LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DECHOVÁ CVIČENÍ.
Advertisements

Kmen - Měkkýši Třída- Hlavonožci.
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Dýchací soustava- mechanika dýchání
LIDSKÝ HLAS Hlasová hygiena.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Psychohygiena učitele
ČLOVĚK STAVBA TĚLA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
PLNÝ DECH.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Zvuková stránka jazyka
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
Autor výukového materiálu:
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Zpěvní hlasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Dýchání Kód VM:VY_52_INOVACE_09 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
Fonetika (fóné – hlas, zvuk lidské řeči)
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
46.1 Člověk – dýchací soustava
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Dýchací soustava.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Hlasová hygiena Prevence vzniku hlasových vad
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
Přípravná cvičení předchází výuce správné výslovnosti
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Kultura mluveného projevu – prezentace.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Vznik hlasu Radan Havlík AUDIO-Fon centr Brno. Základní podmínka vzniku hlasu Anatomické a funkční propojení 3 systémů: Anatomické a funkční propojení.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Plíce * Jsou párovým orgánem
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
TECHNIKA PRSA – ČINNOST HORNÍCH KONČETIN DÝCHÁNÍ
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
LJP Mluvidla 3.část - artikulační ústrojí
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
LJP Mluvidla 2. část – hlasové ústrojí
anatomie a fyziologie mluvních orgánů
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_NAŠE TĚLO
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.
Transkript prezentace:

LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika

Obsah: 1. Mluvený projev a přednes - význam předmětu pro studenty oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika 2. Mluvidla 3. Ústrojí dechové 4. Typy dýchání 5. Dechová cvičení 6. Opakování

1. Mluvený projev učitele Jednou z mnoha důležitých dovedností učitele je správná mluva. Mluveným projevem působí na své žáky i rodičovskou veřejnost. Učitel musí umět se svým hlasem kvalitně pracovat, tj. : správně dýchat artikulovat frázovat mluvit přiměřeně nahlas mluvit ve správné hlasové poloze v přijatelném tempu.

2. Mluvidla Mluvní orgány : Dechové ústrojí – respirační ( plíce, bránice) Hlasové ústrojí – fonační (hlasivky v hrtanu) Artikulační ústrojí (nadhrtanové dutiny, rty, zuby, dásně, přední a zadní patro, jazyk, čelisti)

3. Dechové ústrojí Dechové ústrojí slouží v vytváření výdechového proudu, který je nezbytný pro vznik hlasu. Hlavním orgánem jsou plíce v hrudním koši. Pro kvalitní dýchání je velmi důležitá bránice. Bránice při nádechu rozšiřuje prostor hrudníku, tím nádech zkvalitňuje.

Bránice a plíce při výdechu a nádechu:

4. Typy dýchání Podklíčkové (hrudní) dýchání je povrchní, mělké, nedostatečné. Projevuje se zvednutím ramen při nádechu. Zaplněna je jen vrchní část plic (v oblasti klíčních kostí). Brániční dýchání je nejvydatnější. Při nádechu i výdechu je zapojena bránice . Navenek se projeví mírným vyšpulením bříška. Bránice totiž směřuje k žaludku a plíce se „otvírají“ k nádechu. Můžeme mít pocit, že se v oblasti prsou rozšiřujeme, rozpínáme. Smíšené dýchání je kombinací předchozích. Ideální pro běžnou mluvu.

5. Dechová cvičení I. Pro správné dýchání je důležité vzpřímené držení těla. Postavte se, srovnejte ramena. Pomalu se nadechujte nosem a představujte si, že vdechovaný vzduch nasáváte do „bříška“. Při pomalém výdechu můžete pohybem ruky „malovat rovnou čáru před tělem“. Obměna: Při pomalém nádechu si představujte stříbrnou nitku, vůni, světlo….. Při výdechu si zkuste představit, že se zbavujete všech starostí a trápení…

Dechová cvičení II. Připravte si sklenici s vodou a obyčejné brčko. Po pomalém nádechu nosem vydechněte do brčka ponořeného do vody. Obměny: Vydechujte pomalu, rychle, se zrychlením, s pauzami, obarvěte si vodu potravinářským barvivem, rozpíjejte barvy,… Hrajte si .

Dechová cvičení III. Předpažte paži, rozevřete dlaň a podívejte se na ni. Nadechněte se a pomalu vydechujte do středu dlaně. Výdechový proud vás ve dlani může studit, šimrat… Obměna: Zkuste dlaň při výdechu přibližovat a oddalovat od úst. Obměna 2.: Vydechujte do zrcátka tak, aby se zamlžilo. Uvědomte si, co se změnilo na vašem výdechu. Co jste museli změnit, aby vyšla z vašich úst pára a zrcátko zamlžila?

Opakování: Které orgány lidského těla se podílejí na vzniku hlasu? Jakou roli přidýchání hraje bránice? Který typ dýchání je nejméně vhodný?

Poznámka na závěr Správné dýchání je potřebné nejen pro kvalitní mluvený projev. Vzpomeňte si na chvíle, kdy vám bylo úzko, měli jste trému, obavy, najednou jste „ztratili“ řeč… V těchto chvílích je nejlepší první pomocí pomalý nádech a výdech. Tělo dostane kyslík a určitě nastane i zklidnění a odvaha .

Použitá literatura, zdroje Mluvený projev a přednes, SPN Praha J. Hůrková-Novotná, V. Šrámková Obrázek : datakabinet.cz