Snaha o posílení významu knihovny v rámci fakulty (Knihovna KTF)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde a proč máme málo místa Městská knihovna Šumperk 2009.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Co na knihovnický web? Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Školní knihovna - organizace a knihovní fond
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Prostřednictvím online konta na
Naše knihovna se nachází v objektu Obecního úřadu Roubanina.
Elektronické knihy: Tak trochu jiný způsob akvizice Filip Vojtášek Albertina icome Praha 24. akviziční seminář
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
KNIHOVNA JEVIŠOVICE
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Dominikánské misie Martin Rosenbaum. To jsou oni.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Elektronické knihy v knihovnách Antonín Pokorný
Oponentura Knihovny. Možnosti uživatelských rolí Knihovník spuštění systému správa knih správa čtenářů správa knihovníků jeden nadřazený aby se nemohli.
Bakalářská práce - zpracování
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Patronus 10/06 Pobertovi od Veni. Pár slov úvodem, jsem moc rád, že mohu ve svém časopise pokračovat. Za tohle vděčím mým hodným kolegům, kteří mi pomohli.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Terciární vzdělávání v ČR podíl veřejných vysokých škol (VVŠ): 84% Nárůst počtu studentů a zaměstnanců VVŠ nárůst [%] studenti
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Květen 2004Architektura knihoven1 Moravská zemská knihovna v Brně.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Petra Hornochová Knihovna soukromé VŠ ve srovnání s knihovnou veřejné VŠ.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Svobodný přístup k informacím 21. října 2005 V.Jurmanová Volemanová.
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“ doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. šéf CVT, jeden z tvůrců systému Informační systém Masarykovy.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Jan Luprich / EBSCO Information Services Integrace SKC & EBSCO eBooks 2015.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Plánování přednáška druhá. 2 Obsah přednášek ProstředkyRealizaceZhodnoceníCíle AnalýzaVize.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Problémy výpůjčního protokolu v „nejlepší knihovně na světě“
Technické zázemí Univerzitní knihovny ZČU V Plzni
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Knihovna KTF: současnost a budoucnost
Kulatý stůl – Systematická podpora v oblasti zaměstnanosti pro město Brno Markéta Chkheidze.
Akvizice a informační fond
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Zase po roce: Knihovna KTF
Snaha o posílení významu knihovny v rámci fakulty (Knihovna KTF)
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Komunikace.
Zase po roku: Knihovna KTF
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Transkript prezentace:

Snaha o posílení významu knihovny v rámci fakulty (Knihovna KTF) Setkání knihovníků teologických knihoven Jabok 04.05.2017 Zdenko Š Širka, ThD

Základní data Knihovny KTF: Počet jednotek: 234.693 Knihy: 138.593 Časopisy (jednotky): 92.314 Čtenáři: 1.429 Výpůjčky (2016): 11.115

Základní identifikační prvky: Specializovaná teologická knihovna Fakultní knihovna Výzkumní knihovna „Centrální katolická“ knihovna Jedna z největších teologických knihoven v ČR

Charakteristiky knižního fondu: Velký, nejenom Bohatý „archív“ Menší aktivní fo,nd Hodně duplikátů Sbírka časopisů Nová literatura

Stav v 2016: ‚Zanedbaný‘ ‚Napjaté‘ vztahy mezi knihovnou a fakultou ale především: V rámci fakulty měli knihovníci a knihovna minimální uznání, autoritu a význam.

Co to znamená? Knihovna: - Není knihovnou, ale skladištěm (nejenom - Mimo dění fakulty (3.patro, v rohu) - Slouží k individuálním potřebám (privatizace) - Archivovala všechno - Katalogizovala všechno - Nevyhazovala (téměř) nic - Nerozhodovala o ničem (o nás bez nás)

Co to znamená? Knihovníci: - Objekt posměchu - Manipulovatelný objekt - Nedůvěryhodná osoba - Bez možnosti rozhodovat o akvizici, stavbě fondu - Pomvěd?

Co to vypovídá? Fakulta (vedení, vyučující, akademická obec) neví k čemu knihovna skutečně je (částečný vhled) A ani knihovna moc neví k čemu je (ani jak se jmenuje) – ztráta identity.

Jak tedy posílit význam knihovny v rámci fakulty? A, lze to udělat rychle? Jak?

Zlepšit PR knihovny, jak působíme navenek První kroky: Zlepšit PR knihovny, jak působíme navenek Ukázat, že máme know-how a že je vše pod kontrolou Vnitřní audit (zhodnocení situace) Připravit Projekty

Dál…. Vztáhnout věci na vlastní osobu (rizikové) Hesla: “Knihovna je srdce fakulty“ „University is just a group of buildings around the library“ Heslá:Jméno CKK vs. KTF? Knihovna pro nevidomé

Plány: nové tematické řazení přestavba studovny změna procedury akvizice objednávka knih z depositáře

Být přítomen na Akademickém senátu Kamarádit se s vyučujícími Triky: Dát jim návnadu Být přítomen na Akademickém senátu Kamarádit se s vyučujícími Být rovnocenným partnerem Pravidelně po nich něco chtít (zapájet je do dění) Občas informovat o něčem co děláme

Konkrétně: Knihovna jako odběrní místo časopisů „Čtení s osobnostmi“ Galerie Vyzýváme je, aby vrátili knihy a tak si zvykli chodit do knihovny Automat na kafé-čaj v chodbě

Děkuji za pozornost. sirka@ktf.cuni.cz