Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_455_Pohádka AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM: 3.,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Spisovatelé dětské literatury
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Urči autora Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Povídka, pověst, pohádka, bajka Ověřeno: 5. ročník, V. třída Cílová skupina: žák základní školy praktické.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Rozklad světla optickým hranolem
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.2_pohadky Název: Pohádky.
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Dálkoměr Optické přístroje Název školy
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Klasicismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Zapojování rezistorů Řazení rezistorů Název školy
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Elektrické napětí Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Výroba elektrické energie
Počátky slovesného umění
Elektromagnetická indukce
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Pohádka, báje Číslo materiálu:   VY_32_INOVACE_14_20 Autor: Mgr. Hana Pleváková Datum vytvoření: 2. 11. 2013 Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. - 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Tematický okruh: Literatura Téma: Pohádka, bajka Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 10 – 20 min Anotace / Metodický list: Prezentace žákům poskytuje informace o pohádce a bajce. Je vhodná pro seznámení s učivem i pro opakování. Žáci se seznamují se znaky a se spisovateli těchto dvou žánrů. V rámci prezentace jsou úkoly pro žáky, na které žáci odpovídají ústně. Na snímku (následujícím po zadání úkolu) je vždy odpověď. Prezentaci lze využít pro projekci na interaktivní tabuli, přes datový projektor ad. Potřebný čas pro výuku je závislý na rychlosti odpovědí žáků.

Pohádka, báje

Pohádka literární žánr epický mohou být i veršované i prozaické (souvislý text) tradovaly se ústní lidovou slovesností děj nepravděpodobný ZNAKY: nadpřirozené bytosti (čert) magická čísla (3, 7, 9) kouzelné formulky (Bylo, nebylo…; Byl konec a zazvonil zvonec.) dobro vítězí nad zlem poučení

Pohádka: Národní báchorky a pověsti – Wikipedie České pohádky (Karel Jaromír Erben) – Wikipedie Hans Christian Andersen – Wikipedie Bratři Grimmové – Wikipedie Jan Drda - Hrátky s čertem (Josef Bek, František Smolík) – YouTube Úkol pro žáky: Jaké znáte další pohádky H. Ch. Andersena? Znáte pohádky, které nekončí dobře (jsou např. smutné)?

Pohádka: Odpovědi: např. Cínový vojáček, Císařovy nové šaty, Křesadlo, Malá mořská víla, O princezně na hrášku, Ošklivé káčátko, Pasáček vepřů, Sněhová královna, O Malence, ad. většina pohádek H. Ch. Andersena končí smutně, např. Malá mořská víla

Báje literární žánr epický mohou být veršované i prozaické tradovaný příběh nazývají se i mýty jsou o stvoření světa, člověka vystupují v nich bohové, hrdinové

Báje: Staré řecké báje a pověsti – Eduard Petiška Úkoly pro žáky: Jaké znáte báje z knihy Staré řecké báje a pověsti? Znáte tyto řecké bohy? Áres Afrodita Hádes Zeus Jaké znáte řecké hrdiny?

Báje: Odpovědi: (odpovědi se mohou lišit) např. o Heraklovi, o Orfeovi, o zlatém rounu, o Prométheovi, … Áres – bůh války Afrodita – bohyně lásky a krásy Hádes – bůh podsvětí Zeus – nejvyšší bůh, bůh blesků řečtí hrdinové: Herakles, Prométheus, Odysseus, …

Použité zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, ISBN 80-7200-965-6. BAUER, Alois. Čeština na dlani - přehled světové a české literatury. Olomouc: Rubico, 2007, ISBN 80- 7346-068-8. LEHÁR, Jan; STICH, Alexandr; JANÁČKOVÁ, Jaroslava; HOLÝ, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, ISBN 80-7106-308-8.