Přínosy inovativní léčby seminář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Racionální preskripce - MINULOST
Advertisements

Problematika financování antiretrovirové léčby a laboratorních vyšetření u osob s HIV/AIDS v ČR ve světle mezinárodních závazků MUDr. Jaroslav Jedlička,
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Jan Brychta Michaela Šťastná.  Cena  R egulace  Orgány  Zákon.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
VZ Systém pro zpracování správních řízení a databáze LP SÚKL.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků Změny od roku 2008 Praha 2007.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ODVRÁCENÍ SOUDNÍCH SPORŮ S EU
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Financování inovativní léčby, příležitosti a limity
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Standardizace odborné zdravotní péče
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Praktický přístup SÚKL k posuzování výše a podmínek úhrady
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Přínosy inovací ve zdravotnictví
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
HOSPITAL MANAGEMENT 2017 PharmDr. Lenka Vostalová, Ph.D.
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Přínosy inovativní léčby seminář Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví 13. 6. 2017

Témata Základní definice vysoce inovativního léčivého přípravku Jak co nejlépe zvládnout vstup inovací do českého zdravotnictví? Kolik inovativních přípravků bude k dispozici pacientům? Kde nalézt v systému zdroje na financování nových terapií? Vyhovuje stávající systém stanovování cen a úhrad?

Vysoce inovativní léčivý přípravek základní definice je léčivý přípravek nebo potravina pro zvláštní lékařské účely obsahuje léčivou látku, kterou lze využít k léčbě vysoce závažných onemocnění, která dosud nebyla ovlivnitelná jiným léčivým přípravkem nebo potravinou pro zvláštní lékařské účely nebo představuje zásadní zlepšení léčby o tom, zda se jedná o vysoce inovativní léčivý přípravek, rozhoduje Státní ústav pro kontrolu léčiv ve správním řízení Státní Ústav pro kontrolu léčiv je navíc v této věci zmocněn rozhodovat pouze v oblasti poskytování ambulantní zdravotní péče

Jak co nejlépe zvládnout vstup inovací do českého zdravotnictví? Systém regulace maximálních cen a výší a podmínek úhrady ve správních řízeních vedených Státním ústavem pro kontrolu léčiv, jejichž účastníky jsou držitelé rozhodnutí o registraci léčivých přípravků a všechny zdravotní pojišťovny Zohlednění veřejného zájmu a finančních možností systému veřejného zdravotního pojištění Stanovení úhrady v režimu tzv. dočasné či trvalé úhrady Vysoce inovativní léčivý přípravek mnohdy nemá při vstupu na trh dostatek údajů o nákladové efektivitě a výsledcích léčby při použití v klinické praxi Smyslem a účelem dočasné úhrady je shromáždit dostatek odborných a ekonomických informací Dočasnou úhradu lze stanovit maximálně na dobu 36ti měsíců (24 měsíců první dočasná úhrada, případně i dalších 12 měsíců druhá dočasná úhrada) Trvalou úhradu lze stanovit pouze při dostatku odborných a ekonomických dat

Jak co nejlépe zvládnout vstup inovací do českého zdravotnictví? Při stanovování úhrady u VILP je nutné: mít na zřeteli finanční možnosti systému veřejného zdravotního pojištění dokládat všechna dostupná odborná a ekonomická data svědčící v prospěch či neprospěch přiznání úhrady dbát na přenositelnost zahraničních odborných a ekonomických dat do podmínek ČR během trvání období dočasné úhrady vytěžit maximum odborných a ekonomických dat o použití vysoce inovativního léčivého přípravku v klinické praxi

Kolik inovativních přípravků bude k dispozici pacientům? K datu 24. 5. 2017 bylo z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeno celkem 41 různých kódu vysoce inovativních léčivých přípravků dočasnou úhradu celkem 19 různých kódů vysoce inovativních léčivých přípravků. Jednalo se konkrétně o přípravky ADEMPAS, ESBRIET, ERIVEDGE, IMNOVID, OFEV a STIVARGA. trvalou úhradu celkem 22 různých kódů vysoce inovativních léčivých přípravků. Jednalo se konkrétně o přípravky ADENURIC, FIRAZYR, HALAVEN, ILARIS, INCRELEX, JAVLOR, KUVAN, MOZOBIL, REVLIMID, VOTRIENT, MEPACT, OZURDEX, VIDAZA

Kde nalézt v systému zdroje na financování nových terapií? Kumulativní růst nákladů na centrové léky Možná řešení pro snížení tempa růstu: Hodnocení nákladové efektivity a dopad na rozpočet Snížení maximálních cen biosimilars Snížení konečných cen centrálními nákupy

Vyhovuje stávající systém stanovování cen a úhrad? Regulace maximální ceny výrobce u vysoce inovativního přípravku se odvíjí zejména od jeho zahraniční cenové reference, neměl by být tedy většinou dražší něž v zahraničí, což se jeví jako optimální řešení Regulace výše a podmínek úhrady vysoce inovativního přípravku se v obecné rovině jeví jako dostačující a to zejména ve vztahu k unikátní možnosti stanovení dočasné úhrady. Ve vztahu ke zvyšujícím se nákladům na inovativní léčbu však nelze do budoucna vyloučit, že bude potřeba tuto regulaci optimalizovat vzhledem k limitovaným prostředkům veřejného zdravotního pojištění.

Děkuji za pozornost Ministerstvo zdravotnictví Palackého náměstí 4 128 01 Praha 2 e-mail: mzcr@mzcr.cz tel.: +420 224 972 611