Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
10. Slovenská demografická konferencia
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
ohroženým domácím násilím
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Středisko integrace menšin Opava Husova
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Stalking z pohledu psychologa PhDr. Marie Štorková.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Bagatelní kriminalita Domácí násilí Stalking Sexuální násilí Seminář - ÚPV PSP Evropský den obětí zločinu.
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Stalking v policejní praxi Odborná konference Praha por. Bc. Andrea Kornetová 4. odd. OK ÚO SKPV MŘP Brno-město NEBEZPEČNÉ PRONÁSLEDOVÁNÍ -
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Kraje pro bezpečný internet Pracovní setkání, ZSMV Hotel Solenice Tomáš Marek, koordinátor KPBI, Krajský úřad Plzeňského kraje.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Manuál pro obce k zákonu o právu shromažďovacím. Proč? K dispozici není žádný kvalitní komentář k zákonu č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, který.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Stalking Jak zlepšit pomoc obětem?
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Místní plán inkluze + OP VVV
Sociální práce s rodinou 4
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Rámcová směrnice pro vodní politiku ES (WFD) Patrick de Visscher Ministerstvo Dopravy a Vody Ředitelství – Národní rada pro vodu Notes.
POZNÁMKY KE STALKINGU NA ZÁKLADĚ ZKUŠENOSTÍ Z PRAXE ZPRACOVALA mjr. Mgr. Klára Zbořilová, Ph.D. říjen 2016.
Aktuální otázky stalkingu z pohledu teorie a praxe
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Lehké nebo závažné DN? © L. Čírtková, 2016.
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Ing. Stanislava Správková
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Michaela Borovanská, Jana Malíková
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu? ©L. Čírtková, 2016

V poradnách pro oběti častá klientela (14,5 % v roce 2015,15 %2016) z toho oznámeno P ČR: 63% (73% v roce 2016) Oběti do poraden, protože nespokojeny s postupem policie. Oběti se neobrací na policii, protože nevěří, že se jim dostane pomoci.

V poradnách pro oběti hlavní problémy obětí: strach ze známého pronásledovatele (ex partner, umanutý ctitel), protože nemohou ovlivnit CH pronásledovatele - změna bydliště, zaměstnání, volnočasových aktivit….. 2. rozčarování z postupu P ČR (TO není přijato, případ je přehodnocen jako přestupek)

Výskyt stalkingu Oficiální údaje P ČR 2015 zjištěno/oznámeno: 487 případů ukončeno v prověřování: 373 (cca 80%) Stejný trend i v roce 2016 Studie: oznamují spíše ženy, oznamovány jsou spíše subj. těžké případy→ přesto propadnou sítem - různé důvody ! Riziko: když policie „bagatelizuje“ případ, je P na koni !

Trendy do budoucna Dle studií: V populaci klesají vztahové schopnosti Fatální atrakce špatně definovaných vztahů Stalking technicky vzato snazší – sociální sítě a kybernásilí FACIT: větší výskyt jevu, P i O bude přibývat

Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu? Pro oběti je prioritou stopnout stalking, nikoli kriminalizace P! Jak lze stopnout problematické chování stalkera?

Strategie limitování stalkingu stalking je poruchou vztahů – tedy oba aktéři „správné chování O“ zejména u ex a některých umanutých ctitelů opatření vůči stalkerovi ze strany vtaženého okolí (např. rodina, zaměstnavatel) právní a třesně právní (viz další vystoupení) psychologická, terapeutická intervence Nutný je koordinovaný postup, ale sladění v praxi moc nefunguje, zatím spíše roztříštěné, někdy protichůdné –šikovný stalker manipuluje terapeuty, úřady….viz instrumentalizace dětí v expartner stalkingu

Důležitá poznámka - Aktuální výzkumy Pachatelé stalkingu (EU) DRE3ING 2013 Skutečně duševně chorých je málo = uklidnění??? 90% pachatelů netrpí klinicky relevantními symptomy/tj. není vážně duševně narušeno. Je třeba varovat před nekritickým ukládáním „psychoterapií“. NEFUNGUJÍ! Je třeba reagovat primárně trestněprávními nástroji.

Komentář Z toho lze usuzovat, že principy účinné strategie vůči pronásledovateli tvoří: (na pronásledovatele, kteří netrpí duševní poruchou by měly platit) rychlá „razantní“ reakce ( NO GO) z pozice autority/ úřadu intervence starosty v případě umanutého staršího ctitele nabídka pomoci

Co je třeba zlepšit? Legislativa je nastavena dobře, není třeba změn. Je třeba zlepšit postupy praxe.

Co je třeba zlepšit? První kontakt/ Brát O vážně, zprostředkování O do poraden Vyhodnocování nebezpečnosti případu u P ČR vytvořit metodiku a sjednotit tak postupy policie v ČR (min. praktická kritéria: délka trvání, verzatilita, vyhrůžky…) Rozhovor „autority“ s ohrožovatelem ??? (P ČR –policejní psychologové, soudce/ soudní úředník i u civilního soudu, jiná místní autorita dle okolností případu např. PMS)

závěr POTŘEBUJEME: vzdělávání, metodiku posuzování závažnosti stalkingu pro P ČR, risk assessment nástroje pro experty/znalce, rozhovor s ohrožovatelem jako specifický nástroj, který se využívá na různých místech U duševně nemocných stalkerů nutná větší obezřetnost, interdisciplinární spolupráce! Kontrola rizik neznamená 100% eliminaci tragických konců nebezpečného pronásledování – jsou atypické případy!! Student práv

Děkuji za pozornost.