Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Advertisements

Projekty řešené Ústavem mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky Seminář k problematice spolupráce v OP VK
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Enterprise Europe Network Podpora mezinárodní spolupráce 18. června 2014.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Enterprise Europe Network mezinárodní spolupráce v inovacích a výzkumu 17. prosince 2012.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
CZEch Liaison Office CZELO MŠMT Národní informační centrum pro evropský výzkum (NICER) Správní rada CZELO reprezentanti zastoupených organizací České výzkumné.
Medicínské informační centrum pro evropské projekty Medical Information Centre for European Projects.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Rizika technologického transferu v oblasti medicínských biotechnologií doc. RNDr. Evžen Amler, CSc. Oddělení tkáňového inženýrství Ústav experimentální.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s. Seminář Inovační potenciál ČR Pavel Švejda Praha, 8. září 2016.
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Biology Park Brno a.s..
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
I. Dvořák Zahajovací setkání
EURATOM: základ evropské spolupráce
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Přenos poznatků a technologií na UK
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Spolupráce Akademie věd ČR a Technologického centra AV ČR Prof. Ing. Jiří Drahoš, DrSc., dr.h.c. předseda Akademie věd ČR www.avcr.cz

Začátky činnosti TC AV ČR 1992 - projekt podnikatelského inkubátoru zaměřeného na spolupráci s akademickými výzkumnými týmy 1994 - Technologický park AV ČR – zájmové sdružení 12 pracovišť AV ČR v areálu AV ČR v Lysolajích v prostorách Ústavu chemických procesů 1996 - zájmové sdružení 4 právnických osob - Technologické centrum AV ČR - postupné ustálení na 5 ústavech (Fyzikální, Mikrobiologický, Fyziky plazmatu, Chemických procesů, Molekulární genetiky) a jedné firmě (2006)

Pokračování Od 1997 - rozšíření činnosti na mezinárodní projekty a evropské projekty informační infrastruktury výzkumu (FEMIRC) a transferu technologií Od 2000 - Národní kontaktní organizací pro rámcové programy - projekt Národní informační centrum pro evropský výzkum 2005 – projekt CZELO Spolupráce s ústavy AV ČR, postupný nárůst spolupráce i mimo Akademii věd – vedle univerzit a SME spolupráce se státní správou (MŠMT, MPO, MMR a RVV)

Oblasti spolupráce Informace a poradenství k rámcovým programům EU Provoz podnikatelského inkubátoru AV ČR Podpora při transferu technologií Spolupráce při pořádání velkých mezinárodních akcí

5. – 7.RP (2000-20009) Informace a poradenství k rámcovým programům EU 1/3 5. – 7.RP (2000-20009) Poskytnutí více jak 3 500 odpovědí na dotazy a individuálních konzultací Pomoc s přípravou 240 návrhů projektů 230 případů vyhledávání partnerů jak pro zahraniční týmy, tak pro ústavy AV v zahraničí

Informace a poradenství k rámcovým programům EU 2/3 Hromadné informační semináře + CZEDER – České dny (den) pro evropský výzkum Specializovaná školící činnost zejména v oblasti horizontální agendy (administrativa a financování projektů) a semináře/setkání s relevantními pracovníky EK v rámci kanceláře CZELO Přednášky V. Albrechta o rámcových programech na Kurzech základů vědecké práce pro doktorandy AV a univerzit Setkání zástupců ČR v programových výborech

Informace a poradenství k rámcovým programům EU 3/3 Systém na podporu přípravy projektů 7. RP Monitorování účasti ČR v RP včetně AV ČR Popularizace výsledků – Katalog projektů 5. RP nebo publikace AV pro ekonomiku a společnost (2003) Představení výzkumných týmů AV ČR v Bruselu - popularizace jejich profilů – např. seminář Agrobiotechnologie 2007 Pravidelné informace o evropském výzkumu v Akademickém bulletinu

Podnikatelský inkubátor při AV ČR Podnikatelský inkubátor při AV ČR provozován TC v areálech AV ČR v Lysolajích a Krči v letech 1994 – 2002 Převážně spin-off firmy Akademie věd nebo firmy se vztahem k výzkumným projektům AV (biotechnologie, informační technologie a technologie pro životní prostředí) Celková bilance inkubátoru: 54 firem požádalo o přijetí do inkubátoru 21 firem prošlo úspěšně výběrovým řízením, 17 se úspěšně rozrostlo a inkubátor opustilo, 4 firmy podnikání ukončily

Podpora transferu technologií – příklady spolupráce Iniciace projektů cíleného výzkumu a vývoje - pracoviště AV ČR předala Technologickému centru 14 výzkumných výsledků s aplikačním potenciálem Pomoc při prodeji licence technologie odchovu ryb v umělých nádržích vyvinuté Hydrobiologickým ústavem AV ČR španělské firmě ECOHYDROS Licenční spolupráce za pomoci Technologického centra mezi Fyziologickým ústavem AV ČR a slovinskou firmou EDUCELL v oblasti kultivace chondrocytů Příprava transferu technologie Ústavu analytické chemie AV ČR – analýza potravin kapilární elektroforézou – jednání s klienty z Kanady, Francie a Německa

Podpora transferu technologií – další příklady spolupráce Společný projekt CeTT – Centrum pro transfer technologií (2005-2008) se Střediskem společných činností AV ČR na vzdělávání v transferu technologií Poradenství při návrhu licenčních smluv Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR ( s německou Ruprecht-Karls-University v Heidelbergu nebo University of Minnesota) Propagace technologií pracovišť AV ČR na veletrzích a technologických burzách. Např. výzkum Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR a Makromolekulárního ústavu AV ČR na konferenci IPTEC Spolupráce TC s Ústavem experimentální medicíny AV ČR – projekt Inovačního biomedicínského centra (IBC)

Spolupráce při pořádání velkých mezinárodních akcí Konference „Joint Research Centre promotes the development of a European Research Area for an enlarged Union“ - Informační den Společného výzkumného centra EK (JRC) v České republice v červnu 2008 Akce českého předsednictví v Radě EU 2009 – spolupráce na řadě akcí různého formátu Mezinárodní partnerské setkání např. při konferenci Genetika průmyslových mikroorganismů 2006 ve spolupráci s Mikrobiologickým ústavem AV ČR

Závěrečné shrnutí Technologické centrum v roce 2009: moderní a dynamická instituce respektovaná v zahraničí manažersky úspěšná s vynikajícími výsledky s kvalitními lidskými zdroji www.avcr.cz