Prodejní a odbytová činnost ve stravovacích zařízeních Maturitní otázka č. 18, 23
Prodej výrobků Spotřeba s prodejem se uskutečňuje na stejném místě Prodej trvá delší dobu a bývá spojen i s poskytováním dalších služeb Obsluhující musí znát charakteristiku nabízených pokrmů, včetně hrubého výnosu dosahovaného u jednotlivých pokrmů (nejvyšší tržba neznamená nejvyšší výnos)
Pro připomenutí Hrubý výnos = prodejní cena – poř. cena sur. 142 – 33 = 109 Dosažený hrubý výnos porovnáme s průměrným hrubým výnosem.
Formy prodeje Samoobslužný prodej – vysoká produktivita. Vhodný pro rychlá občerstvení , jídelny se samoobsluhou, nabídky Table d´hote,. Nevýhodou je malá komunikace se zákazníky. Prodej s obsluhou – uskutečňuje se v restauracích, vinárnách, jídelnách…. Pultový prodej – bufety, výčepy piva, ve stáncích a ve střediscích rychlého občerstvení Pochůzkový prodej – jde o prodej ve vlaku, při sportovních akcích
Vyúčtování s hostem Je závislé na druhu střediska a systému obsluhy. Zahrnuje dva úkony : a) vystavení účtu b) inkaso Vystavení účtu- Inkaso -
Možnosti placení V hotovosti Platební kartou Kreditní kartou Předplatné