Integrované projekty měst

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
IX. Celostátní finanční konference Finance pro města a obce z evropských fondů v letech Praha Integrovaný plán rozvoje města.
Komplexní řešení metropolitních sítí
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Integrovaný plán rozvoje Města Bruntál
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Zavádění moderních metod řízení kvality na úřadech
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Projekt LARA INTERREG Toolbox Seminář Zhodnocení programu INTERREG IIIB CADSES , PRAHA Mgr. Štěpánka Litecká MEPCO – Mezinárodní poradenské centrum.
FONDY EU Programové období
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
2014 –  programové území  tematické zaměření programu  alokace programu  základní parametry programu  harmonogram přípravy.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Individuální projekt OP VVV
Evropský sociální fond
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
EVVO v operačních programech
Základní schéma systému a další možnosti
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Integrované projekty měst Ing.Zdeněk Hušek MEPCO Liborova 462/11 169 00 Praha 6 www.mepco.cz 01

Co to je integrovaný projekt Komplexní rozvojový nástroj logicky propojených a vzájemně podmíněných projektů zpravidla investiční a neinvestiční povahy Při podpoře ze SF – vyžadují kombinované financování z více fondů nebo programů (OP) Strategická povaha IP Velikost, tj.spíše velké zásadní projekty

Integrované a velké projekty Velké integrované projekty Velké projekty Integrované projekty

Kategorizace projektů

Zahraniční zkušenosti Pojem integrovaný projekt není v EU znám V současném období se většinou uplatňuje kombinace fondů v rámci jednoho programu (Irsko, Francie, Španělsko) Propojení národních a EU programů využilo Irsko (např. RLZ: tvrdé investice z národních zdrojů + doplňuje ESF)

Zahraniční zkušenosti Ani v Irsku není uplatněn mechanismus „integrace“ do jednoho projektu (např. formou jedné žádosti) Např. Španělsko zmiňuje „integraci“ mezi více opatřeními (OP pro znalostní ekonomiku; kombinace ESF a ERDF) IP nejsou spatřovány jako klíčový problém v implementaci SF a FS

Analýza prostředí Při realizaci IP vyžadujících podporu ze 2 OP by žadatel zpravidla musel: Sledovat 2 nekoordinované výzvy Připravit 2 samostatné projekty Vyplnit 2 rozdílné žádosti Čekat na výsledky 2 hodnocení Odevzdávat 2 sady monitorovacích zpráv Podstupovat 2x více kontrol a monitorovacích návštěv

Analýza prostředí Teoretické propojení podpory komplementárních projektových aktivit mezi fondy a programy existuje Problematické naplnění deklarovaných vazeb v důsledku nastavení implementačních mechanismů

Případ Vsetín A) Linie životní prostřední C2ENET, INTERREG IIIB, příprava projektů Čistá Bečva – ISPA Logistické centrum –OP Infrastruktura B) Linie Ekonomický rozvoj Podnikatelský inkubátor – OPPP Prosperita Lidské zdroje – EVENTUR, CC Region, PHARE 2003 Průmyslová zóna Bobrky, PHARE

Modelové typy IP Komplexní revitalizace měst Vzdělávací infrastruktura VT a podnikatelské parky a podnikatelské inkubátory Rozvoj CR v turistických destinacích Komplexní rozvoj postižených území Integrované dopravní a záchranné systémy Informační a komunikační technologie Ostatní

Závěry Integrované projekty jsou pro města výhodná, nižší nároky na administraci projektů Začlenění do IOP Důležitá role komunikace s partnery a občany (eliminace rizik) ve velkých projektech

Typické projekty měst Obnova městských center Rozvojové póly mimo městské centrum Technologické parky a vzdělávací centra (spíše spolupráce s partnery) Komplexní produkty Cestovního ruchu Koncepty „Chytré administrativy“ s využitím IT

Děkuji za pozornost Zdeněk Hušek, MEPCO 731 44 55 52, zdenek.husek@mepco.cz