Tento projekt je spolufinancován z

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI PŘI ZLOMENINÁCH
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
ŽIVOT ZACHRAŇUJÍCÍ ÚKONY
První pomoc První pomoc Krvácení Výukový text.
Digitální učební materiál
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Další nebezpečné úrazy
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
VY_32_INOVACE_PPM14160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
První pomoc při krvácení Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_187_Biologiečlověka_Prvnípomocpřikrvácení Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Ošetření krvácení
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Krvácení Pavel Urbánek IPVZ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základy první pomoci 7. ročník.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
08.1 Jak ošetřit některá poranění Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví.
První pomoc při krvácení
První pomoc při úrazech způsobujících krvácení
ZPRACOVAL: Zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň
Poranění hrudníku K poranění dochází
KRVÁCENÍ.
poranění pohybového aparátu
Poranění dutiny břišní. Příčiny: přímé násilí působení dynamických sil – vliv setrvačnosti (poranění nebo odtržení břišních orgánů vlivem náhlé ztráty.
Základy resuscitace Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Zlomeniny a poranění kloubů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ÚRAZY A PORANĚNÍ Pří_007_Člověk a jeho zdraví_Úrazy a poranění Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
PRVNÍ POMOC VY_32_INOVACE_2C_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOVĚDA_5.TŘ. Název: První pomoc_KRVÁCENÍ Číslo.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
K výuce zpracovala Mgr. Kubíková 11/2007
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: LIDSKÉ TĚLO
VY_52_INOVACE_02_01_ první pomoc
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
První pomoc VY_52_INOVACE_26
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
13. První pomoc - amputace Mgr. Barbora Cvejnové a Mgr. Kubíková 4/ 2008.
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012 Ukončení projektu: 30.6. 2014

Bezpečnost při práci se dřevem Pro žáky 6. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A Autor: Mgr. Luboš Hlaváč Bezpečnost při práci se dřevem Použité zdroje informací: - internet

Bezpečnost při práci ve školní dílně Pravidla bezpečné práce jsou součástí výuky pracovních činností. Zranit se můžeme především ostrými nástroji při práci, pokud nástroje nebudeme správně používat a nebo bude pracovní nástroj v nevyhovujícím stavu.

Pracovní nástroje pokládáme na pracovní stůl tak, aby neohrožovaly nás ani spolužáky. Dláta nenecháváme přesahovat okraj stolu.Pily nikdy nepokládáme vedle pracovního stolu. Rovněž nestejné složení dřeva, jeho skryté vady,suky atd. mohou být příčinou úrazu.

Nezbytnou nutností je pořádek na pracovním stole a v celé dílně. Pohozené kousky dřeva, piliny, hobliny, tekutina na podlaze, to vše může způsobit úraz z uklouznutí. V dílně nikdy ničím nehážeme, neběháme a neopouštíme své pracovní místo.

Dále je nezbytné dodržovat který je vyvěšen v každé dílně. Vyučujícího neprodleně informujeme o každém úrazu a okolnostech, které by k němu mohly vést. Dále je nezbytné dodržovat dílenský řád, který je vyvěšen v každé dílně.

Zásady poskytnutí první pomoci při krvácení: · Bezprostřední opatření stlačit krvácející cévu přímo v ráně nebo v tlakovém bodě. · Další opatření přiložit tlakový obvaz nebo zaškrcovalo podle možnosti znehybnit postiženou oblast, zajistit protišoková opatření (ticho, teplo, tekutiny, tišení bolesti, transport),stálá kontrola rány a celkového stavu postiženého, na cestu k lékaři vždy doprovod.

Zástava masivního krvácení je jednou z nejdůležitějších činností při poskytování první pomoci. Při poranění velké tepny může být život člověka ohrožen během několika desítek sekund. Závažnost poranění je dána rychlostí krvácení a velikostí ztráty krve. Při náhlé krevní ztrátě 1,5-2 litrů krve dochází k rozvoji šokového stavu.

Podle typu poraněné cévy dělíme krvácení na: Tepenné · Krev má jasně červenou barvu, z rány vystřikuje pod tlakem nebo volně vytéká, vždy je patrná pulsace jejího proudu

První pomoc 1. zastavení krvácení stisknutím tepny přímo v ráně (krční nebo pažní tepna) 2. stisknutím tlakového bodu (zástava krvácení z tepen na končetinách a hlavě) – stisknutí tepny proti kosti nad ránou, přiložení tlakového obvazu (u tepenného krvácení menšího rozsahu)

3. zástava krvácení pomocí zaškrcovadla nad ránou – při amputaci končetin, při otevřených zlomeninách, kdy dochází k masivnímu krvácení apod., tepnu držíme stačenou do příjezdu odborné lékařské pomoci.

Žilní Krev má tmavě červenou barvu, z rány volně vytéká, výjimečně stříká, nikdy nepulzuje.

První pomoc položení případně posazení postiženého, zvednutí poraněné končetiny do výšky, přiložení tlakového obvazu, znehybnění končetiny, v případě větších žil na krku a horní části hrudníku okamžitě uzavření rány (i holou rukou), dle zhodnocení situace vyhledat lékařskou pomoc, u krvácení většího rozsahu vždy.

Smíšené · Je kombinací jednotlivých typů krvácení, · první pomoc – nejdříve ošetříme vždy tepenné krvácení.

Vlásečnicové Krvácení malého rozsahu, většinou jde o drobné oděrky a poranění, lékařskou pomoc většinou není nutné vyhledat.