Populační odhady a projekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Advertisements

Martin Koňařík XLII. konference České demografické společnosti, , Praha Martin Koňařík.
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Metody zkoumání ekonomických jevů
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Struktura obyvatelstva
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Fakulty informatiky a statistiky
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Analýza vnitropodnikového trhu práce
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Vliv rotace Země na prostorové uspořádání (polohu) pixelu v násnímaných datech.
5.Měření trhu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaZeměpis 9 NázevZemepis_obyvatelstva_zdrojedat.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PROGNÓZA DOPRAVY 1. Účel a cíle prognózy dopravy
Analýza vnitropodnikového trhu práce Analýza stavu a pohybu pracovníků.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Petra Jarábová Markéta Kanisová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Obyvatelstvo – věková struktura obyvatelstva
Sňatečnost a rozvodovost
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
MALOOBCHOD 1. Maloobchod – podstata, vývoj, úloha
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Demografická revoluce a její důsledky ve světě
Věková struktura Věkové složky (přirozená reprodukce) –dětská (obyvatelstvo 0-14 let) –reprodukční (obyvatelstvo
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
SEMINÁŘ č. 1 Základní pojmy a výpočty – obyvatelstvo, vzdělání, ekonomická aktivita, nezaměstnanost.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Aplikovaná statistika 2.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Přednáška č. 10 PROGNÓZY A PROJEKCE OBYVATELSTVA, EKONOMICKÝ VÝZNAM.
Předběžné výsledky za Karlovarský kraj Sčítání lidu, domů a bytů 2011.
Strukturou obyvatelstva nejčastěji rozumíme dělení obyvatel podle: pohlaví věku zaměstnání Jejím grafickým vyjádřením je věková pyramida pomáhá pochopit.
Přednáška č. 1 ÚVODNÍ PŘEDNÁŠKA – OBJEKT A PŘEDMĚT STUDIA, OBSAH PŘEDMĚTU, VÝUKA DEMOGRAFIE NA JINÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH, DEMOGRAFIE A EKONOMIE.
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
Populační vývoj na území ČR Poznámky: Poznámky: Data za roky jsou za historické území Čech, Moravy a českého Slezska. Od roku 1900 jsou data.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Demografické ukazatele
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád populační reprodukce logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Rutinní zdravotnická statistika
Základy demografie Přednáška 1.
Prognózy a projekce obyvatelstva, ekonomický význam
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Populační odhady a projekce

Populační odhady Odhady počtu obyvatelstva a jeho struktur (pohlaví, věk, vzdělání, rodinný stav,…) do minulosti, budoucnosti, ale i v současnosti. Nejsou přímým výsledkem statistických šetření, avšak z těchto šetření v mnohých případech vycházejí

Členění odhadů z hlediska času Populační odhady do minulosti – intercensální odhady Populační odhady v současnosti – odhady struktur Populační odhady do budoucnosti – populační projekce (populační prognózy, odvozené projekce, varovné projekce)

Intercensální odhady Odhady počtu obyvatel a jeho struktur mezi dvěma nebo několika sčítáními lidu Nejčastěji používaná metoda výpočtu – matematická interpolace Pro n+1 bodů polynom n-tého stupně (Lagrangeův interpolační polynom) Jedná se většinou pouze o odhady počtu a věkové struktury obyvatelstva

Populační projekce Odhady budoucího vývoje počtu a struktury obyvatelstva Při odhadech budoucího vývoje vycházejí ze současných populačních trendů Populační prognózy – snaha o co nejpřesnější odhad budoucího populačního vývoje

Metody výpočtu populačních projekcí Formální extrapolace počtu a struktury obyvatelstva – exponenciální, hyperbolická fce, logistická křivka Komponentní metoda (metoda posouvání věkových skupin) bez uvažování migrace Komponentní metoda s uvažováním migrace

Komponentní metoda – vstupní data Věková struktura (relativně nejpřesnější ze SLDB) Úmrtnostní tabulka (kvantitativně nejpřesnější vyjádření úmrtnosti) Míry plodnosti podle věku – řád rození Migrace buď průběžně zahrnujeme, nebo upravujeme konečné odhady

Komponentní metoda - postup Stanovení výchozího okamžiku Stanovení délky projekce (krátkodobá, střednědobá, dlouhodobá) Diskuse hypotéz budoucích změn v řádu rození a vymírání, event. migrací Rozhodnutí o počtu hypotéz – jedno a vícevariantní projekce – nejobvykleji třívariantní (vysoká, střední, nízká) Formalizace hypotéz – vlastní výpočet

Schéma komponentní metody Odhad pomocí fx Odhad pomocí pravděpodobnosti přežití px = lx+1/lx

Projekce podle dalších hledisek Z hlediska velikosti území rozlišujeme populační projekce – celosvětové, světadílů, regionů, států, krajů, obcí Odvozené projekce – týkají se části populace (projekce školní mládeže, ekonomicky aktivních osob, důchodců, domácností)

Uplatnění populačních projekcí Základní podklad pro rozhodování a plánování v oblastech, ve kterých je potřeba kalkulovat se soubory obyvatelstva Např. školství, zdravotnictví, důchodové zabezpečení (státní a místní rozpočty), obchod, pojišťovnictví