ENOLOGICKÝ VLIV TANINŮ TVORBA KOMPLEXŮ S ANTOKYANY (stabilizace barvy) VLIV NA ORGANOLEPTICKOU KVALITU VÍNA ODSTRANĚNÍ BÍLKOVIN (finalizace) ÚČINNÝ ANTIOXIDANT A ANTIOXIDASA VLIV NA REDOX POTENCIAL VAZBA THIOLŮ (organosirné směsi, které způsobují cizí pachy) ČÍŘÍCÍ EFEKT (prevece “sunstruck” (poškození světlem)) CHELACE KOVŮ (prevence měďnatých zákalů) ANTIBAKTERIÁLNÍ EFEKT
původ, organoleptické vlastnosti, aplikace ENARTIS TANINY původ, organoleptické vlastnosti, aplikace roztok 2 g/l PODSTATA ČINNOSTI TANNIN BARVA VŮNĚ CHUŤ Čerstvá kůže Kandovaná třešeň Dřevo Structura Astringence Hořkost Acidita-Hořkost TANENOL ROUGE Směs Red Žlutá STABILIZACE BARVY TANENOL BLANC Galický tanin Červená Žlutý okr Květ čeného bezu ANTIOXIDASOVÁ A ANTIOXIDAČNÍ FUNKCE TANENOL CLAR Elagický tanin Červená Žlutý okr Opálené dřevo Zelené dřevo ČÍRENÍ Červená Hnědá TANENOL RICH Směs Jemné dřevo Vanilka Lékořice STABILIZACE BARVY ORGANOLEPTICKÝ EFEKT
původ, organoleptické vlastnosti, aplikace ENARTIS TANINY původ, organoleptické vlastnosti, aplikace roztok 2 g/l PODSTATA ČINNOSTI TANIN BARVA VŮNĚ CHUŤ Struktura Astringence Hořkost Červená Žlutá Ovoce - Karamel Zelený čaj STABILIZACE BARVY ČÍŘENÍ- ZRÁNÍ TANENOL UVA Hrozen-semínka Červená Žlutá Hrozen – Čaj - Seno ORGANOLEPTICKÝ EFEKT TANENOL SKIN Hrozen-slupka TANENOL ÉLEVAGE dub Červená Žlutá Dřevo - Dub Vanilka - Anýz Lékořice ORGANOLEPTICKÝ EFEKT TANENOL COEUR DE CHÊNE dub Jemné dřevo Vanilka Lékořice ORGANOLEPTICKÝ EFEKT Červená Hnědá Červená Hnědá TANENOL ELEGANCE Hrozen-semínka Hrozen– Čaj - Seno ORGANOLEPTICKÝ EFEKT Červená Hnědá STABILIZACE BARVY ČÍŘENÍ- ZRÁNÍ TANENOL FRUITAN Hrozen-slupka Ovoce - Karamel Zelený čaj
Pravidla pro dobrou výživu 90 % z FAN je zkonzumován v první části kvašení ( když vznikla 3 % alkoholu) NH4 je velmi rychle absorbován ale je to hlavní příčina vady nebo nedostatku FAN neboNH4 Amino kyseliny jsou důležité, jestliže je obsaženo odpovídající množství kyslíku pro FML druhy kvasinek: některé druhy(kmeny) konzumují více než jiné a zabraňují FML mastné kyseliny&steroly: je důležité přidat mezi 1/3 a ½ fermentace (s kyslíkem) a je to také dobré pro malolactické baktrie organické kyseliny: první přidání udělat do moštu (s pH.>3,6)
Dvě různé situace: bílý a růžový mošt stav moštu kontrolní body,hodnoty doporučení kalný mošt bohatý na dusík 100 < NTU < 200 FAN > 200 Inoculation: THYAMIN (SOME AMINO ACIDS) 1/2 A.F.: DAP - AA - STEROL – FATTY ACIDS kalný mošt chudý na dusík FAN < 200 Inoculation: THYAMIN – DAP – AMINO ACIDS čistý mošt, chudý na dusík 100 < NTU červený mošt mošt bohatý na dusík FAN > 200 Inoculation: THYAMIN (SOME AMINO ACIDS) 1/2 A.F.: DAP - AA - STEROL – FATTY ACIDS mošt chudý na dusík FAN < 200 Inoculation: THYAMIN – DAP – AMINO ACIDS
Enartis přípravky pro fermentaci Produkt Složení Kdy přidat SUPERVIT SUPERVIT FLO Thyamin Ammonium Salts (DAP) INOCULATION NUTRIFERM START DAP Cellulose NUTRIFERM SPECIAL Inactivated yeasts + AA NUTRIFERM ADVANCED Inactivated yeasts v polovině kvašení
Naše doporučení pro výživu KDY TURBIDITA (NTU) START AF Polovina AF 300 Supervit Supervit FLO Nutriferm start Nutriferm advance Nutriferm advance Thiamine Supervit 20 g/hL 20 g/hL 150 Nutriferm special Nutriferm advance Nutriferm special Nutriferm advance FAN (mg/L) 20 g/hL 20 g/hL 20 g/hL 20 g/hL 200 400
ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ 4/b° krok: (OKYSLIČENÍ): O2 10 – 15 mg/l/den 5/a° krok: TANENOL 1° krok (ACIDIFICATION): Organické kyseliny 2° krok: TANENOL / SURLì 3° krok (výživa): SUPERVIT - NUTRIFERM START -SPECIAL 5/b° krok (OKYSLIČENÍ): O2 4 – 6 mg/l/den 4/a° krok (výživa): NUTRIFERM ADVANCE