Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veterinární dozor nad prodejem živočišných produktů na trzích, tržnicích včetně farmářských a vánočních trhů A.Kozák.
Advertisements

Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Obecné požadavky na výstavbu
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
Prodej ze dvora za deset týdnů
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Potravinová politika.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Svaz faremních zpracovatelů
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Řádné zacházení se zvířaty
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Marketing medu MUDr.Radek Hubač.
Farmářské trhy základní legislativní požadavky z oblasti potravin
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
Zkušenosti a výsledky veterinárního dozoru v tržní síti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa.
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Bioprodukce chovu ovcí a koz - prodej ze dvora - EU a ČR právní předpisy a skutečnost Pavel Mach, Svaz chovatelů ovcí a koz Martina Filipová & Jan Mertlík.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Ochrana hospodářských zvířat
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Novela veterinárního zákona
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
Změna veterinární legislativy
Problematika potravinových odpadů v ČR
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty

Zdravotní nezávadnost živočišných produktů základní veterinární požadavky na živočišné produkty povinnosti osob, které vyrábějí a zpracovávají živočišné produkty vnitrostátní přeprava živočišných produktů

Základní veterinární požadavky na ŽP živočišné produkty se posuzují jako poživatelné poživatelné po zvláštní úpravě nebo dalším zpracování nepoživatelné ochranná lhůta 28 dnů, jde-li o maso drůbeže a savců, včetně vnitřností a tuků 7 dnů, jde-li o mléko a vejce 500 stupňodnů, jde-li o maso ryb, přičemž počet stupňodnů se zjišťuje násobením průměrné denní teploty vody počtem dnů

každý, kdo uvádí do oběhu maso nebo orgány jatečných a jiných zvířat, jakož i výrobky z nich k výživě lidí nebo ke krmení zvířat, může tak učinit až po vyšetření, posouzení a označení těchto produktů stanoveným způsobem není-li stanoveno jinak, musí být jatečná zvířata, jejichž maso a orgány jsou určeny pro vnitřní trh, poskytování stravovacích služeb a zahraniční obchod, poražena na jatkách

jatečná zvířata s výjimkou skotu staršího 24 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců mohou být poražena v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele (domácí porážka) Vyhláška č. 2/2013 Sb., o obsahových náležitostech žádosti o povolení domácí porážky skotu mladšího 24 měsíců nebo jelenovitých z farmového chovu a obsahových náležitostech jejího ohlašování

Do oběhu lze uvádět pouze mléko, které bylo získáno od zvířat, jejichž zdravotní stav, způsob chovu a výživy neovlivňují nepříznivě jeho zdravotní nezávadnost, a které bylo mlékárensky ošetřeno, jakož i výrobky z tohoto mléka vejce, která byla prosvícena a stanoveným způsobem označena med, který je zdravotně nezávadný a pochází od klinicky zdravého včelstva zvěřina musí pocházet ze zvěře ulovené a usmrcené dovoleným způsobem ryby, korýši, měkkýši, žáby a jiní živočichové vodního a suchozemského prostředí určení k výživě lidí musí být získáni dovoleným způsobem lovu (výlovu), odchytu nebo sběru

Povinnosti osob, které vyrábějí a zpracovávají ŽP Kdo jako podnikatel získává, vyrábí, zpracovává, ošetřuje, balí, skladuje, přepravuje a uvádí do oběhu ŽP v podniku pod veterinárním dozorem je povinen požádat krajskou veterinární správu o schválení a registraci opatřovat potraviny živočišného původu označením zdravotní nezávadnosti zaměstnávat při zacházení se živočišnými produkty pouze osoby způsobilé k takové činnosti provádět soustavně vlastní kontroly hygienických podmínek výroby, včetně odběru vzorků a jejich laboratorního vyšetření vytvářet podmínky k provádění odborných veterinárních úkonů

Vyhláška č. 34/2013, o veterinárních požadavcích na porážení krokodýlů a další zpracování masa a živočišných produktů pocházejících z krokodýlů

Povinnosti provozovatele jatek chránit zvířata před nebezpečnými nákazami a týráním přijímat na jatky pouze jatečná zvířata, která jsou označena podle zvláštních pp a splňují požadavky veterinárního zákona a přímo použitelných předpisů EU zajistit totožnost přijatých jatečných zvířat a příslušnost masa, orgánů a ostatních částí k nim vytvořit podmínky pro prohlídku jatečných zvířat a masa a poskytnout bezplatně osobám, které ji provádějí, nezbytnou věcnou, osobní i jinou pomoc provozní a sanitační řád

Vnitrostátní přeprava ŽP DP v jednom přepravním prostoru lze přepravovat jen ŽP, které byly shodně posouzeny z hlediska jejich zdravotní nezávadnosti a použitelnosti, popřípadě poživatelnosti a u kterých nedochází ke vzájemnému nepříznivému ovlivňování VO živočišných produktů určených ke zvláštní úpravě (ošetření) a použití vyžadují-li to tento zákon, zvláštní PP nebo předpisy EU, v případech ŽP určených k obchodování nebo vývozu, popřípadě v dalších případech

Prodej malých množství čerstvé drůbeží a králičí maso čerstvá vejce med syrové mléko živé ryby a jiní živočichové pocházející z akvakultury zvěřina Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství

Prodej malých množství Drůbeží maso a králičí maso – hospodářství, tržiště, tržnice, místní maloobchodní prodejna – 10 ks krůt hus a kachen a 35 ks ostatní drůbeže Zvěřina – konečnému spotřebiteli, do maloobchodní prodejny nebo do maloobchodního zařízení – 30% ulovené zvěře za rok, ale max. Ryby a jiní živočichové pocházející z akvakultury – hospodářství - obvyklá denní spotřeba v domácnosti spotřebitele Mléko – v místě výroby, prodejní automaty – obvyklá denní spotřeba v domácnosti spotřebitele Vejce - hospodářství, tržiště, tržnice, místní maloobchodní prodejna – 60 kusů x 600 kusů Med - hospodářství, stanoviště včel, tržiště, tržnice, maloobchodní prodejna – 2 tuny za rok