Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Advertisements

PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
¨-4-.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Srovnávací a vědomostní test
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Výlet do české literatury
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
František Ladislav Čelakovský
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Český jazyk a literatura
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
VY_32_INOVACE_47_NE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Základní literární pojmy opakování.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_273_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Petr Bezruč NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.4 Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9. třída Číslo projektu:
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Jan Neruda - dílo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Jan Neruda Open Presentation.
Naturalismus v české literatuře
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Májovci.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_271_ČJ8
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Sociální balady Označení OP VK (III/2) – Čj/6 - 25 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

PETR BEZRUČ JIŘÍ WOLKER JAN NERUDA SOCIÁLNÍ BALADY PETR BEZRUČ JIŘÍ WOLKER JAN NERUDA

PETR BEZRUČ (1867 – 1958) český básník SLEZSKÉ PÍSNĚ

SLEZSKÉ PÍSNĚ autorova jediná básnická sbírka vznikala téměř 50 let básně s národní a sociální tematikou některé básně z této sbírky zhudebnil a nazpíval písničkář Jarek Nohavica Maryčka Magdónova – Maryčka je sirotek (otec byl opilec, který se zabil při návratu z hospody). Maryčka se stará o mladší sourozence. Jednou ji při krádeži dříví chytí Hochfelder, který ji udá. Když ji odvádí strážník do „Frydku“, spáchá sebevraždu skokem ze skály do řeky Ostravice. Kantor Halfar – příběh učitele, který nechtěl učit polsky (neposlouchal nadřízené, proto nemohl dostat placené učitelské místo), jeho děvče si našlo jiného, on se dal na pití, bezvýchodná situace ho dohnala k sebevraždě (oběsil se)

JIŘÍ WOLKER (1900 – 1924) HOST DO DOMU TĚŽKÁ HODINA český básník, představitel tzv. proletářské poezie HOST DO DOMU TĚŽKÁ HODINA

TĚŽKÁ HODINA autorova nejvýznamnější sbírka rozvinul zde sociální baladu (člověk bojuje proti sociálním problémům) balady se odehrávají v městském prostředí, líčí zde špatné sociální poměry Balada o snu - hlavní hrdinové Jan a Marie jsou představitelé dělnictva, Jan chce uskutečnit svůj sen o lepší společnosti, což, podle něj, půjde pouze revoluční cestou Balada o očích topičových - Antonín je topič v elektrárně, po letech oslepne a zemře, ale žije dál ve své práci Balada o nenarozeném dítěti - milenci nemohou mít z finančních důvodů dítě

JAN NERUDA (1834 – 1891) BALADY A ROMANCE významný český básník, prozaik, novinář, dramatik, literární a divadelní kritik a vůdčí osobnost generace májovců BALADY A ROMANCE

BALADY A ROMANCE spolu s Erbenovou Kyticí nejvýznamnější česká epická sbírka 19. století sbírka poprvé vyšla v roce 1883 sbírka se skládá z 18 básní název básně vždy začíná slovem "balada" nebo "romance", ačkoli se o daný žánr poezie jedná pouze někdy klade veliký důraz na křesťanství (vystupuje Panna Marie, Ježíš), legendy, národní historii (Karel IV., Karel Havlíček), lidové tradice a problematikou dobra a zla objevuje se téma vztahů mezi matkou a synem

Balada o duši Karla Borovského Balada o svatbě v Kanaánu BALADY A ROMANCE Balada pašijová - Satan přináší Bohu svou žalobu. Nestačí mu Ježíšova oběť za spasení celého lidstva, požaduje víc. Andělé tedy Ježíšovi přidávají další utrpení. Nakonec Satan požaduje muka největší - aby Ježíš viděl, jak jeho matka lká pod křížem. Balada horská - Dítě se ptá babičky, jak vyléčit nemocného. Poradí mu, že jitrocelem a jahodníkem. Dítě byliny natrhá a snaží se vyléčit ukřižovaného Ježíše. Balada dětská - Pro nemocné dítě, jehož matka usnula, si přišla smrtka. Dítě nejprve nechtělo odejít, avšak nakonec matku přece opustilo. Balada česká - Rytíř Paleček potká lesní ženy. Jedna z nich, Vesna, mu je ochotna splnit jedno přání. Paleček si přeje, aby se mohl probudit každý rok na jaře, když je příroda nejkrásnější. Vždy pouze na osm dní. Romance o Černém jezeře Romance o Karlu IV. - Králi nechutnalo české víno. Kritizoval jej a přirovnával k českému národu. Nakonec mu však zachutnalo a i český národ si oblíbil. Romance o jaře 1848 - Autor popisuje změny v chování společnosti během uvolnění režimu v revolučním roce. Balada italská Romance helgolandská Balada zimní - Čaroděj osvobodil tři muže z šibenice. Na oplátku pro něj mají sehnat polštář, víno a chléb. Druhého dne jsou všichni čtyři nalezeni mrtví. Balada stará Balada tříkrálová - Tři králové se chtěli po narození vnutit Ježíšovi. Ten jim odvětil, že až ho budou popravovat, nepřijde žádný z nich. Romance štědrovečerní - Sv. Petrovi ze zdá, že je spolu s celou vesnicí u zrození Páně. Nejhezčí dívka ze vsi líbá Ježíška a Petr se velmi zlobí, když Panna Maria nezakročí. Balada májová - Mladá dívka prosí svatou Petronilu, aby jí našla chlapce. Je jí jedno jakého, jen aby nebyl zrzavý. Když panna najde právě zrzka, dívka jej ráda přijímá. Balada rajská - Svatá Alžběta je patronkou věrných žen. Je však smutná, protože za pět set let nenašla jedinou. Balada o duši Karla Borovského Balada o polce Balada o svatbě v Kanaánu

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Bezru%C4%8D http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Wolker http://www.knihovnaslany.cz/kalendarium/2008/12/kalendarium-leden/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Neruda https://cs.wikipedia.org/wiki/Slezsk%C3%A9_p%C3%ADsn%C4%9B https://cs.wikipedia.org/wiki/Balady_a_romance