ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTR.
Advertisements

Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Tlak a proudění vzduchu
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
POHYB VZDUCHU.
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Stepi Natálie Prokopová.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti METEOROLOGIE, BEZPEČNOST A ITS DOPRAVY PŘÍZEMNÍ MAPA I. Praha 2012.
El Niño (ENSO). Co je El Niño? ◆ A: skate shop na palačáku ◆ B: esp. ježíšek ◆ C: pražský pingpongový club ◆ D: klimatický jev, který se objevuje v atmosféře.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_24_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Fyzika a počasí.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Tsunami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Počasí a podnebí.
JAKÉ ZNÁŠ PODNEBNÉ PÁSY? 1.TEPLÝ, MÍRNÝ, STUDENÝ 2.TEPLÝ, TROPICKÝ, MÍRNÝ 3.TEPLÝ, SUBTROPICKÝ, STUDENÝ.
EU peníze středním školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Boží hněv Novotná, Sahanová.
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
VY_32_INOVACE_Fi_I_17 Název Oblasti Asie
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Téma č. 7. SVĚT KOLEM NÁS.
Vlastnosti plynů.
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZEMĚPIS - 6. ročník Pedosféra
Větry a globální cirkulace atmosféry
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
KŘÍDOVÁ EXTINKCE DINOSAURŮ
atmosféra počasí VY_32_INOVACE_07-08 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PODNEBÍ JIŽNÍ AMERIKY.
Přírodní katastrofy AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Témata: Vzduchové hmoty a atmosférické srážky Voda v atmosféře
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Zeměpis pro 1. ročník Přírodovědného lycea Ročník 1. říjen 2013
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Asie – klima, biomy Fyzická geografie Asie.
Neživá příroda vzduch a voda.
METEOROLOGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Globální problémy lidstva
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Staň se meteorologem !.
11. PODNEBNÉ PÁSY.
Všeobecná cirkulace atmosféry
Vlastnosti plynů.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
Neživá příroda - vzduch
VY_32_INOVACE_
Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Transkript prezentace:

ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr Mgr. Roman Starý

Vítr - horizontální proudění vzduchu v atmosféře -  je vyvolaný rozdíly v tlaku vzduchu a rotací Země

při popisu nás zajímá jeho směr, rychlost a ochlazovací účinek rychlost a směr větru se měří pomocí anemometru směr větru se udává dle směru, odkud vítr vane - buď přesněji pomocí azimutu (0 až 360°), nebo v meteorologii pomocí světových stran, tj. s rozlišením na S, SSV, SV, VSV a V směr

Beaufortova stupnice síly větru

fén vítr vanoucí z jihu přes Alpy na návětrné (jižní) straně pohoří stoupá a ochlazuje se a tím dojde k vypadávání srážek na severní straně klesá a otepluje se s rostoucím tlakem

monzun pravidelný sezónní vítr přinášející v létě mohutné srážky především do oblasti jižní a JV Asie letní monzun spočívá v nerovnoměrném zahřívání pevniny a oceánu, v létě teplo z pevniny stoupá vzhůru, protože se pevnina zahřívá rychleji než oceán zimní monzun je závislý na nerovnoměrném ochlazování, tedy suchý vzduch z pevniny je přitahován k oceánu

blizard vítr vanoucí z moře na pevninu, přinášející srážky (zpravidla sněhové), vane v oblasti severních zeměpisných šířek (např. Severní Amerika) pohybuje se přibližně 15m/s, za několik málo hodin dokáže zničit i celou vesnici

tornádo velmi rychle stoupající větrný proud, vznikající při nerovnoměrném rozložení teploty a tlaku vzduchu při zemském povrchu vyskytuje se nejčastěji v Severní Americe nebo některých státech JV Asie, rychlost tornáda může přesáhnout 200 km/h

bríza jedná se o pobřežní vánek, který vane mezi mořem a pobřežím v létě jako důsledek nestejnoměrného zahřívání vody a souše mořský vánek - odpoledne vane chladnější vzduch z moře na pevninu pevninský vánek - vane v noci z pevniny na moře

způsobuje prudký pokles teploty a vlnobití bóra bóra je studený, kontinentální vítr, který vzniká nad pevninou u moří, která jsou blízko pohoří způsobuje prudký pokles teploty a vlnobití častý výskyt v těchto oblastech: pobřeží Jadranu, oblast Novorossijska, Nová Země, Bajkal, údolí Rhôny

mistrál padavý studený vítr, který se vyskytuje v jižní Francii, místní název pro bóru

hurikán pojem hurikán se používá pro tropické cyklóny v Atlantiku, zejména v Karibském moři, v severním Pacifiku (na východ od datové hranice) a v jižním Pacifiku (na východ od 160° zeměpisné délky)

cyklón pod názvem cyklón jsou známy tropické bouřky v oblasti Indického oceánu, zejména v Bengálském zálivu, pojem se používá i pro bouře v jižním Indickém oceánu v oblasti ostrova Madagaskar

jako tajfun jsou označovány tropické cyklóny v jihovýchodní Asii

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADtr http://cs.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADstn%C3%AD_n%C3%A1zvy _v%C4%9Btr%C5%AF http://www.vedanasbavi.cz/orisek-vitr http://www.jachting-letani.cz/meteorologie/ http://outdoorphorum.blogspot.cz/2012/05/fohn-fen- zapalena-lytka-tak-dale.html http://www.pluska.sk/old/aktuality/20070303-india- monzunove-dazde-si-vyziadali-viac-ako-400-zivotov.html http://www.crh.noaa.gov/dmx/?n=dec20blizzard http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/209468-tornado-v- nemecku-napachalo-skody-za-miliony-eur.html

http://www.h2o-sailing.cz/odpoledni-briza-podel-spanelskeho- pobrezi http://www.napalubu.cz/destinace/chorvatsko/chystate-se- na-jadran-pozor-na-vitr.aspx http://oko.yin.cz/30/vitr-mistral/ http://absolventi.gymcheb.cz/2008/jacimic/02008/op.html http://www.aktuality.sk/clanok/181538/foto-najsilnejsi- cyklon-yasi-queensland-potrebuje-pomoc/ http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/279052-vychod-ruska- zpustosil-tajfun.html Červený P., Dokoupil J., Kopp J., Matušková A., Mentlík P.: Zeměpis 6, Nakladatelství Fraus, Plzeň, 2003.