Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STAROVĚKÉ ŘECKO.
431 – 404 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Alexandr Makedonský (I)
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Říše Alexandra Velikého.
Helénistické období.
Sparta.
Makedonská říše (301) BC.
Řecko - Perské války kolem 500 př. n. l. byli řecké městské státy v Malé Asii ovládnuty Perskou říší krále Dárea I. proti perské nadvládě vypuklo neúspěšné.

Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Řecko-perské války 6. ročník.
Alexandr Veliký Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Helénské období Petr Machala.
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období.
Říše Alexandra Makedonského
Makedonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Helénistické období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o helénistickém období starověkého.
Výboje Alexandra Makedonského
Makedonská nadvláda.
Alexandr Makedonský = Veliký
Antické Řecko – Makedonské a helénské období
Dějepis Starověké Řecko 1.
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
Alexandr Makedonský (II)
Říše Chetitů.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Makedonská říše Název sady: Staroorientální státy a.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

ŘECKÉ DĚJINY.
Téma: ŘECKO 8, HELÉNOSTICKÉ STÁTY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: říše Seleukovců, ptolemaiovský Egypt a antigonovská Makedonie Škola: ZŠ Náklo.
Alexandr Makedonský Nejslavnější osobnost starověku.
Antické Řecko (doba železná) uč. str Formování městských států (archaické období 8. – 6. stol.př.n.l.) osídlení v údolích mezi horami – nevznikl.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_241.DEJ.01 Starověké Řecko.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Starověké Řecko – Války Řeků za svobodu DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tažení Alexandra Velikého
Starověký řím 6. ročník NG.
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Císařství Napoleona I..
Alexandr Veliký Aleš Mučka.
ŘECKO - PERSKÉ VÁLKY (5. stol. př. n. l.).
Název školy: Zš a MŠ Březno
MAKEDONIE I. Makedonská nadvláda.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Alexandr Makedonský (Veliký)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Alexandr Veliký a diadochové
OBDOBÍ PO PERSKÝCH VÁLKÁCH
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA AFRIKA.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10-35_Peloponéská válka a nástup Makedonie Číslo.
Říše Alexandra Velikého.
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Transkript prezentace:

Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka 2. Po které válce získala převahu v Řecku? 3. Kdo v této válce bojoval? 4. Na čí straně bojovala Makedonie? ŘEŠENÍ: 1. sever Řecka 2. Peloponéská válka 3. Sparta (Peloponéský spolek) X Atény (námořní spolek) 4. Sparta

MAKEDONIE a ALEXANDR VELIKÝ 1.

Po Peloponéské válce získává převahu na úkor poražených Atén i vítězné, ale oslabené Sparty MAKEDONIE 2.

Práce s učebnicí: (s. 86 - 87) 1) Jak se Makedonie lišila od ostatních řeckých států? 2) S čím obchodovali? 3) Jak se jmenoval otec Alexandra? 4) Koho porazil Filip Makedonský v bitvě u Chaironeie (338 př. n. l.)? 5) Co udělal Filip pro to, aby si upevnil svá vítězství a nadvládu nad Řeckem? 6) Jak zemřel Filip Makedenský?

FILIP MAKEDONSKÝ Makedonie byla královstvím (sever Řecka). Silná armáda (bojové jednotky = falanga). Ovládl Řecko (bitva u Chaironeie) Připravuje tažení do Persie. Ale zavražděn na svatbě své dcery.

Alexandr Makedonský Veliký (336 – 323 př.n.l.) Měl vynikající vzdělání – řecký učenec Aristoteles. Výborný voják, geniální vojevůdce. Nastoupil ve 20 letech. Porazil Persii – bitva u Gaugamél. Obsadil Egypt (přístav Alexandrie – knihovna, maják), stal se faraonem. Dostal se až do Indie. Zemřel v Babyloně (33 let).

Alexandrovo tažení a nejslavnější bitvy 4.

Říše Alexandra Velikého Makedonského 5.

Vytvořil obrovskou říši, po jeho smrti se rozpadla a později se stala součástí Římské říše ! Helénistická kultura Vznikla vzájemným působením řeckých a východních kultur.

Rozdělení říše po Alexanderově smrti na tři samostatné celky (v Egyptě nastupuje dynastie Ptolemaiovců) 6.

7. Alexandr (na koni Bukefalovi) a perský král Dareiros III. v bitvě u Gaugamél r.331 př.n.l. (freska z Pompejí) 8.

Zajímavosti: Kůň Bukefalos. Alexander : „Dám ti cokoliv, co chceš.“  Diogenes : „Ustup mi ze slunce.“ Alexander : „Kdybych nebyl Alexandrem, chtěl bych být Diogenem.“ Gordický uzel - ovládnutí Asie – Alexandr ho jednoduše rozsekl. 9. 10.

Přehled zdrojů a odkazů TEXT - Tato prezentace slouží jako osnova k výkladu vyučujícího a podklad pro zápis žáků. Není-li uvedeno jinak, je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: UČEBNICE Fraus – Dějepis pro 6.ročník V.Michovský „Pravěk a starověk pro ZŠ“, SPN 1. a 2. díl J.Rulf, V.Válková „Pravěk a starověk pro 6.ročník ZŠ“, SPN OBRÁZKY http://atenaspalace.com/paquetes.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Filip_II._Makedonsk%C3%BD http://junko21.blog.cz/0611/alexandr-veliky-pokracovani http://www.uncp.edu/home/rwb/lecture_med_civ.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Hel%C3%A9nismus http://www.celemvzad.cz/clanek/bitva-u-gaugamel/?cislo=11 http://philosophy.gr/hellinistic/cynics.htm http://ninimemory.blogspot.cz/2009/11/nas-gordicky-uzel-jak-rozseknout.html