Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Zahraniční obchod.
ZŠ Komenského 273 Chodov P Mezinárodní obchod Mgr. Miloš Volek.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
AUSTRÁLIE Hospodářství
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Asijští tygři Ondřej Brychca 4.A.
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Světové trhy a mezinárodní obchod
 nejhustší v “ Modrém banánu“  silniční  ½ přepravy zboží a lidí  1924 – první dálnice mezi Milánem a Benátkami  letecká  Airbus - Francie  železniční.
Stupeň rozvoje států světa
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Přístavy světa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Společenské a hospodářské prostředí
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
MEZINÁRODNÍ DĚLBA PRÁCE
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Přírodní zdroje Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie…
Platební / obchodní bilance
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Žádná země nevyrábí vše,
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Hospodářská pozice EU, USA a Japonska ve světové ekonomice (2001) UkazatelEUUSAJaponskoSvět Teritorium (tis.km2) % světového ukazatele % plochy EU 3 973(3247)
Hospodářství - průmysl a zemědělství Soňa Medlová, 3.C
HOSPODÁŘSKÁ KLASIFIKACE KANADY
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Jan Dušek. * Průmysl Průmysl * Zahraniční obchod Zahraniční obchod * Pomoc africkým zemím Pomoc africkým zemím * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých.
Hospodářství.
Celkové opakování Amerika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Vývoj zahrani č ího obchodu Č R od r do r Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Vztahy EU a Ruska – dopady agrárně-obchodních sankcí.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soudobý svět Ekonomický pohled
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Světový trh a mezinárodní obchod TÉMATICKÝ.
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
OCEŇOVÁNÍ FINANČNÍCH INVESTIC Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc.
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Austrálie a Oceánie – průmysl, nerostné suroviny
Austrálie a Oceánie - hospodářství
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Spojené státy americké
Transatlantic Trade and Investment Partnership
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy

Předmět zahraničního obchodu zboží suroviny, výrobky služby bankovní služby, doprava…. práva licence (oprávnění k určité činnosti), autorská práva

Formy zahraničního obchodu export vývoz zboží nebo služeb do zahraničí, důsledkem je příliv kapitálu do země, odkud se vyváží. import dovoz zboží nebo služeb ze zahraničí, důsledkem je odliv kapitálu ze země, kam se dováží.

Komoditní struktura zahraničního obchodu Komodity jsou suroviny, se kterými se obchoduje na tzv. komoditní burze, nerostné suroviny, zemědělské produkty a méně složité výrobky (cukr, bavlna…) v širším významu zboží, které je předmětem mezinárodního obchodu.

Jaké jsou rozdíly v komoditní struktuře exportu vyspělých a rozvojových států? Vyspělé státy export Rozvojové státy Francie stroje a dopravní prostředky, plasty, farmaceutické produkty Afghanistán opium, ovoce a ořechy, koberce, vlna, bavlna  Lichtenštejnsko specializované stroje, konektory,  elektronika, optika Burkina Faso  zlato, bavlna, hospodářská zvířata Singapur  stroje a zařízení,elektronika, ropné produkty Uganda  káva, ryby, čaj, bavlna, květiny Jižní Korea  polovodiče, dopravní prostředky,elektronika Vanuatu  kopra, hovězí maso, kakao, dřevo Kanada dopravní prostředky, průmyslová a telekomunikační zařízení, dřevo, ropa  Ekvádor  ropa, banány, řezané květiny, krevety Vyspělé státy exportují složitější výrobky, rozvojové státy hlavně suroviny nebo méně složité výrobky.

Kopra je sušené a rozemleté jádro kokosového ořechu, obsahuje 60-70% tuku, hlavními producenty jsou státy jihovýchodní Asie (Filipíny, Indonésie). Kopra je často hlavním exportním artiklem států Oceánie.

Závislost na exportu surovin a méně složitých výrobků (2013) UNCTADStat

Které produkty tvoří největší hodnotu exportu ve světě? http://www.worldstopexports.com/worlds-top-exports-products-countries/

Státy, produkující ropu Světové zásoby ropy

Územní struktura zahraničního obchodu je daná tím, do kterých zemí směřuje export a ze kterých zemí pochází import.

Podle schématu formulujte několik tvrzení o zahraničním obchodu ČR. V zahraničním obchodu s Německem má ČR kladné saldo……. nebo: V zahraničním obchodu s Německem převažuje hodnota exportu nad hodnotou importu…..

Saldo zahraničního obchodu rozdíl hodnot exportu a importu Zhodnoťte vývoj salda zahraničního obchodu ČR v letech 2000 – 2015. Které státy EU mají dlouhodobě záporné saldo? Které státy mají dlouhodobě kladné saldo?

Obrat zahraničního obchodu součet hodnot exportu a importu stát export (mld USD) import obrat saldo (mld USD)+/- USA 1 471 2 205  3 676  -734 Čína 2 011 1 437 3 448    574 Japonsko 641,4 630   1 271,4   11,4 SAE 316 247   563   69 Rusko 259,3 165,1   424,4   94,2 Francie 505,4 537,5  1 042,9  -32,1

Největší hodnota exportu (2016)

Největší hodnota importu (2016)