(pro jednání výboru pro zdravotnictví)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“ Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Informace ministra zdravotnictví o průběhu reforem psychiatrické péče (Center duševního zdraví) 28. Schůze Výboru pro zdravotnictví PS P ČR MZČR, Praha,
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
Tento Projekt technické pomoci 6.1 Ministerstva zdravotnictví je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Služby v oblasti.
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Informační a poradenské centrum ZČU
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Dokument KAP MSK - obsah
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
„IOP – šance pro váš rozvoj“
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Závěrečná konference Zlín,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním II.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Charakteristika primární péče
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2017
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Centralizované rozvojové projekty 2017
Zpráva o činnosti Renata Schejbalová
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Projekt „Strategické řízení rozvoje elektronického zdravotnictví v resortu MZ“ a příprava resortních metodik rozvoje elektronického zdravotnictví v oblasti.
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Klíčové aktivity projektu
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

(pro jednání výboru pro zdravotnictví) Reforma psychiatrické péče Pokračování v reformě (pro jednání výboru pro zdravotnictví) 14.12.2016

Agenda Informace o aktivitách Témata a projekty reformy Chystané kroky

Úvod Aktuální data ÚZIS Duševní onemocnění - příčinou více než 70 000 hospitalizací ročně Nárůst počtu lidí s potřebou psychiatrické péče 2000 – 2013 – o 66 % vyšší počet pacientů vedených v psychiatrických ambulancích 2013 - 2015 – nárůst počtu ošetřených pacientů o cca 8 % Duševní onemocnění – největší socioekonomická zátěž ze všech onemocnění (cca 100 mld. ročně)

Informace o aktivitách

Spolupráce se stakeholdery Zapojené resorty do reformy Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo financí Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo školství Ministerstvo obrany Kraje (Vysočina, Ústecký kraj) Pojišťovny – VZP, SZP Pacientské organizace Neziskové organizace

Pracovní skupiny Tvorba standardů a metodik Rozvoj sítě psychiatrické péče Destigmatizace a komunikace Legislativní změny Udržitelné financování Vzdělávání a výzkum Humanizace psychiatrické péče Meziresortní spolupráce Adiktologie Dětská a dorostová psychiatrie Neurodegenerativní onemocnění

Témata a PROJEKTY REFORMY

Klíčová témata reformy Spolupráce zdravotního a sociálního systému, multidisciplinárníh přístup Vytvoření regionálních sítí zdravotně sociální péče Transformace psychiatrických nemocnic a léčeben Úhradové mechanismy a ekonomická motivace poskytovatelů péče Standardy a doporučené postupy, kvalita péče Řízení péče o dlouhodobě nemocné Rozvoj nových nelůžkových forem péče Legislativní opora Destigmatizace

Programy ESF pro reformu Operační program Zaměstnanost (OPZ) specifický cíl 2.2 „Zvýšit dostupnost a efektivitu zdravotních služeb a umožnit přesun těžiště psychiatrické péče do komunity“ (1,2 mld.) Integrovaný regionální operační program (IROP) specifický cíl 2.3 „Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví“ (2,0 mld.)

Projekty IROP Infrastruktura pro podporu reformních opatření: zřizování nových či rekonstrukce stávajících zařízení pro poskytování komunitní péče (CDZ, stacionáře, ambulance s rozšířenou péčí) zřizován nových či rekonstrukce stávajících oddělení všeobecných nemocnic vybavení mobilních týmů

Projekty OPZ Příjemce Název projektu Předmět projektu MZČR Deinstitucionalizace Organizační zajištění reformy, kvalita péče, doporučené postupy, regionální sítě, transformace psychiatrických nemocnic, financování péče Multidisciplinární spolupráce Zavedení multidisciplinárního přístupu, podpora týmů, sdílení dobré praxe Podpora nových služeb Podpora provozu ambulancí s rozšířenou péčí, stacionářů a mobilních týmů Vzdělávání Vzdělávací programy CDZ I, II, III Podpora provozu center duševního zdraví ÚZIS Analytická a datová podpora reformy Informační nástroje pro infrastrukturu psychiatrické péče a hodnocení kvality péče, sběr dat, registr center duševního zdraví NÚDZ Destigmatizace Metodika destigmatizace, podpora a komunikace destigmatizace v regionech, podpora uživatelů a rodinných příslušníků

Další projekty a aktivity Transformační plány PN Meziresortní spolupráce Činnost většiny pracovních skupin Udržitelné financování Investiční podpora akutní péče Řízení péče o dlouhodobě nemocné Legislativní opora

Výsledky

Výsledky Memorandum o spolupráci na realizaci Strategie reformy psychiatrické péče v ČR Standardy Standard péče poskytované v Centrech duševního zdraví (CDZ) Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním V rámci PS vznikají užitečné materiály (brzy k dispozici Základní principy péče poskytované v CDZ) Projekty Výsledky z jednáni s MPSV (implementace reformy, zákon o sociálním bydlení), kraji, poskytovateli zdravotních a sociálních služeb, odborníky z ČR i ze zahraničí Konference a workshopy

Chystané kroky

Co připravujeme Setkání všech pracovních skupin Pravidelná setkávání s MPSV a ostatními resorty Pravidelná setkání se zdravotními a sociálními odbory krajů Prezentace reformy na Asociaci krajů Pravidelná setkání se zdravotními pojišťovnami Zapojení pacientů a uživatelů do všech aktivit reformy Realizace projektu CDZ I Realizace projektu Deinstitucionalizace Realizace projektu Destigmatizace Přípravy dalších projektů

Agenda se ZP Ekonomická motivace poskytovatelů služeb Formy úhrad – DRG, lůžkoden, osoboden, výkony Limity (např. depoty u CDZ), výkony (např. psychiatr mimo ordinaci), personální vybavenost (např. výkony psychiatra vers. sestry vers. psychologa) Řízení péče o dlouhodobě nemocné pacienty a spolufinancování se sociálním systémem Přechodné období transformace PN Finální model péče Indikační kritéria

Regionální sítě péče Současná podoba a žádoucí podoba sítě (kvalitativní i kvantitativní popis) Žádoucí podobu sítě zohlední plánovací procesy ve zdravotním i sociální systému Do procesu plánování budou zapojeny kraje, zdravotní pojišťovny, poskytovatelé a uživatelé služeb V rámci sítě bude vytvořen systém spolupráce jednotlivých poskytovatelů a způsob předávání informací Bude nastolena pravidelná komunikace poskytovatelů v síti Bude uplatňován princip multidisciplinární spolupráce

Transformace PN a PL Bez účasti PN a PL se reforma psychiatrie neobejde Mají klíčovou roli v systému a jsou v nich koncentrovány hlavní personální kapacity systému péče o duševně nemocné PN a PL jako regionální centra péče o duševně nemocné legalizace akutní péče zapojení do nelůžkovým forem péče mimo areály nemocnic Transformační plány do konce 2017 První etapa transformace do roku 2021 Proces transformace je na 15 až 20 let

Děkuji za pozornost!