Trávicí soustava tercie
Funkce Příjem potravy Trávení potravy Vstřebávání látek Odstranění nestravitelných zbytků
Trávení Mechanické zpracování potravy Chemické zpracování potravy rozmělnění, rozžvýkání, polykání, stahy svalů žaludku a střev Chemické zpracování potravy působení enzymů štěpení složek potravy ( bílkovin, cukrů a tuků)na jednodušší látky Ptyalin – sliny, štěpení škrobu a cukrů Pepsin – žaludek, štěpení bílkovin Žluč – játra, štěpení tuků
Trávicí soustavu tvoří
Dutina ústní Funkce příjem potravy chuťová čidla mechanické zpracování (zuby) promíchání (jazyk) zvlhčení (sliny)
Chrup Nejtvrdší orgán lidského těla Podle tvaru a funkce je dělíme na: Napište podle učebnice rozdíly v mléčném a stálém chrupu.
Stavba zubu
Paradontóza, zubní kaz
Hltan, jícen Hltan - obsahuje hladkou svalovinu, která při polknutí vtlačí sousto do jícnu Jícen- peristaltika může probíhat nejen směrem do žaludku, ale v nouzi i opačně (při zvracení)
Žaludek Kapacita 1-2 litry Funkce: : skladování potravy, její promíchání a zahájení trávení pomocí žaludeční šťávy HCl, pepsin, mucin Vyměšování je řízeno chemicky a nervově
Tenké střevo Trávení a vstřebávání živin Dlouhé 3-5 m Na povrchu jsou klky
Slinivka břišní Dokončení štěpení bílkovin, cukrů a tuků Žláza ústící do dvanáctníku (část tenkého střeva)
Játra největší žláza těla Funkce: a) příjem živin a jejich zpracování a skladování (glykogen, tuk...) nebo vyslání do krevního oběhu b) odbourávání některých toxinů (alkohol ap.) c) tvorba žluči
Slepé střevo Červovitý výběžek Mízní tkáně, které se mohou zanítit V pravé jámě kyčelní
Tlusté střevo Funkce: a) vstřebávání vody (hlavní funkce) a některých solí b) úprava zbytků pomocí střevních bakterií c) tvorba některých vitaminů (např. vitamin B12 a vitamin K) Dochází k zahuštění obsahu, vytváří se stolice
Vitámíny