Spor o univerzália Realismus – universalia sunt ante rebus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stroj času Sojková Aneta.
Advertisements

Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha
Přírodní vědy v antickém Řecku
Kultura staroorientálních států v Mezopotámii
Sociální konstruktivismus
Filosofie a kultura Aristoteles.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Kultura na počátku novověku
Předpoklady a historické souvislosti
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Spor o univerzália Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Vymezení předmětu statika
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Literatura, architektura, výtvarné umění
Filosofie úvod do problému....
Od antiky ke středověku Od antického myšlení ke křesťanské kultuře  další změna otázky Co je svět? Jaké je místo člověka? Jak žít? Jak žít, abych byl.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
VET – středověk a novověk (po 18. století)
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Výkon, jednotka WATT Autor:Mgr.
Středověká filozofie - scholastika
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
Filosofie křesťanského středověku
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Středověká filosofie.
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 3 Empirismus, solipsismus a skepticismus.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Raná scholastika 10.
S POR O UNIVERZÁLIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_7.SV.05.
STŘEDOVĚK Křesťanství. ÚVOD Základy křesťanského pohledu na svět položili tzv. církevní otcové odtud tato první křesťanská perioda, čerpající z antiky.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
náboženství staré Číny a Japonska
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Celoškolní projekt 2014/2015 „Učíme se od profíků“
GO XIV S. LEM LEM.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Od antiky ke středověku
Sokratés, Platón, Aristotelés
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Francouzský materialismus I
Elektrické pole.
Transkript prezentace:

Spor o univerzália Realismus – universalia sunt ante rebus Anselm z Canterbury Nominalismus – universalia sunt in rebus Roscelinus univerzália jako řešení otázky pravého bytí – idee – smyslové věci? Obecné pojmy, věci – slova  ontologie – gnoselogie Konceptualismus - univerzália před (v boží existenci) - ve (podstata) - po (pojmy) (P. Abélard)

Arabská cesta arabské zprostředkování Aristotela (Ibn Rušd) hierarchický model vesmíru podle Aristotela

Tomáš Akvinský „důkazy boží existence“ kosmologický teleologický z pohybu (1. cesta) kauzální (2. cesta) z nahodilosti (3. cesta) teleologický z dokonalosti (4. cesta) z účelnosti vesmíru a organismů (5. cesta) 1225-1274

Cyklické pojetí času ve středověku zemědělské činnosti svátky a rituály spojení s jejich předky

Postupný přechod od „biblického času“ ke „kupeckému času“   mechanické hodiny čas se opět napřímil

Čas věčnost

Člověk a svět Mírou prostoru se mu stává vlastní tělo, nově tak naplňuje antické "mírou všech věcí je člověk", prostor zná především jako plochu, kterou vyjadřuje pomocí násobků částí lidského těla – stopa, palec, píď – nebo typickou činností – jitro, jako plocha, která se dá zorat za den. „Spatium“ znamenalo mezeru či vzdálenost, „locus“ zase místo zaujímané člověkem či tělesem, abstraktní prostor v této koncepci nevystupoval.

Epicykly I Hlavní myšlenkou v představách vesmíru byly soustředné sféry, které byly antickým dědictvím sahajícím minimálně k Aristotelovi.  

Epicykly II http://astro.unl.edu/naap/ssm/animations/ptolemaic.swf

Vertikalizace světa Zmíněnou vertikalizaci středověkého světa, kdy se jednotlivým příčkám žebříku vedoucímu z hlubin do nebe přisuzují i morální a hodnotové významy, postihuje i Dante ve své Božské komedii, ve které je dominantním pohybem vystupování nahoru či sestupování dolů.