diktát byla dojednána 29. zá ř í 1938 v.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Cesta k Mnichovu.
Druh učebního materiálu
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Druh učebního materiálu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Zánik první republiky.
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mnichovská dohoda.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Mnichovský diktát.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_MNICHOVSKÁ DOHODA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Transkript prezentace:

Druh učebního materiálu Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s příčinami zániku ČSR Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření květen 2012 Ročník V. Vzdělávací oblast obor tématický okruh ČLOVĚK A JEHO SVĚT Vlastivěda Lidé a čas Téma-název učebního materiálu Cesta k zániku ČSR DUM - Druh učebního materiálu Prezentace

CESTA K ZÁNIKU ČSR DUM - 19

posílit stát, udržet mír Rok 1935 Dr. Edvard Beneš druhý demokratický prezident Československé republiky hlavní snaha- posílit stát, udržet mír

objevilo se velké nebezpečí- v Německu se k moci dostali fašisté v čele s Adolfem Hitlerem fašistické učení Němci jsou lepší lidé než ostatní a jsou předurčeni vládnout celému světu, ostatní národy jim budou sloužit

„Národ sv. Václava, Jana Husa a T. G. Masaryka nebude národem otroků!“ V pohraničních oblastech – v Sudetech, žilo mnoho Němců. Hitler je vyzýval k útokům proti ČSR. Vztahy mezi oběma národy se stupňovaly. HESLO: „Národ sv. Václava, Jana Husa a T. G. Masaryka nebude národem otroků!“

-byla provedena mobilizace - v září 1938 Hitler pohrozil, že německá armáda vpadne do Československa, lidé se začali bránit -byla provedena mobilizace muži nastupovali do armády a obsazovali vojenské pevnosti k boji avšak nedošlo

Zrada Prezident se spoléhal na pomoc Velké Británie a Francie. 29.září 1938 Mnichov Itálie Anglie Německo Francie

-na jednání nebyl pozván prezident Československa -zástupci se dohodli na tom, že se ČSR vzdá Sudet a Hitler nebude útočit na ostatní státy -na jednání nebyl pozván prezident Československa „ O nás, bez nás“ Nastal konec první republiky.

Edvard Beneš - http://nd01.jxs.cz/659/652/ea06e2924d_40757477_o2.jpg Adolf Hitler - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Adolf_Hitler-1933.jpg Mapa - http://bigbloger.lidovky.cz/blog/2034/50641/552-mnichov-mapa.gif Mobilizace - http://i.idnes.cz/08/092/gal/JW25defe_15.jpg Mnichov - http://myjsmetonevzdali.cz/data/pictures/perex/big/mnichovska-dohoda-912650002.jpg