ALKENY Chemie 9. třída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
ALKENY A ALKADIENY UHLOVODÍKY S JEDNOU DVOJNOU VAZBOU V ŘETĚZCI
Opakovací otázky na uhlovodíky
Dvojná vazba C=C (více dvojných vazeb dieny, polyeny)
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL213 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
ALKYNY uhlovodíky Nenasycené ……………
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Alkeny.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
Uhlovodíky (Cyklo)Alkeny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Soubor prezentací : CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Alkany acyklické uhlovodíky se samými jednoduchými vazbami
Alkany.
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Uhlovodíky 2. Alkeny RZ –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
ALKENY.
Písemka lineární uhlovodíky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_123.
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Alkyny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_112_Alkyny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
ALKYNY Nenasycené …………… uhlovodíky.
Alkadieny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Alkeny, cykloalkeny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Nenasycené uhlovodíky
jsou to uhlovodíky, které obsahují v otevřeném řetězci právě jednu násobnou-dvojnou vazbu uhlík- uhlík v názvu je koncovka -en Př. mezi alkeny (uhlíkaté.
ALKENY.
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_03_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
ALKENY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/14
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Alkyny Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Alkeny a alkadieny.
Alkeny.
Alkyny nenasycené uhlovodíky s acyklickým uhlíkatým řetězcem
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
A324 A324.
Transkript prezentace:

ALKENY Chemie 9. třída

Alkeny Jsou to uhlovodíky obsahující v otevřeném řetězci jednu dvojnou vazbu. Př. ethylen, propylen, but-2-en obecný vzorec alkenů: CnH2n

Názvosloví alkenů Vždy koncovka – EN   Vždy koncovka – EN Počet uhlíků sloučeniny je určen názvem např. pent-2-en = 5 uhlíků Polohu dvojné vazby určuje číslo před koncovkou tzn. pent-2-en – dvojka značí, že dvojná vazba vychází z 2. uhlíku Některé alkeny mají triviální názvy např. ethylen.

Pravidla tvorby názvosloví a vzorců: násobná vazba na co nejnižším uhlíku hlavní řetězec má co nejvíce násobných vazeb více dvojných vazeb násobná vazba má při číslování přednost před substituenty pravidla pro alkany

Fyzikální vlastnosti -jsou podobné vlastnostem alkanů Chemické vlastnosti –Jsou snadno zápalné a na vzduchu hořlavé. Dvojná vazba je příčinou větší chemické reaktivity než u alkanů. Typickou reakcí je adice- zánik dvojné vazby a navázání jiných atomů, nebo polymerace- propojení mnoha molekul do polymeru.

Zástupci alkenů V přírodě se vyskytují zřídka, jsou ale významné pro přípravu mnoha organických sloučenin. Získávají se tepelným rozkladem ropy. Ethen- Ethylen-Bezbarvý, hořlavý plyn nasládlé vůně, se vzduchem výbušný. Výroba plastů, etanolu, vinylchloridu. Urychluje zrání ovoce.

Alkadieny   Jsou to uhlovodíky, které v otevřeném řetězci obsahují dvě dvojné vazby Př. penta-1,4-dien, hepta-1,3-dien Názvosloví se řídí podobnými pravidly jako u alkenů Buta-1,3-dien-výroba syntetického kaučuku (jeho polymerací a vulkanizací se vyrábí např. pneumatiky)