Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP Ing. Pavel Omelka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Projekt KIC pro nakládání s odpady
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Integrovaný systém nakládání s biologickými odpady Úpice
Použitelné druhy biologických odpadů
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Odpady a odpadové hospodářství II
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Současný systém managementu skládkování v MSK
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Biomasa Bioplyn.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Společnost Skanska je tu pro vás
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Technologie zpracovaní odpadu
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energie budoucnosti: suchá fermentace
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Větrný Jeníkov Bohumil Belada.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
Pomáháme planetě lépe dýchat
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
EXPERT NA TEPLO. společnost VERNER přední český výrobce kotlů na biomasu vlastní konstrukce a vývoj moderní výroba EN ISO 9001:2008 tradice a zkušenost.
Dětáková Eliška Kholová Kristýna Nováková Andrea Pavlíčková Soňa Pavlíčková Markéta.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
TECHNOLOGIE A NÁSTROJE OCHRANY PROSTŘEDÍ Zdeněk Horsák SITA CZ VII.6 – ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
CERTIFIKACE EU ETV Aerobní fermentor EWA RNDr. Hůrka Miroslav, AGRO – EKO spol. s r.o. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Praha,
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Odpady a odpadové hospodářství III
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Projekt multifunkční energeticky soběstačné linky pro intenzivní a efektivní zpracování BRO a TAP Ing. Pavel Omelka

Hospodaření s bioodpady Kompostování – komunitní a malé kompostárny < 150 t odpadu/rok – centrální kompostárny > 150 t odpadu/rok 2) Výroba biopaliva (štěpka, pelety, brikety, sypané palivo) 3) Bioplynové stanice

Budoucnost zpracování bioodpadů je v multifunkční schopnosti center na mikroregionální a regionální úrovni zpracovávat veškerý bioodpad (i patogenně podmíněný) velikost center – množství bioodpadu 2.000 tun/rok a jeho násobky do cca 16.000 tun potřeba využívání nových a ověřených vědeckých poznatků a synergických možností nových technologií, využití znalostí regionálních kapacit potřeba dlouhodobého udržitelného provozu bez provozních dotací regionální zaměstnanost

Zpracovatelský závod bioodpadu VŠE V JEDNOM !!! svoz + míchání + kompostárna + výroba paliva + sušárna + elektrárna, teplárna Ekonomika a finance Stávající stav Nyní jsou platby za likvidaci odpadu klíčové Prodej kompostu není rozhodující Sezónní provoz Očekávaný stav Udržitelná ekonomika center Příjem za převzetí odpadu Příjem za  prodej výrobků a služeb, které tyto centra generují Podstatným příjmem je energetická koncovka s výrobou elektřiny a tepla pro vlastní spotřebu s přebytky pro prodej Celoroční provoz

Zpracovatelský závod bioodpadu VŠE V JEDNOM !!! svoz + míchání + kompostárna + výroba paliva + sušárna + elektrárna, teplárna Druhy zpracovatelných odpadů kaly z čistíren odpadních vod (ČOV) separát (koncový odpad) z bioplynových stanic koňská, drůbeží podestýlka, hnůj, kejda vybrané frakce třídíren komunálních odpadů gastroodpad zelený odpad ze zahrad a parků, dřevní štěpka odpady rostlinné výroby (sláma, kukuřice) odpady z výroby potravin a nápojů (rostlinné a živočišné zbytky) biologicky rozložitelné odpady z výroby celulózy a papíru TAP (tříděné alternativní palivo) jiný odpad se smysluplným materiálovým nebo energetickým využitím

E-blok - kontejnerové uspořádání mobilní drtič, štěpkovač mobilní dopravník vodní separátor sítový třídič jemná frakce dřevní štěpka odpad – kamení, kovy, zemina velké kusy ke štěpkování granulátor KGJ E-blok 100 kWe 170 kWt zásobník vysušených granulí a štěpky laboratoř, šatna provozní zásobník oboustr. dopravník pro E-blok sušárna elektřina a teplo pro externí odběratele* vysušená štěpka, granule, sypané palivo a jiný materiál pro externí odběratele* teplovod pro sušárnu a kompostér míchací a dávkovací zařízení aerobní kompostér EWA CEET multifunkční linka pro zpracování BRO hygieniz. technický kompost pro výrobu biokompostu, rekultivaci nebo mulčování* zásobník materiálu pro sušení nebo granulaci BRO pro kompostování – seno, tráva, listí, sláma, hrabanka atd. čistírenské kaly, gastroodpad, jemná frakce z třídiče atd. BRO z  potravinářské a zemědělské výroby, koncový odpad z BPS atd. energ. dřevní štěpka – údržba zeleně, keře, prořezávky, nadsítné z biokompostu Skladovací boxy BRO zastřešení * výstupní produkty E-blok - kontejnerové uspořádání Box pro ….

TECHNOLOGIE V PERSPEKTIVĚ

TECHNOLOGIE V PERSPEKTIVĚ

TECHNOLOGIE V PERSPEKTIVĚ

TECHNOLOGIE V PERSPEKTIVĚ

MÍCHACÍ A DÁVKOVACÍ CENTRUM

Aerobní fermentor EWA kompostování v uzavřeném prostoru zpracování veškerých druhů bioodpadů plně automaticky proces fermentace 100% eliminace škodlivých bakterií a patogenů v souladu s nařízením (ES) č. 1069/2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu

Metody kompostování – srovnání teplotních průběhů

Průběh fermentace v EWA

Kompaktor

E-blok

E-blok – zkoušky granulovaného paliva

E-blok - kontejnerové uspořádání

VÝSTUPNÍ PRODUKTY Kvalitní kompostový substrát Sypané vysušené biopalivo, mulčovací nebo rekultivační zásyp Granulované palivo – směsi BRO, BRKO, TAP, ostatní Vlhkost 40-45% Vlhkost 25-40% Výhřevnost 9-11 MJ/kg Vlhkost 20-25% Výhřevnost 13-15 MJ/kg Elektřina a teplo pro vlastní spotřebu Prodej elektřiny a tepla externím odběratelům Služby (sušení štěpky a zemědělských produktů)

REALIZACE PILOTNÍHO PROJEKTU Výběr lokality – nejlépe stávající centrální kompostárna s vybudovaným systémem svozu a tříděním odpadu s dostatečnou prostorovou kapacitou Projekt a výstavba technologie Ověření komplexního provozu Vývoj výrobních postupů a výrobních receptur výstupních produktů Certifikace výstupních produktů (kompost, mulčovací a rekultivační materiál, sypané a granulované biopalivo)

CÍLE PROJEKTU Komplexní technologická „chytrá“ linka pro materiálové a energetické využití široké škály odpadů. Provozní ověření, patentová ochrana. Výrazné snížení odpadů ukládaných na skládkách a uplatnění tzv. „oběhového hospodaření s odpady“. Zabezpečení dlouhodobé ekonomické udržitelnosti stávajících kompostáren bez provozních dotací. Decentralizace výroby elektrické energie. Tvorba nových pracovních příležitostí zejména v municipální sféře.

ZNAKY NOVÉ ČESKÉ TECHNOLOGIE CEET je energeticky soběstačná umí zpracovat veškeré druhy bioodpadů regionu včetně patogenních (jatečné odpady, kaly, gastro odpady atd.) plní limity pro čistotu ovzduší, vod, hluku, odpady je nejlepší dostupnou technologií BAT pro příslušné bioodpady dílčí stroje mají certifikaci CE nebo jiné kvalitativní ověření (ETV) kontejnerové provedení

Děkujeme za vaši pozornost E: omelka@bossbucovice.cz Ing. Pavel Omelka T: +420 / 777 720 678 E: omelka@bossbucovice.cz RNDr. Václav Holuša T: +420 / 777 723 701 E: holusa@agro-eko.cz