Mýty o znásilnění Kdo je provokující oběť u TČ znásilnění?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie
Domácí násilí z pohledu teorie
V ÝVOJ ŠIKANOVÁNÍ A SPOKOJENOSTI ŽÁKŮ SE VZTAHY V TŘÍDNÍM KOLEKTIVU V PRŮBĚHU ZÁKLADNÍ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY – TŘÍDY S AKTUÁLNĚ PROBÍHAJÍCÍ ŠIKANOU PhDr. Pavel.
TRANSFORMACE. Transformace mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy mezi ovládnutím situace a rezignací na problémy nepružná organizace nepružná.
Modální slovesa a jejich opisné tvary
Chetitské trestní právo
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Zásady pozorování a vyjednávání
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
PROŽÍVÁNÍ OBĚTÍ JEDNÁNÍ S OBĚŤMI
Vliv šikanování ve třídě na socializaci jednotlivých žáků Pavel Letý Pedagogicko – psychologická poradna Nový Jičín 2009.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
BAREVNÉ PRAVDY.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
BogyLoko 11-IV-15, 16:35 Hudba: Berlin – Take My Breath Way.
Jsme rozdílní II. Petr Machala. Nikdo z nás si nemohl vybrat, kdy, kde a komu se narodí. DISKRIMINACE.
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Judita Vedlová. Definováno v trestním zákoně §199.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Tělesné sebepojetí.
Terorismus Petr Machala.
Sociální patologie SCPT SCPA
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Bagatelní kriminalita Domácí násilí Stalking Sexuální násilí Seminář - ÚPV PSP Evropský den obětí zločinu.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Profilování pachatelů trestných činů Barbora Hynková Učo
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Sexuální zneužívání mentálně handicapovaných, specifika průběhu a reakce obětí PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ, PSYCHOLOG, PSYCHOTERAPEUT „OBĚTI SEXUÁLNÍHO NÁSILÍ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
Úskalí viktimologických expertíz © L. Čírtková,
Dopad minimální a lehké sluchové vady na děti. The Impact of Minimal and Mild Hearing Loss on Children Anne Marie Tharpe Nashville, Tennessee, USA.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
SEXUÁLNÍ, DOMÁCÍ NÁSILÍ A ZNEUŽÍVÁNÍ E-Synergie Práce policejního psychologa (Mgr. Martina Velikovská, vedoucí Odboru psychologických služeb Krajského.
Co potřebují oběti znásilnění?
Dobrý kurz první pomoci
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Co potřebují oběti znásilnění ?
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Déjà - vu Tematická oblast
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
POZNÁMKY KE STALKINGU NA ZÁKLADĚ ZKUŠENOSTÍ Z PRAXE ZPRACOVALA mjr. Mgr. Klára Zbořilová, Ph.D. říjen 2016.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Lehké nebo závažné DN? © L. Čírtková, 2016.
seminář Teorie a metodiky výchovy
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
Úvod do matematické analýzy - pokračování 3
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Etiketa pro firmu a úřad
Transkript prezentace:

Mýty o znásilnění Kdo je provokující oběť u TČ znásilnění? © L. Čírtková 2014

Úvod Odpověď studentky PF (únor 2014) : Typické MÝTY o znásilnění! Provokující oběť u znásilnění, je např. žena, která jde sama v noci parkem, vyprovokuje pachatele krátkou sukní, tak že v něm vzbudí touhu, podcení nebezpečí, např. se nechá doprovodit domů neznámým mužem. Typické MÝTY o znásilnění!

Jak fungují mýty o znásilnění Mýty jsou zakořeněné představy, které ovlivňují posuzování živých případů. Mýty → přitěžující okolnosti pro oběti Mýty → polehčující okolnosti pro pachatele Mýty generují „podezřelé“ oběti znásilnění, protože a priori poškozují věrohodnost oběti.

1. Mýtus o atraktivitě oběti Atraktivní ženy jsou častěji O znásilnění. Důsledek: staré/handicapované ženy mlčí Neatraktivní O mají větší problémy s věrohodností („tu by přece nikdo neznásilnil, ta si to musela vymyslet, ta by mohla být ráda, kdyby se jí to přihodilo….“) P zůstávají nepotrestáni

2. Mýtus o nulové újmě „No Harm was done“ Mýtus dělí ženy na slušné a neslušné (good and bad girls). příklad žena, která měla více sexuálních partnerů, je málo důstojná a ztrácí právo na své sebeurčení v sexuální oblasti…. prostitutka nemůže být znásilněna, žádná škoda jí nevznikla

3.Mýtus o možnosti oběti se ubránit „She wanted it“ když žena nechce, nemůže být znásilněna… V praxi se tento mýtus uplatňuje v případech: když oběti chybí zranění svědčící pro její odpor když pachatel nepoužil/ nehrozil žádnou zbraní. Když se O nebrání jak lvice, tak to vlastně chtěla Fischer a Riedesser (2009): znásilnění je „akt převálcování“ → paradoxy primární viktimizace

4.Mýtus o riskantním chování oběti „She deserved it“ Příklady lehkomyslného, riskantního chování: Dala se s neznámým mužem do řeči Šla na rande s mužem z internetové seznamky Šla sama v noci ulicí, parkem, stála na zastávce autobusu atd. Nechala se doprovodit z firemního večírku alkoholizovaným kolegou Victim-precipitated rape (Carrabine et al. 2009) : v justici nejvíce zakořeněný mýtus DNES: CHYBA zpětného úsudku

5. Specifické ψ mýty Mýtus o správné oběti znásilnění Na ženě, která byla skutečně znásilněna, je na první pohled patrné, co zažila. Je evidentně traumatizovaná a hned vypráví, co se jí stalo. DNES: reakce na viktimizaci jsou individuální DNES: nelineární průběhy viktimizace

5. Specifické ψ mýty Mýtus o rozdílných dopadech znásilnění, kterého se dopustí známý a neznámý pachatel Podle něj utrpí oběť větší trauma, když je znásilněna neznámým, cizím mužem. Znásilnění partnerem, sousedem, kolegou v práci či partnerem tolik nebolí. DNES: dle výzkumů neplatí

Kdo je provokující obětí u TČ znásilnění? Dle mýtů O provokuje: oblečením, rtěnkou atp. O se chce líbit, ne být znásilněna riskantním chováním jde sama, koketuje... Jinak běžné aktivity Provokace zahrnuje ZÁMĚR ublížit/zasáhnout na citlivém místě! Provokující oběti skutečně existují, ale je otázkou, zda právě u trestného činu znásilnění!

Kdo je provokující obětí u TČ znásilnění? Provokující O se musí P dotknout/devalvovat/emocionalizovat, tedy pohnout ho k tomu, aby chtěl násilný sex, což původně nechtěl, neměl v úmyslu… ??Prototyp oběti, která vyprovokuje P, k tomu, aby ji znásilnil?? O zpochybňuje maskulinitu/mužskou roli/ identitu P Ve viktimologii 2 typy provokujících obětí: akutní konfliktní situace – O rozzuří P afektdelikt + chronické konflikty – vražda tyrana u DN

závěr 2 kontradikční úhly pohledu na O znásilnění ve společnosti: žena, která je znásilněna, je tak otřesena a zostuzena, že TČ právě proto oznámí žena, která je znásilněna, je tak otřesena a zostuzena, že právě proto TČ neoznámí Obě tvrzení mohou vystihovat realitu. Ale v praxi OČTŘ funguje spíše ...

Závěr opožděné oznámení zpochybňuje věrohodnost O Problémy spojené s mýty –OČTŘ: FUNGUJE první perspektiva opožděné oznámení zpochybňuje věrohodnost O absence pokusů o fyzickou sebeobranu/útěk komplikuje situaci O (strach, degradace, ponížení a ZZO jsou ignorovány – tj. zločin není zkoumán/rekonstruován očima oběti) dilema oběti a svědka Znásilněná osoba má 2 role. Od oběti se očekává, že bude traumatizovaná. Od svědka se očekává, že bude kontrolovaný, střízlivý. Když je žena věcným svědkem, riskuje, že „neprojde“ jako oběť. Když vystupuje dostatečně traumatizovaně, riskuje image hysterky a tudíž nevěrohodné svědkyně.

závěr Co je třeba změnit: nepodléhat chybě zpětného úsudku používat viktimologickou analýzu případu Tj. zkoumat/rekonstruovat zločin také očima oběti

závěr Co dělat? Edukace Viktimologické expertízy

závěr Děkuji za pozornost.