SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Advertisements

RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Charakteristika hub  Tvoří samostatnou říši – přechod mezi rostlinnou a živočišnou říší  Mají odlišný způsob života, výživy, rozmnožování  Ve srovnání.
Botanika bezcévných rostlin 6. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů "říše" Plantae; „podříše“ Viridiplantae Oddělení: Chlorophyta; třída: Ulvophyceae.
C H L O R O P H Y T A. Obecná charakteristika Pigmenty: Chlorofyl a, b :  - karoten : lutein Zásobní látky: škrob : olej, volutin (polyfosfáty) Pyrenoid.
Řasy zařazení do systému organismů celková charakteristika ekologie.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
RISKUJ přírodopis 7 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
Riskuj Botanika vypracovala Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Pohlavní rozmnožování rostlin 2. část – semenné rostliny Číslo vzdělávacího materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MOTÝLI - dva páry křídel – pokryty překrývajícími se šupinkami a chloupky, barevné - hlava, hruď a zadeček; tělo většinou ochlupené - ústní ústrojí sací.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Řasy Jsou starobylé nižší rostliny Žijí ve vodě, ve vlhku
Stavba buňky.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Rhodophyta.
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Chytridie, hmyzomorky, zygomycéty Systém podle učebnice pro gymnázia
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 114_Bakterie
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Lišejníky.
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Opylení a oplození.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
Různé podmínky života na Zemi
Název projektu: Moderní škola
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Prvoci – jednobuněční živočichové
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Vy_32_INOVACE_O4_ŽIVOČICHOVÉ
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_ INOVACE_ 01_ PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_INOVACE_04-60 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_02_PŘV_ROSTLINY
Lišejníky - podvojné organizmy
Abiotický faktor voda.
PLOŠTICE.
MNOHOBUNĚČNÉ HOUBY HOUBY NIŽŠÍ.
Cvičení Charophyta, Charophyceae – parožnatky
POTRAVNÍ VZTAHY ORGANISMŮ
1. 1.
MNOHOBUNĚČNÉ ORGANIZMY Řasy, houby, lišejníky.
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Transkript prezentace:

SYSTÉM ROSTLIN Rostliny podle složitosti a stupně vývoje dělíme na nižší a vyšší. Tělo nižších rostlin je většinou jednobuněčné, ale může být i vícebuněčné - nazýváme ho stélka.Buňky netvoří diferenciovaná pletiva a chybí zde také systém pletiv vodivých. Vyšší rostliny už mají tělo rozdělené na kořen, stonek a list a mají pohlavní orgány, jsou již dokonale adaptované pro život na souši.

Nižší rostliny (Thallobionta) eukaryotická buňka autotrofní org. tělo= jedno -nebo mnohobuněčná stélka obsahují chlorofyl žijí ve vodě nebo vlhku součást planktonu producenti kyslíku potrava pro živočichy (vč.člověka) palivo, hnojivo

Pozn.: Dnešní věda již s tímto termínem prakticky neoperuje, protože se s ohledem na původní pojetí jedná o skupinu zahrnující naprosto nesourodý konglomerát organismů. Ty v mnoha případech dokonce ani zdaleka nepřipomínají cokoli podobného rostlinám. Dosud objasněné vztahy jednotlivých zástupců nižších rostlin zřetelně poukazují na vnitřní heterogenitu této skupiny, která navíc patrně nepochází ze společného předka.

Stélky - bez cévních svazků bičíkatá měňavkovitá bez bičíků nejvíc organizovaná vláknitá trubicovitá

Rozmnožování Vegetativně - dělením, rozpadem stélek Nepohlavně - sporami - aplanospory (nepoh.) - zoospory (pohyblivé) Pohlavně - spojení gamet

Červené řasy - RUDUCHY Chlorofyl a (C55H72O5N4Mg) a chlorofyl d (C54H70O6N4Mg) Červené barvivo - fykoerytrin Modré barvivo - fykocyanin většina mořské mnohob.org.s vláknitou nebo pletivnou stélkou léčivé látky potrava agar - potravinářství (ochuc., želé), botanika (množ. orchideí),biologie - živné médium

zástupci Ruduchů Porphyra Rosolenka - „agar“

Zelené řasy Chlorofyl a a b, α- a β-karoten a několik karotenoidů vývojová větev, která vedla k vyšším rostlinám rozmnožování pohlavní i nepohlavní jedno - i mnohobuněčné většina mořské barva řas- i oranžová, červená

Třída : ZELENIVKY kolonie až 20 tis.jedinců přechod mezi jedno- a mnohob.org.

Třída : SPÁJIVKY nevětvená vláknitá stélka krásivka jařmatka

Třída: Trubicovky sifonální stélka Caulerpa taxifolia

Třída : Parožnatky vzpřímená pletivná stélka , někdy s CaCO3 parožnatka Skleněnka křehká