Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vznik českého státu.
Přemysl Otakar I..
Český stát v raném středověku
Přemysl Otakar I..
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Sázavský Klášter.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Bořivoj II..
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Středověk v českých zemích
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Mgr. Michaela Psíková.
Vratislav II Petr Mrkvička.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Kníže Jaromír Přemyslovec
Dějepis Raný středověk 2.
Spytihněv II..
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
První přemyslovští králové
o králi Přemyslu Otakaru II.
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Počátky Svaté říše římské
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Boleslav II. Pobožný a jeho synové každý obrázek je označen internetovou adresou a slouží při výuce žáků 4. tříd Základní školy.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Počátky českého státu v stol.
Český stát za prvních Přemyslovců
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vláda přemyslovských knížat
Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Název vzdělávacího materiálu
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Křesťanství a středověká Evropa
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
zpracovaný v rámci projektu
České země- 11.století Patricie Knoppová 2.B.
Transkript prezentace:

Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření 29.11.2012 Ročník První Stručný obsah Mocenský boj mezi Přemyslovci oslabil pozici českých zemí v Evropě Způsob využití Výklad nové látky, opakování učiva Autor Dana Rambousková Kód VY_32_INOVACE_18_DRAM20 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Jaromírova vláda Teprve na podzim 1004 se mohl Jaromír ujmout vlády. Od římskoněmeckého krále Jindřicha II. přijal Čechy v léno a v dalších letech podporoval Říši v bojích s Boleslavem Chrabrým.  Morava během Jaromírovy slabé vlády k Čechám nepatřila. Na jaře 1012 se zmocnil vlády v Čechách nejmladší z bratrů, Oldřich. Jaromír utekl zase k Jindřichovi II., ale ten ho uvěznil v Utrechtu. Tam Jaromír strávil téměř 21 let.

Kníže Oldřich Oldřich se narodil kolem roku 975 a zemřel 9.listopadu 1034.  Byl mladší než Boleslav Ryšavý a Jaromír a vlády v Čechách se zmocnil na jaře r. 1012. Oldřich se stal českým knížetem v letech 1012 až 1033 a potom ještě v r. 1034. Oldřich byl ženatý, jeho 1. manželství s Jutou bylo bezdětné, se 2.ženou Boženou měl syna Břetislava.

Samostatná práce žáků Znáte příběh o Oldřichovi a Boženě? Ve které literární památce je obsažen? Zjistěte podrobnější informace o knížatech Oldřichovi a Jaromírovi, polském králi Boleslavu Chrabrém i o německých panovnících Jindřichovi II. a Konrádovi II., abyste lépe porozuměli jejich jednáním.

Oldřichova vláda Oldřich sesadil svého bratra Jaromíra a odstranil Jaromírovy stoupence (2. vraždění Vršovců r. 1004). Opíral se o hradskou soustavu, získal daně a poplatky. Po smrti Boleslava Chrabrého (1025) polský stát upadal, a tak Oldřich získal od Poláků zpět Moravu . V zahraniční politice byl spojencem Říše, Jindřicha II. (do r.1024) a Konráda II., ale přesto si Oldřich v mnoha směrech počínal nezávisleji, než se líbilo římskoněmeckým panovníkům.

Samostatná práce žáků Byl bratrovražedný boj o moc problémem pouze Přemyslovců, nebo to byla možná cesta k trůnu i u jiných evropských feudálů? Zjistěte, kdo spravoval Moravu od rozpadu Velké Moravy až do počátku vlády Břetislava I.

Oldřich obviněn z úkladů proti Říši Když v říjnu 1012 přijal Oldřich od německého krále Čechy v léno, zavázal se Jindřichovi také k poskytování vojenské pomoci. Ve sporech mezi německou říší a Boleslavem Chrabrým měl stát Oldřich na německé straně. Po smrti Boleslava Chrabrého (1025) se jeho synové přeli o trůn.  Nejstarší syn Měšek II. koncem roku 1031 uprchl k Oldřichovi do Čech. Oldřichovi způsobil problémy.

Oldřich opět knížetem V nastalé situaci se Oldřich nezachoval podle představ nového německého císaře Konráda II., a tak byl odsouzen k vyhnanství do Bavorska. Čechy zatím spravoval Oldřichův syn Břetislav. Na jaře 1034 byl v říši vězněný Oldřich náhle Konrádem omilostněn a mohl se vrátit do Čech. Ale o vládu se musel podělit s Jaromírem, kterého Konrád rovněž propustil z utrechtského vězení.  Hned po návratu do Čech dal Oldřich Jaromíra oslepit a uvěznit a Břetislava vyhnat ze země. Oldřich však 9. listopadu 1034 zemřel.

Konec sporů mezi bratry Jaromír se dostal na český knížecí stolec celkem třikrát: poprvé krátce v r. 1003, podruhé v letech 1004 – 1012 a potřetí v letech 1033 – 1035. Podzim r. 1034 – asi 60tiletý vykastrovaný  a oslepený Jaromír se vzdal vlády a moc v Čechách získal Oldřichův syn Břetislav I. zvaný český Achilles. Vyvedl zemi z krize. Roku 1032 byl založen Sázavský klášter.

Opakování Proč se v průběhu zhruba 30 let na českém stolci vystřídalo tolik panovníků? Jakou roli při stabilizaci poměrů v Čechách sehrál kníže Oldřich? Jak v té době zasahovali do českých poměrů římskoněmečtí císařové? Jak rozumíte pojmu český Achilles?

ZDROJE Beneš,Z.: Dějiny středověku, nakl. Práce 2001 Beneš,Z. – Petráň,J.: České dějiny 1, nakladatelství Práce 1997